extream Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Witam. Zakupiłem chowane podwozie : http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3821&Product_Name=Mechanical_Retracts_3.5mm_x_140mm_long_(PAIR) . Chcę zamontować je w modelu spitfire, a jak wiadomo koła chowają się w nim na zewnątrz ( spod kadłuba do skrzydeł). Niestety popychacz wychodzi od drugiej strony co utrudnia podłączenie podwozia pod jedno serwo. Próbowałem wygiąć popychacz w odpowiedni sposób ale powstawały zbyt duże opory.... Może ktoś z Was ma jakiś pomysł na podłączenie podwozia w sposób zapewniający małe opory na popychaczach aby nie męczyć serwa? Za wszelkie porady będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Wykręcasz drut sterujący (ten do serwa) i wkręcasz w blokadkę z drugiej strony (po otworzeniu mechanizmu wszystko jest jasne). Pozostaje problem kąta otwarcia podwozia (chodzi o uwzglednienie wzniosu), może być kiepsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 próbowałem tak zrobić ale nie da rady ... nie wiem czy mam inną wersję tego podwozia czy coś źle zrobiłem ... wystający drut w drugą stronę blokował mi podwozie i nie mogło się schować do końca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 próbowałem tak zrobićNie wystarczy po prostu odwrócić tego elementu sterującego, tylko trzeba wszystkie cześci plastikowe zostawic, jak były, a wkręcić sam "drut" z drugiej strony.Sam tego nie robiłem, ale wyjaśniał mi to ktoś na forum (Kaper ?) i to jest logiczne. Gdzieś są nawet zdjęcia (u Alexa?). Edit: Wspominana dyskusja: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=2946&postdays=0&postorder=asc&start=45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 ......., tylko trzeba wszystkie cześci plastikowe zostawic, jak były, a wkręcić sam "drut" z drugiej strony. Jeżeli to jest to podwozie które podałeś - to dokładnie tak jak napisał Hubert (tak robiłem). Wystarczy wykręcić stalowy popychacz i wkręcić z drugiej strony (jest tam już nawet zrobiony otwór) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 próbowałem tak zrobić ale nie da rady ... nie wiem czy mam inną wersję tego podwozia czy coś źle zrobiłem ... wystający drut w drugą stronę blokował mi podwozie i nie mogło się schować do końca... Tak masz częściowo rację, bo popychacz jest ciutkę za krótki. Niestety pozostaje Ci dorobić nowy popychacz 2-3 mm dłuższy i będzie OK. Mam to podwozie i też nad tym myślałem. Do testów zastosowałem popychacz z innego podwozia i działało. Ważne jest tylko żebyś nie obracał żadnej części wewnątrz (krzywki czy zabieraka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedzi Udało mi się dzięki Waszej pomocy wszystko zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiks7 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Może ma ktoś pomysł jak rozwiązać wyżej wspomniany problem wzniosu skrzydeł, zamontowałem też w Spicie to podwozie i faktycznie kąt jest duży, jak jeździłem modelem po asfalcie to dotykała tylko krawędź opony, przy lądowaniu może się złożyć pomimo blokady, chce jeszcze zamocować na końcu druta amortyzację, hubert_tata ty mi kiedyś link wysyłałeś do aukcji gdzie można kupić coś takiego, koledzy i jak przerobić to podwozie by było ok chyba że ten kąt niczemu nie zaszkodzi. Nie wiem czy na tym filmie będzie to widoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Przecież one wkręcikami dociskowymi mają pełną regulację skoku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.