BodzioPilot Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Pierwszy raz w tym dziale, wiec witam wszystkich "lataczy FPV" ; ) Od długiego czasu oglądam wasze loty FPV i coraz bardziej mnie korci, wiec postanowiłem, ze warto spróbować. Jak mam możliwości(jestem w internacie, nie zawsze mam dostęp do internetu...) i czas to czytam to i owo, jest tego sporo i czasami trochę ciężko tak mi sobie to wszystko poskładać w całość. Posiadam Futabe 7 2.4ghz wiec zestaw na pewno na 1.2 ghz, myślałem żeby od razu zacząć z goglami. Znalazłem sporo wskazówek w innych tematach, jednak i tak jestem jeszcze żółtodziobem wiec wszelka pomoc mile widziana ; ) . Całość będę kompletował z czasem a przechodząc do konkretów zastanawiałem się nad takim wyposażeniem: nadajnik z odbiornikiem: http://www.nghobbies.com/cart/index.php?main_page=product_info&cPath=50&products_id=182 google: zastawiam się nad tymi http://www.nghobbies.com/cart/index.php?main_page=product_info&cPath=22&products_id=130 i nad googlami vuzixa av920, nie mam pojęcia, które lepsze. Ciekawi mnie jeszcze czy te google nie będą mi zakłócały nadajnika, ponieważ maja tą sama częstotliwość. Zawsze wolałem dmuchać na zimne... kamerka: http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=6&products_id=111 OSD: nie wiem... Ogólnie to mam jeszcze milion pytań, ale poczytam może znajdę odpowiedzi, nie chce aż tak tu zanudzać ; ) W elektronice to jestem cienki bolek, chociaż wydaje mi, ze jakaś wybitna wiedza nie jest potrzebna, a jak tak zawsze jest forum Nie wiem jeszcze jak rozwiązać zasilanie całego FPV, ale to się poszuka : ) Jeszcze mnie ciekawi zasięg tego zestawu, myślałem tez nad dokupieniem anteny kierunkowej żeby zwiększyć zasięg.(podają, ,że 500m plus tylko ile w tym prawdy...) Trochę się tego uzbierało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 OSD: Remzibi. Trzeba wspierać kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Tez tak myślę( jaki jest jego koszt? ;D) , tylko teraz widzę ze mamy nowe OSD od Pana Zbiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 A gdzie oferta od Zbiga ? Ja zakupilem od Remzibiego i powoli kompletuje sprzet ,Jeszcze mysle co lepiej na poczatek laptop czy google Ale wymyslilem sobie ze na poczatek chyba lepszy laptop bo steruje normalnie a co chwile zerkam na laptopa , wiec mam kontrole nad modelem do czasu az sie naucze ,przyzwyczaje Jak sie myle to prosze mnie naprostowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 http://rc-cam.info/viewtopic.php?p=2141#2141 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Ha . ale musisz go zrobic sam ! tzn zakupic wszystko ,zrobic plytke ,polutowac smd a to juz nie na moje umiejetnosci Od Remzibiego PIEKNIE zapakowany i caly gotowy I wg.mnie za niewielkie pieniadze Polecam ,choc jeszcze nie uzywalem :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Jak sie myle to prosze mnie naprostowacTak,to najszybsza droga do kraksy.Lot i ladowanie jest o wiele latwiejsze niz klasycznie (ogladajac/pilotujac z ziemi) A gdzie oferta od Zbiga ?Bo to projekt a nie oferta.Od Remzibiego PIEKNIE zapakowany i caly gotowyA to oferta,choc tez byla projektem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Wiem, ze do własnego montażu. Od początku jestem przekonany do OSD Remzibiego. Widzę, ze nikt nic nie odpowiada na temat wyposażenia. Chciałbym się spytać jakie inne gogle mógłbym wybrać, bo te mogą zakłócać. Czy ten sprzęt w tej cenie jest dobry? Czy np w podobnej cenie mogę dostać lepszy. Wiem, ze sporo pytań, tylko samemu trochę mi ciężko przebrnąć przez to wszystko... Czy do tego można by coś dołożyć? Coś co poprawi zasięg i większe prawdopodobieństwo odnalezienia modelu po kraksie. Nie mam na myśli drogiego sprzętu, tylko jakieś brzęczki czy coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Peter, Tylko ze jak czytam ze mozna bardzo szybko odleciec i sie zgubic to mysle nad tym by zerkac Latam w srodku Londynu a cale nasze lotnisko to 600m x 300 wiec glupio by bylo odleciec i nie wrocic do bazy :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Jutro zlot fpv w Stronsku. Ja mam fatsharki, inni inne gogle wiec porownamy. Jesli latasz na 2.4ghz to zestaw 1.2ghz badz 5.8ghz (1.2 bardziej popularny). Jesli chodzi o lataniu na laptopie to nie dostarcza 1/3 emocji ktore są przy goglach. Zerkanie na model co chwile to najwiekszy blad i powod do kraksy - nie uczyc sie tak. Najlepiej na poczatek albo latac na kablu trener z inna osoba albo z obserwatorem ktory ewentualnie wskaze palcem model. Jesli chodzi o OSD to ja polecam nauczyc sie latac bez, pouczyc orientacji i wyczuc model a pozniej dopiero zakladac bajery. Kto inny znow stwierdzi ze z osd łatwiej - tutaj wybor nalezy do Was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Teraz kwestia googli. Nadają na 2.4ghz i mogą wystąpić problemy. Jest taka opcja by podpiąć je po kablu do nadajnika? to by było najlepsze rozwiązanie chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 http://rc-cam.info/viewtopic.php?t=922&highlight=fatshark Gogle nie nadaja lecz odbieraja, mozna uzyc dowolnego odbiornika i podpiac go pod nie. Zachecam do przeczytania opisu i troche tego forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 No ja latam na 2,4 a sprzet do FPV licze kupic 1,2 zeby bylo dobrze Moze ktos z Londynu by polatal ze mna przewaznie latam sam , nie licze Anglikow bo moja komunikacja z nimi jest troche smieszna (brak znajomosci j polskiego z ich strony rodzi problemy) :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 (brak znajomosci j polskiego z ich strony rodzi problemy)W UK napotkasz nie tylko takie problemy.Nie pozwola Ci latac bez widocznosci modelu a i to zawsze w asyscie co-pilota (obserwatora).No i nie wyzej jak 300 m.Taki to wolny kraj.Majac licencje BMFA bedziesz tego swiadomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 http://rc-cam.info/viewtopic.php?t=922&highlight=fatshark Gogle nie nadaja lecz odbieraja, mozna uzyc dowolnego odbiornika i podpiac go pod nie. Zachecam do przeczytania opisu i troche tego forum. Tak, tylko to są kolejne koszta, prościej było by je podpiąć kablem(o ile jest taka opcja). Zapewne nie będzie to wygodne, ale będzie taniej i mniej przedmiotów "nadających". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 no to z FPV nici? Nie mam licencji ,nie naleze do zadnego klubu Latam na publicznym lotnisku modelarskim tzn . dla wszystkich dostepne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 no to z FPV nici?Nie no latac mozesz,ale juz bez ubezpieczenia.No i jako niezrzeszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.