michalpllc Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 cześć latam już samolotami więc przyszedł czas na helici wybór padł na HK 450 bo tani i podobno dobry na początek posiadam aparaturę HITEC FLASH 5X czy będzie dobra do helica ??? czy do niego potrzeba jakieś mixery ??? bo się nie orientuje ??? z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 o ile mnie skleroza nie myli 5X miał tylko programy samolotowo-szybowcowe Minimum to MX12 albo Optic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 michalpllc, nie ma czegoś takiego jak tanie hobby czy tani helik. Zapoznaj się z pojęciem "czarna dziura" :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Generalnie do helika potrzeba minimum 6 kanałów, żeby sterować żyroskopem. Można wprawdzie zastosować jakieś tańsze żyro, ale latanie będzie udręką. Nie radziłbym schodzić poniżej żyra futaby GY401. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 do helika potrzeba minimum 6 kanałówi miksery pod heli, do sterowania tarczą (CCPM i temu podobne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpllc Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 czyli na hitec flash 5x nie polatam ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Jak byś się bardzo uparł, to polatasz, ale będzie to droga przez mękę. Ogólnie jak to koledzy radzili - trzeba zmienić aparaturę na taką, która posiada dedykowany program do heli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpllc Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 ok ale na początek może być ???? zamierzam kupić nową na nowy sezon ale wtedy kupie chyba mx 16 albo 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek LP Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Nie może być. ????Po co tyle tych znaków zapytania???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 ale na początek może być ?Do HK450? Nie może. Nie ma mikserów CCPM.Na "samolotowej" aparaturze polatasz co najwyżej Lamą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpllc Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 aha dzięki za zainteresowanie dostajecie " pomógł ":D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Żle się wysłowiłem - żeby polatać na Twojej aparaturze musiałbyś mieć helik w układzie klasycznym(ccpm odpada) i byłoby to bardzo trudne - dla początkującego zdecydowanie nie polecam. U mnie na lotnisku jest kolega, który zaczynał całe lata temu właśnie na takiej aparaturze jak Twoja, ale przez lata nic mu z tego nie wychodziło do czasu przesiadki na aparaturę komputerową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Żle się wysłowiłem - żeby polatać na Twojej aparaturze musiałbyś mieć helik w układzie klasycznym(ccpm odpada) i byłoby to bardzo trudne - dla początkującego zdecydowanie nie polecam. U mnie na lotnisku jest kolega, który zaczynał całe lata temu właśnie na takiej aparaturze jak Twoja, ale przez lata nic mu z tego nie wychodziło do czasu przesiadki na aparaturę komputerową. Primo, Flash jest aparaturą komputerową tylko nie ma miksera CCPM.Secundo, rozwiązaniem pozwalającym polatać na Flashu helikiem CCPM jest wyposażenie go np. w żyro wyposażone w mikser CCPM (są takie - np. na szybko znalazłem TG-6100M http://www.amainhobbies.com/product_info.php/products_id/27017/n/Ace-R-C-Heading-Lock-Gyro-w-E-CCPM-Mixer-TG6100M ). Tak więc, odpowiednio planując dobór osprzętu, da się. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.