TIGER Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Witam wszystkich Skompletowałem już swój zestaw do FPV,choć nie zdążyłem jeszcze wszystkiego zamontować. Jeszcze nie latałem z jego wykorzystaniem,tak więc prosze porady i uwagi,bo dobrze by było mieć model w jednym kawałku... :-) Oto mój T-rex: Nadajnik to model o mocy 1W (tak twierdzi producent).Jako że moja aparatura pracuje na 2,4 GHz, wybrałem nadajnik wideo 1,2 GHz http://hobbywireless.com/cart/index.php?main_page=product_info&cPath=10&products_id=100 Specjalnie umieściłem go jak najdalej od reszty elektroniki aby uniknąć zakłóceń. Myślę też nad pierścieniem ferrytowym,który widać na zdjęciu.Narazie założyłem go tak prowizorycznie,bo nie wiem ile zwojów nawinąć, gdzie go umieścić i czy nawinąć wszystkie 4 przewody (zasilanie+ , -, Video, Audio)czy tylko przewody AV. Dodatkowo uzyskałem dobre chłodzenie,ponieważ będzie on chłodzony łopatami wirnika. Dalej:OSD. Oczewiście produkt Remzibi-ego Zastosowałem z tyłu mały kawałek blachy miedzianej, aby ekranować ewentualne zakłucenia.Taką samą blache zastosowałem na silniku od strony wewnętrznej oraz dołączona do OSD antena GPS (to pudełeczko)koloru pomarańczowego na serwie Kamera,to model Sony SN 777 580 Linii Zakupiona również w Wireless Hobby http://hobbywireless.com/cart/index.php?main_page=product_info&cPath=6&products_id=98 Pakiet to 11,1V 3 cele.Był przeznaczony do T-rex-a 250 Odbiornik również na 1,2 GHz http://hobbywireless.com/cart/index.php?main_page=product_info&cPath=9&products_id=102 Oraz Video Google Anteny standardowe,przy czym tej w nadajniku przy modelu,raczej nie mam zamiaru zmieniać.Co do anteny w odbiorniku,to napewno słowa krytyki się pojawią,ale nie wiem jak by to było z anteną panelową,ponieważ w moim mniemaniu musiał bym mieć drugą osobe,która musiała by się starac celować w model.Takiej możliwości raczej nie mam. Wszystkie uwagi i propozycje bedą mile widziane,w szczególności na temat krążków ferrytowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Kamera zbyt bardzo w dol moim zdaniem. Anteny panelowej na razie nie potrzebujesz. Obiektyw zaloz najlepiej na poczatek szeroki 2.8 - mozna dostac w ctr.pl (nie wiem jaki jest w sn'ie defaultowo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Na www.dipol.com.pl też mają trochę elektroniki CCTV.Obiektywów jest do wyboru i do koloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIGER Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Czy ktoś mógł by mi doradzić coś na temat krążków ferrytowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Pierścionki są zbędne .Zakłucenia przenoszone są przez promieniowanie , po kablach w dużo mniejszym stopniu.Miedziane blaszki chyba dla poprawy Twojego samopoczucia , bo tak zrobione niczego nie ekranują .Oczywiście odnosi się to dla 1,2ghz .Na 35 będzie inaczej.Staraj się pracowac na niskich kanałach nadajnika wideo , Ma on dużą zawartośc drugiej harmonicznej i może zakłucac odbiornik RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIGER Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Co to znaczy [...]bo tak zrobione niczego nie ekranują . ?A jak zrobione coś ekranują? Nie wymądrzam się tylko pytam na poważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Wszystko zależy od częstotliwości.Dla akustycznych może wystarczyć blaszka odpowiednio podłączona .Tam długość fali mierzy się w setkach i tysiącach i kilometrów.Na 1,2GHz długość fali to 23cm. Pięciocentymetrowy drucik jest fantastyczną antena.Kable ekranowane tylko do anten nadawczych i odbiorczych.Reszta skrętką. A skuteczny ekran na tych częstotliwościach to szczelna metalowa puszka z przewodami wyprowadzonymi przez specjalne kondensatory.W modelach , trudny do zastosowania ze względu na wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIGER Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 [...]Pięciocentymetrowy drucik jest fantastyczną antena.[...] 1 Kostku,czy miałeś na mysli antenę od nadajnika video? 2 Jesli tak to co musiał bym zrobić-wylutować gniazdo z płytki z nadajnika i wlutować drucik o odpowiedniej długości i grubości? 3 Co ze zgiętą anteną od nadajnika (zapomnijmy na chwile o opcji z drucikiem)? Gdzieś utaj na forum przeczytałem że zgięta znacznie pogarsza zasięg.Dobrze piszę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.