czhomik Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Wielkość śruby zależy od zastosowanego silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Ale przecież wiesz jaki zastosowałem silnik: 1cd -magnesy 12sztuk 5x5x1.2 -18zwoi drutem 0.55 Myślę, że odpowiednik czegoś w okolicach 400. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 24 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2008 Witam Nie będe zakładał nowego wątku, żeby nie zaśmiecać, więc zapytam się w tym. Robię motorówkę dł około 45 cm, szer około 20cm i mam zamiar włozyć silnik 400 z zasilaniem od 9,6 do 11V, i nie wiem jaką zamówić śrubę. Chodzi mo o to aby była najbardziej odpowiednia, żeby wycisnąć z niego max obrotów( nie wiem jak to napisać) Troche czytałem na te tematy na różnych forach ale raz piszą 30 innym razem 32,5. Czym różnią się śruby o takich oznaczeniach X,R? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taube22 Opublikowano 25 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 hmmm niedokonca tylko jest z ich trwałościa.... śruba plastikowa jest dość miękka i przy dużej ilosci obortów łopatki zaczynają sie "wyginać " i nieuzyskany z niej dużej prędkości ..... Ja na plastikach Graupnera z węglem uzyskuje w zależnosci od modelu prędkosci 50-60 km/h. .............. Szybkość zależy głównie od zasilania i silnika, od śruby też ale dopiero od pewnej granicznej prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taube22 Opublikowano 25 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 WitamNie będe zakładał nowego wątku, żeby nie zaśmiecać, więc zapytam się w tym. Robię motorówkę dł około 45 cm, szer około 20cm i mam zamiar włozyć silnik 400 z zasilaniem od 9,6 do 11V, Jeżeli to silnik szczotkowy to usmażysz silnik i nie wiem jaką zamówić śrubę. Chodzi mo o to aby była najbardziej odpowiednia, żeby wycisnąć z niego max obrotów( nie wiem jak to napisać). Szybkość to wypadkowa wielkości śróby i obrotów (a włąsciwie mocy silnika). Jaki to ma być napęd? Zarufowy (typu MONO) czy "pod dnem" (typu ECO). Tak czy siak proponuję wsadz tam silnik 600. i wtedy mozesz załozyc do niego śrubę 30-32X ....... Przy zarufowym możesz pokombinować ze srubą 35-37 K (ważne Graupner seria K, bo na X sobie nie popływasz ). Pakiet maxymalnie (do szczotkowego) 8,4V .... jak dasz za duzy Voltarz i za duzą śrube to uzmarzysz albo silnik albo pakiet prez to go przeciazysz a silnik nie bedzie sie wkręcał na obroty. ....reasumujac DUZA śruba nie oznacza szybkie pływanie ... a mała śruba wolne .... tu musi wszystko współgrać Czym różnią się śruby o takich oznaczeniach X,R? Pozdrawiam X to skok ........ a R to prawdopodobnie śruba prawoskrętna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 25 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2008 Pakiet 8,4V też mam, a co do śruby to wiem że na na większej nie znaczy szybciej , dlatego właśnie zadałem pytanko i napisałem że chcę dać 30X bo to najmniejsza jaką mają w modele sklep. A silnik 600? zastanawiałem się nad nim- zobacze może kupie. Napęd ma być pod dnem( wał z kielichem) Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Kiedyś słyszałem że średnica śruby nie powinna przekraczać średnicy silnika. Ale głowy nie dam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Już mi przyszedł silnik 600, wał 200x4mm, i śruby 30X i 32X. Więc śruba nie jest wieksza jak silnik i z tym napedem bede kombinował, ale jak zobaczyłem ten silnik to teraz się zastanawiam czy to wszystko wpakuje w kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taube22 Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Będziesz musiał zbudowac większy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 No niestety, żeby jeszcze wał był krótszy to może i by było dobrze, a tak....... :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Wał skróciłem, i wszystko wlazło do łodzi, tylko nie wiem czy regiel 20A będzie pasował do silnika 600, jak daje obroty na maksa- oczywiście w wodzie to się rozłącza, chyba że pakiet powoli pada i nie wyrabia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorianR Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 No i odbyło się wkońcu wodowanie, łódka strasznie skacze stąd te płaskowniki na jej końcu. Nie pływałem jeszcze na max obrotach, bo nie widzi mi się wchodzenie do wody w przypadku wywrotki, które już dwie zaliczyłem, ale łódka wstała. A tu krótkie filmiki, jakość słaba bo musiałem filmy przekonwertować. http://pl.youtube.com/watch?v=L7HBdZe4knY&feature=user http://pl.youtube.com/watch?v=BRDhhA_JFvg musze jeszcze dorobić pokrywę bo narazie zakleiłem taśmą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 16 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 No i sobie ładnie śmiga,uważaj tylko na fale bo może wyskoczyć. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.