Skocz do zawartości

Lama V4 + Cockpit SX

komar54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbował ktoś już sterować Lamą przy użyciu Cockpita SX? Starałem sie ustawić nadajnik ale jakoś nic z tego nie wychodzi. Problem wynika z tego(tak mi się wydaje), że przy ustawieniu mode 2 w Cockpicie sygnał z przepustnicy wysyłany jest na 4 kanał odbiornika a z oryginalnego nadajnika (E-sky) na 3. Jest jakiś sposób żeby to rozwiązać?

Opublikowano

Masz możliwości zmiany kolejności kanałów w nadajniku? OIDP, w Lamie jest standard Futaby, czyli lotki, wysokość, silnik i kierunek (przełożenie 1 i 2 kanału to nie problem, są wtyczki do serw).

Jeśli nie, to pozostaje jedynie rozmontować i przerobić 4in1. Tam jest płytka z odbiornikiem i płytka "3in1" tzn. mikser kanałów 3 i 4, żyro i regulatory. Trzeba by zamienić wejścia.

Opublikowano

To jest właśnie problem:

SX niestety ma kanały przypisane na stałe.

Zamiana serw też nic nie da. Sterując lamą z cockpita mam odwrotnie funkcje na lewym drążku. Czyli lewo-prawo obroty silnika, góra-dół obrót wokół osi wirnika. Jedyna możliwość jaka pozostaje to chyba przerobić 4in1. Ma ktoś w tym jakieś doświadczenie i mógłby się nimi podzielić?
Opublikowano

Między płytką odbiornika a płytką 3in1 są 2 złącza szpilkowe, tak jak do serw, tzn. sygnał, zasilanie i masa.

Musisz zlokalizować ścieżki "sygnałowe" do tych złącz - albo w odbiorniku, albo w 3in1. Przeciąć, połączyć "na krzyż" przewodami, sprawdzić, złożyć, gotowe.

Opublikowano

Między płytką odbiornika a płytką 3in1 są 2 złącza szpilkowe, tak jak do serw, tzn. sygnał, zasilanie i masa.

Musisz zlokalizować ścieżki "sygnałowe" do tych złącz - albo w odbiorniku, albo w 3in1. Przeciąć, połączyć "na krzyż" przewodami, sprawdzić, złożyć, gotowe.

Niestety nie tak prosto.

Chińczycy zrobili soft "4in1" na skróty, w związku z czym impulsy od położenia kierunku i gazu muszą wystąpić nie tylko na właściwych wejściach, ale i we właściwej kolejności (najpierw przepustnica, później kierunek). Samo przekrosowanie spowoduje że mikser zgłupieje. Jedynym czystym rozwiązaniem jest dodatkowy procesor, który opóźni sygnał kierunku (po "przepustnicy"). Zainteresowanym mogę podesłać układ i soft na ATTiny który dostałem od Jana Reuckera.

Pozdr.,

Michał

Opublikowano

A może dało by się domiksować do kanału 3 kanał 4, tak żeby kanału 3 było 0%, a kanału 4 100%.

Wybaczcie ale nie zadałem sobie trudu, żeby przeczytać instrukcję od Cocpita, więc nie wiem czy tak się da.

Opublikowano

Widzę, że nie będzie łatwo. Pozostaje mi kupić akumulatorki do oryginalnego nadajnika. A tak na marginesie mimo że jest to chińska "masówka" to konstrukcja mogłaby być bardziej przyjazna użytkownikowi. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.