Skocz do zawartości

Nawiniecie silnika Tower Pro 2409-12 GS

chrisk8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Dostałem od kolegi Tower Pro 2409-12 GS tyle ze jest to silnik bez uzwojenia(kolega odwinał i nie sprawdził parametrów drutu a potem go wyrzucił).Chciałbym go nawinąć tak aby zwiekszyc mu KV (ciag nie musi byc taki jak w orginalnym silniku ale zeby dało sie latac park jetem)i stad moje pytanie czy to jest do zrobienia? stator ma 9 zębów a obudowa ma 12 magnesów.Prosze o jakies rady dotyczace nawiniecia tegoż silniczka.Z góry bardzo Dziękuje

Opublikowano

Mój podobny silnik tower pro jest nawijany potrójnym drutem (3x 0,25mm). Nawinąłem jednak odpowiednio drutem o odpowiednio grubszym przekroju. Metodą prób i błędów (jeśli dobrze pamiętam 21 zwojów na ząb połączone w trójkąt) uzyskałem KV 900 obr/v. Prawdopodobnie zastosowanie jednego drutu obniżyło sprawność - silnik miał ok 400g ciągu (przed spaleniem miał 650g) i ciągnął taki sam prąd co oznaczało ze grzał się niemiłosiernie, ale latał.

Tak wiec - ciężko jest uzyskać te same parametry (albo i lepsze) gdy remontujemy silnik. Drut nawojowy jest jednak tani wiec warto spróbować :D

Pozdrawiam!

Opublikowano

JUz znalazlem na forum jak to zrobic:) silnik kreci bardzo ostro ale ma jakies zwarcia(przewijałem na szybko),jutro przewine go starannie i wtedy wypróbuje go w modelu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.