Jacqubes Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Witam! Zakupilem laptopowe ogniwa li-ion. Chce je zbalansować przed polutowaniem w pakiety (2s1p). nie mam balancera i sie zastanawiam, czy muszę ładować każdą cele osobno, czy moge je połączyć równolegle i naładować wszystkie na raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 równolegle i ładować jako jedna celke Tak robie z każda celą Ni-XX przes spakeitowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiq Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Mam pytanie: Czy jeśli jedna cela ma powiedzmy 4,2V a druga 3,7 to ładując je równolegle jako jedną celę nie uszkodzimy tej o wyższym napięciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 jak podlaczysz rownolegle to napiecia sie po jakims czasie zrownaja bo ta co jest naladowana wiecej troche sie rozladuje podlawujac ta slabsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiq Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2007 jak podlaczysz rownolegle to napiecia sie po jakims czasie zrownaja bo ta co jest naladowana wiecej troche sie rozladuje podlawujac ta slabsza Dzięki za wyjaśnienie :-) Jeszcze mam pewne spostrzeżenie.. i pytanie do was: Zdarzało mi się lutować cele szeregowo np. 2S i zanim je pierwszy raz naładowałem po złożeniu pakietu podłączałem najpierw do balansera w celu wyrównania napięć... czyli po połączeniu a nie przed. Pogorszenia osiągów i jakości nie zauważyłem. Pakiety jakie robię mają wtyczkę do balansera i balansuje je w trakcie każdego ładowania (szczerze mówiąc balanser nie ma za dużo roboty.. świeci 2 minuty na początki i tyle..) Z tego co wiem nie można ładować aku przed lutowaniem, bo podwyższona temperatura zwiększa szybkość reakcji wewnątrz celi i w pełni naładowane (przynajmniej ni-cd i ni-mh) mogą ulec uszkodzeniu (zagotować się lub napuchnąć). Lutuje się pakiety nowe (niesformatowane) lub jeśli były używane to rozładowane do powiedzmy 1,1V (dotyczy to aku ni-xx), wiec sądziłem że i z li-ion może być podobnie. Dlatego nie ładowałem ani nie rozładowywałem nowych aku i "łączyłem tak jak stały" (miały pewnie koło 40% pojemności i małe różnice napięć rzędu >0.1V). Co myślicie o takim sposobie łączenia pakietów i ich użytkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Powinno sie specjalnie zgrzewac a nie lutowac wlasnie ze wzgledu na temperature no ale w domowych warunkach to tylko lutowanie zostaje. Skoro masz zlacze balancera to balansujesz sobie kiedy chcesz. Wyrownywanie ogniw przed spakietowaniem ma sens jakbys sobie np pakiet do nadajnika robil gdzie masz 8 ogniw zamknietych w rurce termokurczliwej i nie masz dostepu do kazdej celki z osobna zeby wyrownac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Z tego, co wiem, modelarskich pakietów wysokoprądowych nikt nie zgrzewa, ze względu na to, że zgrzewy są punktowe i dają małą powierzchnię styku. Nie widziałem nigdy tak robionych pakietów wysokoprądowych. Zgrzewy są dobre dla ogniw konsumenckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.