tolo59 Opublikowano 25 Września 2009 Opublikowano 25 Września 2009 Witam, ostatnio stałem się szczęśliwym (lub nie) posiadaczem asw 28. Na tym modeliku chcę się nauczyć latać. W najbliższym czasie chciałbym zbudować model. Interesuję mnie model łatwy w budowie, a także wytrzymały. Oto modele które mnie zainteresowały: Rwd 5 by mr. Skazoo, ToTo 0 i Zefir. Moim faworytem jest Rwd 5. Co Wy sądzicie o tych modelach? Może macie jeszcze jakieś inne propozycję?
ToMarkov Opublikowano 25 Września 2009 Opublikowano 25 Września 2009 Polecam RWD5 - bardzo fajny modelik do nauki latania i prosty w budowie.
jary14 Opublikowano 26 Września 2009 Opublikowano 26 Września 2009 Cóż takich propozycji może być 100+, wszystkie te modele są spokojne i dobre na "ten drugi" . Teraz kwestia tego co Ci się bardziej podoba. Jednak jeśli pierwszy jest ASW28, to może dla odmiany trenerek ?? Mi osobiście najbardziej z tej trójki podoba się RWD 5, ale to tylko ja
cyrax_ojz Opublikowano 28 Września 2009 Opublikowano 28 Września 2009 zbudowałem toto (oblatany) i rwd (gotowy ale nie oblatany) a latam namiastką jeta toto łatwiejszy i szybszy w budowie rwd wygląda lepiej ciężko doradzać najlepiej zrób obydwa 8)
madrian Opublikowano 28 Września 2009 Opublikowano 28 Września 2009 Zefir - najprostszy i najszybszy w budowie. Zwykle też najlżejszy (słabszy napęd). RWD5 - najbardziej przypomina model rzeczywistego samolotu, ale ma dość skomplikowaną konstrukcję. Toto7 - to coś pośredniego, ale też najbardziej zaawansowany w budowie. Jest tak opracowany, by nauczyć nie tylko latania, ale też wielu podstawowych technik budowy modeli RC. Wszystkie można zbudować jako modele samostateczne, sterowane tylko wysokością i kierunkiem, ale też można dorobić im lotki. Latają podobnie, ale jak wszystkie modele wymagają starannego wykonania i wyważenia. Krzywe, źle wyważone z nieprawidłowow ustawionymi sterami będą źle latać (czyt. wcale). Dyskusja o wyższości jednego modelu nad drugim, będzie przypominać znaną debatę o wyższości świąt. Musisz po prostu poczytać opisy budowy wszystkich tych modeli i wybrać ten, który najbardziej pasuje do twoich doświadczeń i możliwości warsztatu i który ci się podoba. :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.