Mirosław Smuda Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Witam wszystkich! Od niedawna jestem w posiadaniu EGPro. Po złożeniu modelu przyszła kolej na zaprogramowanie regulatora obrotów (Dualsky XC 2512 BA) - i tu pojawia się problem. Po włączeniu nadajnika (Graupner MX 12, 35MHz) i podpięciu pakietu do regulatora pojawia się krótka melodyjka, następnie 3 x bip, po czym cosekundowe bip trwające już stale, któremu towarzyszy drgnięcie śmigła. Regulator nie przechodzi w tryb programowania oraz ustawiania max. wychyleń drążka przepustnicy. Próbowałem już: - ustawiania drążka przepustnicy na max. i min. przed podpięciem pakietu - ustawiania trymera drążka przepustnicy na max. i min. - zmiany rewersu dla tego kanału - podłączania pakietu przy wpiętych i wypiętych serwach w odbiorniku (Graupner R 700) - pakiet naładowany w pełni tj. 12,6V (Li-Pol, 3S, 2200mAh) - solidne połączenia typu banan i DEANS - przemierzyłem uzwojenia silnika; pomiędzy dowolnymi z trzech wyprowadzeń silnika opór jest jednakowy 0,4 Ω , wnioskuję, że silnik jest OK (3f,Dualsky XM 3530 CA-12) - zakręcenie śmigłem nie uruchamia silnika, więc to nie brak jednej z faz Dodam jeszcze, że odbiornik działa (serwa chodzą jak należy), a zatem i zasilanie z BEC regulatora jest OK (logiczne). Co o tym sądzicie? Czy problem jest po stronie regulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Co o tym sądzicie?Przeczytaj instrukcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 witaj Mirosław jeśli jeszcze aktualne ? Też mam podobny regler i miałem takie problemy. Wcale instrukcja którą miałem nie rozwiązała tego. Ilość bipów to chyba tylko dla melomanów jest do policzenia ??? Ale mam dla Ciebie rozwiązanie --- rewelacyjny programator-czytnik Xcontroller DUALSKY ProgCARD, co ważne jest niedrogi, około 25zł Ja dopiero po jego podpięciu ustawiłem to co chciałem ! pozdrawiam zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Smuda Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Dzięki za podpowiedź, ale rozwiązaniem okazało się podpięcie BEC regulatora na kanał przepustnicy w odbiorniku. Wcześniej miałem go podpięty na gniazdo BATT w odbiorniku (czyli na gniazdo, do którego podłącza się -jak sądzę- akumulator zasilający odbiornik w wersji szybowcowej - gdy nie ma regulatora obrotów). Silnik ruszył jak należy. Programowanie regulatora wykonałem z nadajnika w oparciu o instrukcję, którą można znaleźć w wersji polskojęzycznej na stronie sklepu NASTIK. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.