extream Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Witam. Zawsze chodził mi po głowie jakiś model z czasów II wojny światowej. Wybór padł na Spitfire z doskonałych planów ( do pobrania : http://www.profili2.com/eng/download_plan.asp?Id=597 ). Dane modelu : Rozpiętość : 170 cm Długość : 140 cm Waga : ok. 2-2.5 kg Silnik : Turnigy C4240-1050 Pakiet: Turnigy Serwa: Tower Pro SG5010 x 4 Tower Pro MG-946R x 1 (podwozie) Regulator : Tower Pro 40A Model wymaga jeszcze trochę pracy i pieniędzy ale idzie zima więc czasu będzie, a pieniędzy dużych już nie trzeba więc są szanse że w końcu model zostanie ukończony Na razie budowa trwa już półtorej roku, ale to dlatego że miałem bardzo długie przerwy ... Na koniec chciałbym podziękować Panu Wojtkowi za pomoc i dobre rady Kilka fotek : Ogólny widok : Trochę szczegółów : Jak widać praca wre ... pracownik odpowiedzialny za nitowanie premii w tym miesiącu nie dostanie 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 nie no model i modelka tzn. model fajny a modelka super tylko skoro są dwa modele dlaczego podałeś dane tylko jedengo :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Bo nie może być za dobrze na tym świecie Poza tym modelka obstawiona I obstawa niezmienna ( co by od razu uprzedzić ;p ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Błagam powiedz, że to jest z depronu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 ale które? Skrzydła będą kryte balsą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Z depronu Skrzydła oklejone papierem na wikol i na to folia EDIT: Model po nieudanej próbie oblotu odstawiony został na długi czas. Teraz pora do niego powrócić Model dostał nowe śmigiełko bo okazało się że na poprzednim (zalecanym przez HK) nie miał na tyle ciągu aby polecieć. Co prawda oderwał się od ziemie ale w powietrzu tylko chwilę się bujał i przepadł. Na szczęście nic mu się nie stało poza wyrwaniem podwozia. Poprzednio miał śmigło 10x5 - teraz założyłem 12x8 ( w komentarzach HK ktoś opisał pomiary na tym śmigle i wyszło mu 33 A i ok. 1550 g ciągu z prędkością strumienia ok. 85 km/h. Obecna masa modelu to 1800 g. Mam niestety problem, a nawet dwa : 1. Model wymaga przesunięcia SC aż o 8.5 cm do przodu... 2. Nie mam zielonego pojęcia, jak, z czego i w jaki sposób wykonać nowe skrzydła, a przede wszystkim mocowanie podwozia chowanego. W skrzydłach które mam teraz (chce tylko na nich sprawdzić czy model lata oraz mniej więcej jak się zachowuje aby wiedzieć czy warto cokolwiek z nim dalej robić Poprzednio aby wyważyć model dokładałem ciężaru na przód który latał za darmo. Wydaję mi się że bez rozwalania modelu i wykonywania nowych lżejszych stateczników tylko to mi pozostaje. Wyposażenie już przesunąłem tak jak widać to na zdjęciu. Jedno serwo od ogona mam pod kabinką pilota, kolejne na ogonie. Mógłbym w sumie dać jakieś małe, a mocne serwo na kierunek i tym samym trochę masy z tyłu urwać, może to coś da... Na razie wykręcę serwo i zobaczę jak się SC zmienia. Na razie tyle Czekam na pogodę i będę chciał model oblatać, ale z ręki startując - czego się boję bo model swoje waży i wyrzucić go nie będzie łatwo Zobaczymy, może już jutro się uda https://picasaweb.google.com/lh/photo/3CJRPX8Ba0uzTcqPpoVFH79nQHrFCbpf9MG7lpQrsAo?feat=directlink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Irek.Większy pakiet i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Irku, ja z kolegą jakieś 5 lat temu robiliśmy Hurricana tylko że skrzydła miały 160cm, a robiliśmy je za styropianu, 2 dzwigary sosnowe, natarcie balsa i spływ i na to wszystko wikol rozcieńczony z wodą, po wyschnięciu farba w sprayu i tyle. nie pamiętam jakie farby mieliśmy wtedy, ale to była spalina i nic sie nie działo z farbą. Wg mnie zrób skrzydła ze styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.