strazok Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Witam, Mam zamiar zrobić dość sporych rozmiarów model, i mam mały problem kiedyś gdzieś widziałem urządzenie do skalowania wyglądało to jak pantograf od tramwaju ale nie potrafię tego znaleźć może wiecie jak sobie takie urządzenie zrobić a przynajmniej jak ono dokładnie wygląda i działa mam nadzieje ze wiecie o czym mówię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Pantograf_(przyrz%C4%85d_kre%C5%9Blarski) Po prawej stronie masz rysunek,tak na dobra sprawe to prosty pantograf to dwa kawalki listewki z dziurkami,gwóźdź i ot cała filozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 A gdyby tak plany zeskanować i powiększyć na drukarce? Albo powiększyć na xero? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strazok Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 dokładnie o to chodziło a wie ktoś może jak określić skale gdy się przerysowuje takie plany ?? co do drukarki i ksero wydaje mi się to mało opłacalne gdybym chciał zrobić skale 1:10 modelu który chce zbudować miałby on około 2300mm wiec trudno na drukarce powiększać do takich rozmiarów a jucz na pewno drukować wiem ze są drukarni wielkoformatowe ale szukanie jeżdżenie za tym a tak w domowym zaciszu powolutku będę powiększał tylko teraz pytanie jakie są zależności tych ramion aby ze skali np 1:25 powiększyć 1:10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 A ty Strazok, chcesz robić model, czy zapewnic sobie zajecie na dlugie zimowe wieczory?? Idz z planami na ksero i powieksz tyle ile potrzebujesz. Bierz tylko pod uwage ze przy duzym powiekszeniu dziesz musial przekonstruowacv model. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Dokładnie. :wink: To nie jest tak, że ktoś kiedyś narysował plany i można je sobie powiększać do woli. Chcesz powiększyć model 2,5 raza a to b. dużo. Rozwiązania techniczne jakie zastosowano w skali 1:25 mogą się nie sprawdzic w skali 1:10. Lepiej przysiąść na :ass: i poszukać planów w takiej skali jak potrzebujesz, lub zbliżonej. Co to za model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strazok Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 zdaje sobie sprawę ale zima idzie trzeba się zająć czymś a o przekonstruowaniu doskonale wiem ale jak to mawiają czegoż to modelarz nie potrafi co to za model a model "strażak III" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.