@rek Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Witam Chcę się "pochwalić" moim modelem. Jest to depronowy RWD-5 by Skazoo . W zasadzie jest to mój piąty model, trzeci zrobiony samemu i drugi latający . Przy oblocie okazało się niestety, że skrzydło było dość mocno zwichrowane (przez nie uwagę nie popatrzyliśmy się na nie :| ) . Na szczęście skończyło się tylko na złamanym śmigle... Po wyprostowaniu na gorąco skrzydła model ochoczo wzbił się w górę i jak to p. Marek powiedział, że lata "majestatycznie" (tutaj pragnę podziękować za całą pomoc przy modelu ) Model lata do dziś (czyli jakieś 2 tygodnie) i póki co mnie nie zawiódł, co jest tym bardziej ważne, że jestem początkującym modelarzem . Teraz trochę o samym modelu, na osprzęt składa się : - odbiornik HSF-04MI, - serwo HS-55 i Conrad ES-05, - pakiet 8xKAN 1050mAh, - regulator "no name" 11A, - silnik Speed 400 7,2V z przekładnią MP Jet 4,1:1 A teraz najważniejsze, czyli zdjęcia :
meloow Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 no pikny on jak fiks na tym wyposażeniu będzie śmigał jak szalony. TYLKO ! gumy daj mocniejsze a najlepiej to kup takie modelarskie mocne i rozciągliwe.
@rek Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Na tym wyposażeniu ledwo się pomalutku wznosi, rozumiem to jako ironię Co do gumek - na pewno lepsze by były modelarskie, ale do lotów zakładam w sumie 8 gumek recepturek i trzymają jak należy
meloow Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Na tym wyposażeniu ledwo się pomalutku wznosi, rozumiem to jako ironię a to ciekawe bo u mnie na identycznym wyposażeniu darł jak szalony a może ja miałem slilnik 6V
Kwapo Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Model super, tylko mam jedną uwagę, co do jego konstrukcji zakryj tą pustą przestrzeń między "przednią szybą" a krawędzią natarcia wpadające tam powietrze może rzucać modelem.
Henio Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Masz dobrego instruktora .Pozdrowienia dla Marka Heniek
@rek Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2009 W zasadzie to ja mam śmigło troszkę za małe, bo 9x7, ale już kupiłem 10x6 (zalecane przez konstruktora) i się okaże, chociaż na cuda nie liczę . Pozdrowienia przekaże - dziękuję Co do tej pustej przestrzeni - nie przyszło mi do głowy, że może to jakoś przeszkadzać, ale na pewno polepsza chłodzenie silnika i regulatora - powietrze wpada w otwór pod silnikiem i wylatuje u góry
meloow Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 A gdzie śmigasz modelem bo do mnie masz 10 minut drogi. Czyżby z Markiem u Krzyska a Mazańcowicach czy gdzieś indziej ?
@rek Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Modelem śmigam na polu nie daleko domu... co do lotniska p. Krzyśka, to sprawa jest bardziej skomplikowana i tylko raz "przez przypadek" z modelem tam byłem . A Pan gdzie ma "lotnisko" ?
meloow Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 od razu Pan tu na forum nie ma "pano-wania". Latamy niedaleko lotniska BPTL od strony goczałkowic . widać na fotkach na mojej stronie
@rek Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2009 BPTL - chodzi o lotnisko w Kaniowie ? (Bielski Park Techniki Lotniczej ? ) . Może wybierzemy się tam kiedyś razem ? W końcu bym z kimś polatał
meloow Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 TAK BPTL w kaniowe . Zapraszam może w weekend pojedziemy polatać
@rek Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Bardzo chętnie, ale raczej w sobotę by mi pasowało ... Może mi się uda już zrobić mocowanie skrzydła do motorka . Może już się umówimy na konkretną godzinę? (ale to już może na PW lepiej :wink: )
MarekJ Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Pozdrowienia dla Marka Heniek Dzięki Heniu za pozdrowienia. Również serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję, na jakieś spotkanie w przyszłośći - dawno się nie widzieliśmy. A wracajac do tematu, Arek bardzo ładnie wykonał model i gdyby nie mała wpadka ze zwichrowana jedną połówką płata, była by to wzorcowa robota. Ale wystarczyła suszarka i skrzydełko jest idelanie proste. Model lata bardzo ładnie a pilot radzi sobie dobrze nawet przy sporym wiaterku. Rzeczywiście, większe śmigiełko do tego napędu będzie chyba lepsze i zyskamy nieco na ciągu. Ale jest to model do majestatycznych lotów i z napędem nie należy przesadzać. Gratulacje Arku.
@rek Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Dziękuję Panie Marku . Wczoraj kupiłem w Andrychowie śmigła 10x6 i ciąg wydaję się być naprawdę dużo większy ... Tylko że nie miałem okazji przekonać się o tym w locie - wczoraj założyłem nowe kółka (piankowe), lecz wbrew oczekiwaniom było tylko gorzej - model bardzo mocno skręcał w prawo mimo, że kółka są proste, ale sądzę, że to wina za dużego momentu obrotowego i teraz na pełnym gazie po prostu ściąga go na prawo ... Ale to by było nic... zdenerwowany kolejnym nie udanym startem przez nie uwagę nadepnąłem na antenę i odłamałem część steru wysokości... ręką złamałem kółko, a wchodząc przez bramkę zahaczyłem ogonem i troszkę jest osłabiony (wkleiłem już usztywnienia balsowe) ... dzień nie zbyt udany :cry: ... Natomiast już się przymierzam do ulotnienia tego Shocka, którego od Pana dostałem - wczoraj kupiłem regiel Jeti ECO 12, teraz tylko jeszcze pakiet
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.