darbo Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Witajcie, Mam na imię Darek, wołają na mnie Darbo. Lat 31, od urodzenia mieszkam w Gliwicach. Informatyk. Pierwszy kontakt z modelarstwem miałem w latach dziecięcych, kiedy sklejałem plastikowe modele samolotów - do teraz pamiętam mój najładniejszy model, brytyjski myśliwiec Spitfire. Pózniej znalazły się w moich rękach pierwsze modele RC, dzięki koledze mojego Ojca, który z tego co pamiętam był (mam nadzieję że jest nadal) na prawdę dobrym fachowcem w dziedzinie budowy modeli różnego typu - miałem dzięki niemu wyjątkową łódź motorową z laminatów na silnik elektryczny (z tego co pamiętam, dość szybką) sterowaną radiem, jednostkę pływającą niemieckiej straży pożarnej oraz w końcu model samolotu na uwięzi o napędzie spalinowym, który budowałem razem z Ojcem w piwnicy. Teraz po wielu latach postanowiłem wrócić do dawnych zainteresowań, zobaczymy z jakim skutkiem. Postanowiłem po wielodniowym czytaniu forum zakupić model RTF Focus firmy Pelikan. Pierwsze loty kilkunastosekundowe mimo znajomości teorii lotu kończyły się kretami i różnego stopnia uszkodzeniami kadłuba. Drobne naprawy i wzmocnienie konstrukcji pozwoliły na kolejne próby, które ku mojej wielkiej radości zaczęły przynosić wreszcie rezultaty. Dzisiaj wybrałem się na lotnisko aeroklubu i próbowałem ponownie swoich sił, wychodziło to całkiem nieźle i po raz pierwszy udało mi się 'wylatać' moje 3 szt. akumulatorów 1100 Ah (kilka lotów po ładne parę minut bez kretowania). Niestety wiatr był momentami trochę zbyt porywisty i powodował dziwne zachowania w powietrzu, mimo to skończyło się również po raz pierwszy powrotem do domu z pełni sprawnym modelem - czyt. w jednym kawałku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Witaj PS-uzupełnij profil... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Witamy na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.