tolo59 Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Witam, ostatnio stałem się szczęśliwym (lub nie) posiadaczem asw 28. Na tym modeliku chcę się nauczyć latać. W najbliższym czasie chciałbym zbudować model. Interesuję mnie model łatwy w budowie, a także wytrzymały. Oto modele które mnie zainteresowały: Rwd 5 by mr. Skazoo, ToTo 0 i Zefir. Moim faworytem jest Rwd 5. Co Wy sądzicie o tych modelach? Może macie jeszcze jakieś inne propozycję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Polecam RWD5 - bardzo fajny modelik do nauki latania i prosty w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Cóż takich propozycji może być 100+, wszystkie te modele są spokojne i dobre na "ten drugi" . Teraz kwestia tego co Ci się bardziej podoba. Jednak jeśli pierwszy jest ASW28, to może dla odmiany trenerek ?? Mi osobiście najbardziej z tej trójki podoba się RWD 5, ale to tylko ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 zbudowałem toto (oblatany) i rwd (gotowy ale nie oblatany) a latam namiastką jeta toto łatwiejszy i szybszy w budowie rwd wygląda lepiej ciężko doradzać najlepiej zrób obydwa 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Zefir - najprostszy i najszybszy w budowie. Zwykle też najlżejszy (słabszy napęd). RWD5 - najbardziej przypomina model rzeczywistego samolotu, ale ma dość skomplikowaną konstrukcję. Toto7 - to coś pośredniego, ale też najbardziej zaawansowany w budowie. Jest tak opracowany, by nauczyć nie tylko latania, ale też wielu podstawowych technik budowy modeli RC. Wszystkie można zbudować jako modele samostateczne, sterowane tylko wysokością i kierunkiem, ale też można dorobić im lotki. Latają podobnie, ale jak wszystkie modele wymagają starannego wykonania i wyważenia. Krzywe, źle wyważone z nieprawidłowow ustawionymi sterami będą źle latać (czyt. wcale). Dyskusja o wyższości jednego modelu nad drugim, będzie przypominać znaną debatę o wyższości świąt. Musisz po prostu poczytać opisy budowy wszystkich tych modeli i wybrać ten, który najbardziej pasuje do twoich doświadczeń i możliwości warsztatu i który ci się podoba. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.