rapier Opublikowano 23 Września 2009 Opublikowano 23 Września 2009 Mam koledzy problem maly. Uzywajac outlooka jako klijenta poczty wiedzialem jak moge sobie zapisac emaile np kiedy reinstalowalem system. Kopiowalem jeden folder i po klopocie. Teraz od jakiegos czasu uzywam Thunderbirda i niestety nadeszla ta pora aby na nowo postawic system. No ale tez jest sporo poczty ktorej nie chce stracic. Czy ktos wie jak to zrobic? Bo jakos trudno mi uwierzyc ze w tym klijencie nie da sie zarchiwizowac poczty. Bede wdzieczny Wam za pomoc
Air Opublikowano 23 Września 2009 Opublikowano 23 Września 2009 W tym kliencie nie potrzeba tego robić - wystarczy skopiować w inne miejsce pliki z pocztą. Zwykle jest to (w przypadku Windows XP): c:\Documents and Settings\twojusername\Dane aplikacji\Thunderbird\ warto też skopiować folder: c:\Documents and Settings\twojusername\Ustawienia lokalne\Thunderbird\ Po reinstalacji wrzucasz te foldery w te same miejsca i wszystko masz postaremu (z ustawieniami kont, książką adresową itd włącznie). Aby się upewnić co do miejsca przechowywania poczty wejdź w Thunderbirdzie w: Narzędzia -> Konfiguracja kont -> Konfiguracja serwera - tam na dole masz podany 'Katalog lokalny' w którym trzymana jest poczta. Powtórz to dla każdego konta (jeśli masz skonfigurowanych kilka).
rapier Opublikowano 23 Września 2009 Autor Opublikowano 23 Września 2009 Dzieki za szybka reakcje. CZyli generalnie tak samo jak w outlooku czyli skopiowac folder a potem na powrot go podrzucic . U mnie domyslnie to wyglada tak: C:\Documents and Settings\Rapier\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\6yezbgwh.default\Mail\Local Folders Czyli mam skopiowac LOCAL FOLDERS ?????
Air Opublikowano 23 Września 2009 Opublikowano 23 Września 2009 Dzieki za szybka reakcje. CZyli generalnie tak samo jak w outlooku czyli skopiowac folder a potem na powrot go podrzucic . U mnie domyslnie to wyglada tak: C:\Documents and Settings\Rapier\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\6yezbgwh.default\Mail\Local Folders Czyli mam skopiowac LOCAL FOLDERS ????? Wszystko C:\Documents and Settings\Rapier\Dane aplikacji\Thunderbird\ Cały katalog Thunderbird ze wszystkimi podkatalogami i katalogami wewnątrz!
rapier Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Opublikowano 20 Marca 2010 a gdzie wrzucic ten katalog w przypadku Windowsa 7????
artee Opublikowano 20 Marca 2010 Opublikowano 20 Marca 2010 Można w dowolne miejsce, np na partycji TrueCrypt czy na pendrive. Lokalizacja pliku konfiguracyjnego który przechowuje informacje o położeniu profili Thunderbirda znajduje się w pliku: %USERPROFILE%\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Thunderbird\profiles.ini Edycja: Przykładowy wpis wygląda tak: [Profile0] Name=default IsRelative=1 Path=Profiles/4mu5ndtg.default Jeżeli chcesz swój profil umieścić w innej lokalizacji to ustaw IsRelative=0 i w Path ustaw prawidłowy katalog. Pozdrawiam Artur
rapier Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Opublikowano 20 Marca 2010 powiem inaczej. Zmienilem kompa na nowy . Mialem win XP a teraz mam Win7 Co i skad skopiowac i gdzie wrzucic... TAk lopatologicznie podajac sciezke dostepu
meloow Opublikowano 20 Marca 2010 Opublikowano 20 Marca 2010 exportujesz konkakty i robisz kopie całego katalogu Thunderbird to to jest ścieżka do folderu z danymi wytłuszczone to zmienne systemowe C:\Documents and Settings\admin\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\nr4pctwx.default\Mail\Local Folders dodatkowo możesz z rejestów wyeksporotować całą konfiguracje konta. instalujesz na nowym kompie TB i kopiujesz tylko katalog MAIL chyba że przeniesziesz plik profiles.ini to wtedy kopiujesz cały takalog Thunderbird\Profiles\nr4pctwx.default\Mail\Local Folders
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.