Skocz do zawartości

Akumulator żelowy koniecznie???

adiks7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie musi być, ale jest poprostu lżejszy od ołowiowego samochodowego

mozesz zastosowac inny, jezeli chce ci się dźwigać, ale musi mieć napięcie 12v

Opublikowano

Czy do panelu startowego musi być koniecznie akumulator żelowy, mam w domu ze trzy akumulatory po motorach dlatego pytam.

Jak najbardziej możesz zastosować. Tylko nie płacz jak przez przypadek "przewrócisz" skrzynkę z akku. A jak z wydajnością / pojemnością ? Jak wystarcza to może być.

Opublikowano

aku żelowy moze pracowac w każdej pozycji

Jeżeli to do mojego postu to ja pisałem o tych "motorowych". A one to chyba normalne ołowiane z elektrolitem :?:

Opublikowano

Co się stanie po przewróceniu? Kiedyś upuściłem 72Ah akumulator samochodowy z pół metra na beton, nie dość że dość mocno grzmotnął to się jeszcze wywrócił. I co? Zupełnie nic. Działa do dzisiaj doskonale (mimo że już wtedy był dość leciwy). Nie polecam oczywiście takiego traktowania (upuszczania na beton) bo cele z elektrolitem mogą popękać, ale przewrócenie zaszkodzić nie powinno...

Opublikowano

Czy zakup akumulatora żelowego jest problemem? 7Ah kosztuje niecałe 40zł. To jeden z najmniejszych wydatków związanych z naszym hobby.

Opublikowano

Czy zakup akumulatora żelowego jest problemem? 7Ah kosztuje niecałe 40zł. To jeden z najmniejszych wydatków związanych z naszym hobby.

Problemem nie jest, ale napisałem że mam kilka aku które instaluje się w motorach, więc jak mam to wykorzystam, a za 40 zł mam już klips :)
Opublikowano

Jeżeli bezobsługowe to ZAZWYCZAJ są szczelne i nic nie grozi, ale ZWYKŁE zalewowe nie mogą być "hermetik" i ciekną po przewróceniu. I prowdopodobnie AIR w owym nieszczęsnym momencie miał w reku bezobsługowy - szczelny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.