Lukis Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Witam Razem z kolega mamy pewien problem a mianowicie historia jest następująca: Kiedy pojechaliśmy do Krakowa na otwarcie sezonu modelarskiego kolega oblatywał swoją cessnę, zrobiliśmy próbę zasięgu na ziemi i okazało się, że przy 20m serwa zaczynają już świrować, przy złożonej antenie. Za tydz. czyli w następną sobotę lataliśmy jak zwykle we trzech, ku naszemu zdziwieniu z jego aparaturą było coraz gorzej, tzn po kilku metrach już w ogóle model nie reagował na stery, z rozłożoną anteną miał może 30m zasięgu. Ja i kolega mamy aparatury Graupnera, więc kwarce pasują, postanowiliśmy przełożyć mój kwarc, z którym nie było żadnego problemu do jego aparatury, niestety to nic nie pomogło. Dziś po południu postanowiłem sprawdzić zasięg mojej aparatury i okazało się, że jak wcześniej nie miałem problemów tak nagle i ja straciłem zasięg, tzn na złożonej antenie mam może 10m zasięgu i serwa zaczynają "wyrczeć", z rozłożoną anteną mam około 200m zasięgu i dalej też serwa "wyrczą". Czy możliwe jest, że aparatura kolegi jakoś się uszkodziła i spowodowała uszkodzenie również mojego kwarcu? Jeśli nie to może ktoś z was wie jaka może być tego przyczyna? Za wszelką pomoc będziemy wdzięczni i czy wymiana kwarcu na nowy coś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Kwarz w zasadzie można uszkodzić tylko mechanicznie,małoprawdopodobne jest uszkodzenie przy przełożeniu do innej aparatury.Zacznij od sprawdzenia zasilania nadajnika,czy akumulatory masz naładowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 ale kolega tu sie nie przyznal bo kwarc mu spadł na buta i potem na podloge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Z tych nerwów umknęło mi aby o tym napisać, ale w rozmowie z Arturem przypomniałem sobie o tym i mam nadzieje, ze to tylko kwarc sie zepsuł, jutro będę u kolegi więc spróbujemy z innym kwarcem. Jeśli to pomoże to zamówię nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Według mnie to poszedł kwarc jak spadł to na 95% uszkodził się ...Kwarce są bardzo wrażliwe na upadki ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.