xks_de Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Witam. Dzisiaj przysłali mi moją pierwszą ładowarkę imax b6. Po kilkunastu minutach zabawy z nią postanowiłem naładować jakiś pakiet. Wszystko szło dobrze do momentu w którym chciałem zobaczyć jakie napięcia są na poszczególnych ogniwach, a tam same zera. :cry: Wiecie czemu tak jest? Podłączone jest wszystko dobrze (sprawdzałem kilka razy). A teraz jeszcze kilka pytań. 1. Co to jest za funkcja i do czego służy? LiPo BALANCE 2. I jeszcze co to za funkcja? LiPo STORAGE 3. Zauważyłem w tej ładowarce miejsce do podpięcia termometru, gdzie można taki kupić (na allegro nie ma)? 4. Ma może ktoś instrukcję po polsku do tej ładowarki (znalazłem instrukcje ale do bc6, czy imax b6 mocno różni się od imaxa bc6 i czy mogę opierać się na tamtej instrukcji)? Na razie to tyle :wink: Za odpowiedź z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2220 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Witam.Podejrzewam że wybrałeś złą funkcję do ładowania.Wybrałeś zapewne lipo charger.Żeby balansować pakiety musisz wybrać funkcje lipo banance.Instrukcja za mocno sie nie różni.Mam do bc6 ale powiem Ci że tą ładowarkę idzie łatwo wybadać po "omacku".Termometr podejrzewam że w sklepie będzie chociaż nie spotkałem się z nim jeszcze. edit: lipo charger to jest do zwykłego ładowania , lipo balance jest do balansowania pakietów i jeszcze jest do szybkiego ładowania bodajże fast coś tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xks_de Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 dzięki za odpowiedź do ładowania miałem funkcję LiPo Charger, spróbuję teraz na LiPo Balance w sklepie w którym kupowałem ładowarkę to termometru nie mieli teraz mam taki problem że jak włączę ładowanie wyskakuje "battery vol err cell connect" co to znaczy i o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2220 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Coś nie tak z połączeniem baterii do ładowarki.Podłączyłeś dobrze kość z balancera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xks_de Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 wszystko jest podłączone dobrze gdy próbuje rozładować to nie ma problemu, ale też nie pokazuje napięcia cel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek68 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ustaw w ładowarce odpowiednią ilość cel-taką która odpowiada ładowanemu pakietowl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2220 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 A jaką wogóle masz baterie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 jak włączę ładowanie wyskakuje "battery vol err cell connect" coś nie tak z połączeniem baterii do ładowarki. wszystko jest podłączone dobrzeTo po co pytasz, skoro wiesz lepiej?Z powyższego ewidentnie wynika, że balanser nie ma połączenia ze złączem serwisowym pakietu. Gdzieś coś nie łączy, nie wiem czy na złączu, czy w samej ładowarce... W czasie rozładowania i zwykłego ładowania balanser nie jest wykorzystywany, ładowarka jedynie wyświetla napięcie na celach pakietu, o ile podłączone jest złącze serwisowe. Skoro pokazuje 0 (zero), to połączenia nie ma. W przypadku ładowania z balansowaniem konieczne jest podłączenie pakietu złączem serwisowym - i dlatego ładowarka się drze, bo połączenia nie wykrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xks_de Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 to w takim razie muszę chyba reklamować ładowarkę ponieważ wtyczka złącza serwisowego jest dobrze włożona, a akumulator sprawdzałem i wszystko poprawnie działa :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 jeszcze jedno .... rózne firmy mają różny standart układania kolejności plusów (+) w złączu serwisowym. jaki masz pakiet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xks_de Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 mam taki pakiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 coś kiepsko podałeś tego linka ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xks_de Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 sorry, nie zauważyłem to ten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Pakiety Fullymax mają odwrotną kolejność kabli w złączu serwisowym (inny standard). Gdzieś pisałem, jak to zamienić, poza tym na stronie sklepu PerfectHobby jest to chyba opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Jak wkładasz wtyczkę do balansera to czarny masz po prawej oczywiście ? :wink: Zapewne nie, więc przełóż kable i będzie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Szukajta a znajdzieta: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=3704&postdays=0&postorder=asc&start=186 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xks_de Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 ok. dzięki znalazłem zdjęcie jak przerobić złącze serwisowe na PerfectHobby jutro przerobie złącze serwisowe w pakiecie i napisze jak poszło (to znaczy dzisiaj) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 a ty już chciałeś odsyłać do naprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xks_de Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 wszystkim dziękuję, działa jak należy, musiałem tylko zamienić kable w złączu serwisowym (co mi za bardzo nie było dobre dla akumulatora (zrobiłem dwa zwarcia :evil:) ale lipol cały) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 A pisałem w podanym linku, żeby zabezpieczać końcówki w czasie przekładania. Cieszymy się z tobą, że wszystko działa jak należy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.