komar54 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Próbował ktoś już sterować Lamą przy użyciu Cockpita SX? Starałem sie ustawić nadajnik ale jakoś nic z tego nie wychodzi. Problem wynika z tego(tak mi się wydaje), że przy ustawieniu mode 2 w Cockpicie sygnał z przepustnicy wysyłany jest na 4 kanał odbiornika a z oryginalnego nadajnika (E-sky) na 3. Jest jakiś sposób żeby to rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Masz możliwości zmiany kolejności kanałów w nadajniku? OIDP, w Lamie jest standard Futaby, czyli lotki, wysokość, silnik i kierunek (przełożenie 1 i 2 kanału to nie problem, są wtyczki do serw). Jeśli nie, to pozostaje jedynie rozmontować i przerobić 4in1. Tam jest płytka z odbiornikiem i płytka "3in1" tzn. mikser kanałów 3 i 4, żyro i regulatory. Trzeba by zamienić wejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 SX niestety ma kanały przypisane na stałe. Ja swego czasu poddałem się (identyczny problem z lamą) i latałem na oryginalnym nadajniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar54 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 To jest właśnie problem: SX niestety ma kanały przypisane na stałe.Zamiana serw też nic nie da. Sterując lamą z cockpita mam odwrotnie funkcje na lewym drążku. Czyli lewo-prawo obroty silnika, góra-dół obrót wokół osi wirnika. Jedyna możliwość jaka pozostaje to chyba przerobić 4in1. Ma ktoś w tym jakieś doświadczenie i mógłby się nimi podzielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Między płytką odbiornika a płytką 3in1 są 2 złącza szpilkowe, tak jak do serw, tzn. sygnał, zasilanie i masa. Musisz zlokalizować ścieżki "sygnałowe" do tych złącz - albo w odbiorniku, albo w 3in1. Przeciąć, połączyć "na krzyż" przewodami, sprawdzić, złożyć, gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Między płytką odbiornika a płytką 3in1 są 2 złącza szpilkowe, tak jak do serw, tzn. sygnał, zasilanie i masa. Musisz zlokalizować ścieżki "sygnałowe" do tych złącz - albo w odbiorniku, albo w 3in1. Przeciąć, połączyć "na krzyż" przewodami, sprawdzić, złożyć, gotowe. Niestety nie tak prosto. Chińczycy zrobili soft "4in1" na skróty, w związku z czym impulsy od położenia kierunku i gazu muszą wystąpić nie tylko na właściwych wejściach, ale i we właściwej kolejności (najpierw przepustnica, później kierunek). Samo przekrosowanie spowoduje że mikser zgłupieje. Jedynym czystym rozwiązaniem jest dodatkowy procesor, który opóźni sygnał kierunku (po "przepustnicy"). Zainteresowanym mogę podesłać układ i soft na ATTiny który dostałem od Jana Reuckera. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 A może dało by się domiksować do kanału 3 kanał 4, tak żeby kanału 3 było 0%, a kanału 4 100%. Wybaczcie ale nie zadałem sobie trudu, żeby przeczytać instrukcję od Cocpita, więc nie wiem czy tak się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar54 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Widzę, że nie będzie łatwo. Pozostaje mi kupić akumulatorki do oryginalnego nadajnika. A tak na marginesie mimo że jest to chińska "masówka" to konstrukcja mogłaby być bardziej przyjazna użytkownikowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.