Skocz do zawartości

gwintowanie alu

meloow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

pracuje nad moją motolotnia i w pewnym momencie się zatrymałem a mianowice na zrobieniu prowadnic tzn, zastanawiam się czy zrobić je z pręta ali fi 5mm czy z rurki alu fi 6mm, ale największy problem to gwintowanie tzn, jak gwintuje pręt to narzynka zapycha się opiłkami i efekt jat taki za zrywa to co zostało nagwintowane. Czy ktoś z was miał może podobny problem i ewentualnie czy jest jakiś sposób aby było dobrze. Chyba że ta moją narzynka to jakaś lipa jest.

Opublikowano

Ja stosowałem denaturat i pomagało, oczywiście trzeba powoli gwintować, bo inaczej aluminium płynie.

Oczywiście polewałem miejsce, które gwintowałem :devil:

Opublikowano

Alu żeby się gwintować musi się zatrzeć :D polewanie denaturatem lub metanolem to ułatwia chłodząc materiał. Dobrze spisuje się paliwo modelarskie z mała ilością nitrometanu.

Aż tak często nie musisz czyścić narzynki, a nawet wcale, wystarczy średnio co jeden obrót zerwać wiór i po sprawie :D

Opublikowano

a jak póżniej z nakrętką czy nie zerwie gwnintu nawet przy lekkim dokręceniu ?

co do "jagodzianki" to mam 0,5 litra na stole ... modelarskim i leży tak od 3-4 miesięcy , ale dlaczego akurat denaturat do tego zastosować a nie nie olej ?

Opublikowano

pawel4090, dobrze radzi

ja używam gwintowników maszynowych mocowanych w lekkiej wiertarce i strzykawy z denaturatem ( albo innym tanim alkoholem)

wadą gwintowników maszynowych jest to że muszą mieć gdzie "wyjść " i to na pełnych obrotach no i oczywiście cena.......

zaletą jest to że gwint tną w jednym przejściu na gotowo

edit:

ale dlaczego akurat denaturat do tego zastosować a nie nie olej ?

w przypadku metali miękkich nie chodzi o smarowanie jak przy stali ale o odprowadzanie nadmiaru ciepła i zapobieganie zmianom w strukturze materiału obrabianego .

Aluminium przegrzane tworzy strukturę podobna do kaszy manny i skutecznie zakleja narzędzia skrawające ( było bodaj w 1 klasie technikum ale z powodu mojego wieku...... sami rozumiecie )

Opublikowano

ale dlaczego akurat denaturat do tego zastosować a nie nie olej

bo tak mówią starzy górale i to sie sprawdza :] tak serio nie wiem dokładnie ale chodzi chyba o chłodzenie, alkohol potrzebuje dużej ilości ciepła do odparowania i robi to szybko. obróbka alu bez chłodzenia powoduje jego płynięcie pod narzędziem.

Na przyszłość przy obróbce miedzi i mosiądzu bardzo pomaga TERPENTYNA :D

Opublikowano
utopia, zwróć uwagę że mowa tu o narzynce nie gwintowniku :D więc wyskakujesz z tym maszynowym jak Filip z konopi, no chyba że chcesz się pochwalić że takie posiadasz :D
Opublikowano

utopia, zwróć uwagę że mowa tu o narzynce nie gwintowniku :D więc wyskakujesz z tym maszynowym jak Filip z konopi, no chyba że chcesz się pochwalić że takie posiadasz :D

babol i tyle.....

narzynki też są maszynowe ale tylko do wałków przelotowych :P

tak to jest jak się kilka tematów naraz czyta

a dlaczego stosuje się alko podałem wcześniej

Opublikowano

a co znaczą te słowa :

a jak póżniej z nakrętką czy nie zerwie gwnintu nawet przy lekkim dokręceniu ?

narzynki też są maszynowe ale tylko do wałków przelotowych :P

chodzi mi o to czy taki gwint na alu, czy z alu jest wytrzymały i nie zerwie się on przy pierwszym dokręceniu.

Opublikowano

i tak to jest jak się spieszą............. jeden cytuje drugiego gdy ten poprawia swoje ....

nie zerwie się o ile średnica wałka jest odpowiednia do średnicy nacinanego gwintu .

poradnik mechanika poda wszelkie średnice do cięcia zarówno wałki jak i otwory .

jeśli wałek za duży to gwint będzie wyszczerbiony i porwany

gdy za mału to gwint bedzie wycięty niepełnie i tez szybko zostanie zerwany

Opublikowano

mam poradnik mechanika a nawet dwa tomy ale komu chciało by się czytać te wszystkie cyferki ;)

hmmm .. a wieć pręt jest niby 5mm a faktycznie 4,60mm narzybka M5 :) chyba jednak za mało fi ma ten pręt aby gwintować go M5 ?!

Opublikowano

W/g mnie nie powinieneś używać prętów aluminiowych tylko prętów "duraluminiowych" czyli materiału o symbolu PA6 Oczywiście pręt fi 4.6 będzie miał zbyt płytki gwint .Ja jednak do gwintowania stopów aluminium używam oleju a nie "dinksu" ,ale oleju w nieco większych ilosciach.Pręt gwintowany od 4.9 do 5 :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.