Malker Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Cześć. Jako, że mam futabę i hiteca ale nei mam jeszcze jednego odbiornika to wziąłem Optic 6 do którego miałem odbiornik. Mówie: Nadajnik sprawny (zapomniałem o jednej rzeczy.. ale o tym za chwilę) odbiornik mam no to przełoże zaprogramuję i w górę Zrobiłem jak myślałem, 1 lot wykonałem ale jakiś taki dziwny... no ale myślałem, że to wina wiatru (był dość spory) więc zwinąłem model i latałem innym. Przyszedł dzisiejszy dzień, zapakowałem EGP i na lotnisko. Sprawdzanie sterów, gaz max i w górę. Zdążyłem wzbić się na jakieś 5m po czym nadajnik przestał nadawać a model na pełnym gazie pionowo w ziemie. Teraz napiszę o tym co przypomniało mi się po kraksie a mianowicie gdy składałem Yak'a (temat jest w stosownym dziale ) zdarzyło się tak, że zanikał sygnał na jakieś 10sekund lub więcej po czym wracał i myślę, że to wina modułu który no ... zbyt ciasno nie wchodzi a był wyjmowany kilka razy (piszę, że zbyt ciasno nie wchodzi w porównaniu do Futaby gdzie żeby wyjąć moduł trzeba się nieźle na siłować - i dobrze TFU TFU TFU... ) Pewnie zaraz będą głoski - zanik sygnału na drążkach Ale jeśli ktoś nie wieży w to co piszę to niech sobaczy temat w dziale aparatur który był założony kilka miesięcy temu i opisywany był problem z zanikiem sygnału. Nie wiem czy mają to wszystkie nadajniki Optica lecz do serwisu nie mam zamiaru oddawać bo gwarancja już się skończyła a nie jest mi ten nadajnik potrzebny. Cieszę się tylko z tego, że kraksa mocna nie była (dobrze, że stało się to prawie koło mnie a nie gdzieś nad hangarami lub pasem startowym samolotów 1:1 no ale cóż... poszły 2 serwa nic poza tym Fotki nie ma bo każdy może sobie wyobrazić ułamany dziób do miejsca plastikowej wręgi silnika (posiadacze EGP wiedzą o czym piszę). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamRC Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Ja na swojego Optica nie narzekam, moduł siedzi ciasno i nic nie wypada. Stawiałbym na raczej nieodpowiednie obchodzenie się z modułem przy wyjmowaniu. Jak ktoś robi to delikatnie to w sumie nic nie może się stać. A może to występuje tylko w tych nowszych Opticach? :roll: Ja swojego mam prawie 6 lat i nie narzekam. Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 No właśnie... Ja swój zakupiłem chyba w 2008 roku jakoś w czerwcu. Już w styczniu pojawił się ten problem :/ a w kwestii wyjmowania modułu to raczej staram się to robić delikatnie i nie ma mowy żeby coś się poluzowało przez to. W końcu ten nadajnik to nie jest nadajnik za kilka złotych i nie może wytrzymywać kilka miesięcy a MUSI wytrzymać kilka sezonów. Nie chcę poniżać posiadaczy Optica lub innych nadajników Hitec'a ale ja już się 2x naciąłem i już więcej nie chce mieć do czynienia z Hitec (oprócz serw które zasługują na dobrą opinię). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matkas Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Może końcówka mocy poszła? Testowałeś aparaturę ze złożoną anteną? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 jak koledze Malker zbędny optic 6 to je chętnie go zutylizuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Końcówka mocy nie poszła bo zasięg raz jest a raz ... no właśnie. Tuż po kraksie sprawdzałem zasięg i na złożonej antenie był standardowo 40m. ritmens , chciało by się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.