Skocz do zawartości

YAK 55 TIGER (AXAR) z MVVS 26 IFS - budowa

Mellon-68

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś pomimo super pogody nie dało sie latać, bo z lotniska zrobiło sie jezioro (po miesiącu ciągłego deszczu zamiast z samolotami mogliśmy zabrać ze sobą motorówki :evil: ).

Ale za to sprawdziliśmy osiągi MVVS 26 IFS z przerobionym tłumikiem i...

na śmigle BIELA 18x6 jest teraz 7400rpm. To jest 300 rpm więcej czyli około +0,5 kg ciągu.

Opłacało się podłubać!

Opublikowano

Witam

I kleimy wszystko na JB WELD

Czy kleiłeś już wcześniej na ten "specyfik"? Interesuje mnie trwałość połączenia bo na tłumiku występują jednak spore drgania.

Opublikowano

JB Weld jest bardzo dobry! Kiedyś (ze dwa lata temu) wkleiłem nim na stałe gaźnik do karkasu w ST 46 ABC. w którym była tylko połówka tulejki (silnik latał potem u mnie ze 30 godzin, sprzedałem go i dalej latał bez reklamacji). Z tłumikiem JB też miał u mnie doświadczenie w OS 91 FS SII, do którego wkleiłem kolanko wylotowe tłumika do uszkodzonej głowicy - wszystko OK. Taką samą przeróbkę tłumika jak opisałem zrobił wcześniej WOJCIO w swoim MVVS 35 cc i bez problemów ma conajmniej z 10 godzin przelatane.

JB trzyma mocno i pewnie!

• 6 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Średnica otworu wlotowego - 130mm.

Średnica owiewki w najszerszym miejscu (około 20 - 30 mm od wlotu) - 220mm

Średnica owiewki przy kadłubie - 210mm

POZDR.

Opublikowano

Dzieki serdeczne. Wyglada na to saito 182 wejdzie do niego. Silnik ma 195mm. Znalazlem te modele w UK w dobrej cenie, Wlasnie sie przymierzam :) Moglbys jeszcze zmierzyc ile jest od domku do smigla ?

Opublikowano

Jak kiedyś będe zdejmował owiewkę to napiszę. Ale to akurat nie jest bardzo istotne. Odległośc jaka jest u mnie niedużo Ci powie, mój silnik jest na dystansach, a długość owiewki możesz przecież regulować. Nie bój nic - nie bedzie za krótka.

Wymiary mvvs, który jest w moim yaku masz tu:

http://www.modelpartner.ig.pl/sklep/index.php?p=galleryGalleryShow&iIdLink=453&iType=1&iPhoto=3

długość dystansów (to chyba - bo nie pamiętam na 100%) 20mm, porównaj sobie z wymiarami saito i będziesz miał - clear.

POZDR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.