malinn Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Witam serdecznie Nie wytrzymałem patrząc na model delty kolegi Cobry i postanowiłem powiększyć taże pewien model ,który nabyłem niedawno na aukcji. Taki model wygląda w locie niepowtarzalnie podobnie jak modele trójkątów - delt . Model miał mieć 80cm ale przy zakładanej masie startowej 500-700g jako modelu z silnikiem latał by raczej szybko co mi raczej nie odpowiadało bo lubię czasem też poszybować ;-) Większy model widać lepiej z oddali co też było dla mnie ważne. Zamierzam wstawić prostokąt patrząc rzutem z góry, robiąc z niego centropłat. Napęd pchający bo jeszcze takiego nie miałem ale ma dwie ważne dla mnie zalety. - przy oblotach , kretach nie będzie rył silnikiem w glebę, - zdejmując śmigło będzie można schować silnik za owiewką, którą zrobię po zamontowaniu silnika do modelu. Nie będę musiał mieć kołpaka tylko prop-saver bo schowa się on za silnikiem. Zamierzam nim też latać na zboczu Dźwignie serw zrobię od góry płata by nie haczyła o krzaczki na zboczach. Lotki zrobię z balsy 5mm i będą duże bo takie są fajniejsze. Płat ma nieokreślony profil ale dosyć gruby 10-12% na oko i jest wykonany z styropianu oklejonego fornirem. Wyposażę model w ; emaxa 3f regiel 25a serwa htx900 zippy 1300mah 3s Powyższe made by China :faja: bo to maszyna niskobudżetowa , i jakiś odbiornik na razie myślę nad kadłubem i zastanawiam się nad wzniosem skośnych części płata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barabasz Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Maćku, popieram Twój pomysł i będę śledził postępy, albowiem słuszną drogę wybrałeś (co ja plotę... :shock: ).Poważnie polecam tego typu rozwiązanie, gdyż sam nie tak dawno popełniłem to samo - przeskalowałem latające skrzydło i wyszedł lekki i widoczny z daleka motoszybowiec, którym można zahaczyć o termikę. pozdrawiam, P.s. Zapomniałem dodać, że to ma rozpiętość 1,4 m, waży 600g i lata na "dzwonku" z regulatorem 18A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 2 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Dzięki za poparcie. Tobie wyszedł rasowy f-16 u mnie będzie dziwadło ;-) Dam jednak wznios by model był ststeczniejszy co przyda się gdy odleci dalej i wyżej. Jaki mam zrobić wykłon silnika - odwrotny niż w napędzie ciagnącym? Czyli w górę i i w lewo patrząc na silnik i model od tyłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barabasz Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Spoko, będzie dobrze ale z tym skłonem i wykłonem to trochę inaczej jest w latających skrzydłach. Proponuję wykłon ustalić na "0" czyli w osi natomiast skłon we wszystkich moich skrzydłach (czyli trzech ) to: oś silnika równoległa do powierzchni spływu w przekroju poprzecznym skrzydła (wydaje mi się, że jeszcze wiem o czym piszę :shock: ). Jednym słowem u mnie to wygląda tak, jeśli trochę Ci to pomoże: . I pamiętaj, że dla lotek pozycja neutralna to jakieś 5-7 stopni w górę. Pozdrawiam, Btw, jakby "cuś" to tu jest cały opis: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=5880. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Dzięki za podpowiedź. Podobnie odpowiedziały dwie osoby to robię skłon w dół za radą - za pomocą podkładek jak coś to się skoryguje. Lotki zrobię z balsy 5mm, zawiasy - kupne plus z dyskietki. Chcę by model był możliwie trwały , a ja nie lubię już budować. Lubię tylko latać, a buduję tylko by polatać ;-) Zwoje i łączenia silnika emaxa zabezpieczę na poxipol i c.a. lub loctailem do gwintów. Trzeba to zrobić bo silnik taki czy dzwonek lubi się rozkręcić w locie co przydarzyło już mi się i niedawno koledze w eg-pro w locie. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.