vava Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Chciałem sobie dziś potestować nowo zbudowanego toto-0, ale jak zwykle coś poszło nie tak. Pokołowałem sobie nim przez chwilkę i w pewnym momencie silnik zgasł. Sprawdziłem napięcie i szok. 3.80V 1.80V 3.75V. Jedna całkowicie rozładowana. Wczoraj wieczorem sprawdzając wszystko było wporządku, ok. 4V na cele. Pakiet(Zippy 2200Mah 3S 20-30C) uruchamiałem z regulatorem Tower Pro 30C i silniczkiem Tower pro 2408-21. Być może gdzieś tutaj leży wina. Pakiet nie jest nigdzie naruszony, nie napuchnięty, ostatnio nie zaliczył żadnego wypadku, kilka dni temu latałem i wszystko było ok. Prosiłbym o jakąś radę czy da się go jeszcze uratować czy lepiej zrobić z nim porządek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toobiz Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Wygląda na to, że jedna cela w akumulatorze padła :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Teoretycznie można spróbować uratować pakiet, ale to proces niebezpieczny, długi i żmudny. Trzeba celę padniętą podładować MAŁYM prądem(mówimy o 0,05 - 0,1C) pod ŚCISŁYM nadzorem. Jak już napięcie na tej celi zbliży się do pozostałych to spróbować naładować pakiet(prąd nie większy niż 0,5C). Na sam koniec rozładować pakiet małym prądem i ponownie naładować. Ma to na celu sprawdzenie zachowania się ogniwa przy pracy. Jak będzie normalnie, to udało się, a jak będzie padało znacznie szybciej od pozostałych to pakiet jest to rozbiórki/utylizacji, bo stanowi zagrożenie. Zaznaczam, że przy próbach ratowania pakietu konieczny jest stały nadzór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vava Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Ratowanie sobie narazie daruje z powodu braku odpowiedniej ładowarki, ale chciałbym się dowiedzieć czy mogę przerobić ten pakiecik na 2S? Wolę sie upewnić zanim zacznę coś kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Tak, czemu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vava Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Po wczorajszym przerobieniu pakietu na 2S i dzisiejszych testach okazało się, że cały pakiet chyba padł. Jedna cela niedość, że rozładowała się dużo, dużo szybciej niż druga, to napięcie w niej spadło poniżej 2,8V. Pakiet do wyrzucenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 z powodu braku odpowiedniej ładowarki,ale oczywiście masz ładowarkę przeznaczoną do lipoli ? bo jak nie to pewnie dlatego je rozwaliłeś .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vava Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Ładowarka oczywiście do lipolek, ale tylko tania e-skyowska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.