Skocz do zawartości

Potrzebna opinia na temat wyrzynarki włosowej

Piotrek_G

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś ma zdanie na temat tej wyrzynarki? Co znaczy: kulowe mocowanie brzeszczotu? Są do tego jakieś specjalne brzeszczoty, bo jakoś grubo mi to na zdjęciach wygląda?

Ktoś się nie przyłożył opisując tą wyrzynarkę. Oczywiście nie chodzi o kulowe mocowanie brzeszczotu a o kołkowe :)

Opublikowano

zapewne chodzi o tą : FERM Wyrzynarka brzeszczotowa FFZ-400R (włośnica)

wszystko ok ale cena.......

za 180 pln kupiłem w catoramie podobną ale bez wydmuchu wiórów działa bez zarzutu ten sam producent. Brzeszczoty są zwykłe z przetyczkami ale uważaj bo producenci robią te wyrzynarki na brzeszczoty w długościach 96 do 168 mm! trzeba patrzeć co sie kupuje bo później są kłopoty z zakupem nietypowych rozmiarów

jako ciekawostkę podam że można kupić teraz za ok 240 pln w makro piłę taśmową typowo do zastosowań modelarskich - jeśli kogoś interesuje szybkie cięcie zgrubne większych ilości materiałów to jak znalazł .

Opublikowano

zapewne chodzi o tą : FERM Wyrzynarka brzeszczotowa FFZ-400R (włośnica)

Właśnie o tą. Nie zwróciłem uwagi, ze link nie wskazuje bezpośrednio na nią.

Piszesz, że jest na brzeszczoty z przetyczkami, a w tych chyba nie ma dużego wyboru?

Przykładowo do cięcia mechanicznego bez przetyczek znalazłem takie

Nie wiem co tu zrobić. Porzuciłem jednak prace nad swoją wyrzynarką, a na gotową też nie chcę wydać za wiele.

Pobrałem instrukcję obsługi i jest w kpl. coś takiego jak adaptery do brzeszczotów uniwersalnych. To chyba powinno rozwiązać problem przetyczek?

Opublikowano

To dokładnie to samo co Ferm FFZ-400R tylko pod inną marką.

No, nie tak do końca to samo- ta z Alledrogo ma płynną regulację szybkości, różnica w cenie też jest nie do pogardzenia.

W ogóle można odnieść wrażenie, że różni producenci stosują te same podzespoły, lub też dla różnych dystrybutorów produkuje sprzęty ten sam wytwórca.

Opublikowano

Piotrek_G, odwiedzisz castoramę , obi ,praktikera czy zwyczajnie- firmy zaopatrujące przemysł i okaże się że tych brzeszczotów jest multum długości

brzeszczoty mocowane zaciskiem śrubowym są strasznie niewygodne w używaniu ja wolę te zakończone taką mikroprzetyczką - same mocują się w zaczepach ale każdy wybiera to co mu pasuje najbardziej ..

osobiście nie kupuję żadnych narzędzi poprzez sieć jeśli nie widziałem ich na własne oczy .

często stan faktyczny mocno odbiega od poetyckiej twórczości sprzedawców

Opublikowano

Problem w tym, że mojej mieścinie nie ma takich luksusów jak castorama, obi czy praktiker. Dlatego szukam porad u Was. W najbliższym czasie nie szykuje mi się żaden wyjazd do 3-miasta lub Olsztyna, a z chęcią zacząłbym już coś wycinać.

Opublikowano

Piotr ja dokładnie rozumiem Twoje bóle mam podobnie ....

ale wolę wypuścić się raz na jakiś czas i "pomacać " niż kupić w dobrej wierze a potem czuć się jak to mawiają "wydymanym" ..

Kupuje masę narzędzi i nie mogę sobie pozwolić na wywalanie kasy w błoto .

Nie zawsze droższe znaczy lepsze

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak porzuciłem ostatecznie własnoręczne wykonanie wyrzynarki włosowej i kupiłem niedrogiego gotowca. Przesiedziałem przy niej trzy wieczory i mogę oznajmić, że testy dobiegły końca a ich efekt jest taki :D

Dołączona grafika

Wycięty ze sklejki 5mm, więc idealnie nada się do zabawy dla moich brzdąców.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.