Ada- Opublikowano 27 Października 2009 Opublikowano 27 Października 2009 Witam Mam pytanie czy ktoś lata na w.w. paliwie. Jak motorki się sprawują, jaki jest apetyt silnika na paliwko w porównaniu do innych? Pozdrawiam
Konrad Opublikowano 27 Października 2009 Opublikowano 27 Października 2009 Latam na paliwku Meccamo 10% nitro,silniczek chodzi bardzo ładnie,płynnie i bardzo szybko przechodzi cały zakres obrotów,nie grzeje się a co do spalania to mniej więcej jest identyczne jak przy pracy na paliwie Model technics sport 5%..Używam tego paliwa do silniczka Cox 0,8ccm oraz GMS .25.Ogólnie jestem bardzo zadowolony.
Ada- Opublikowano 28 Października 2009 Autor Opublikowano 28 Października 2009 Witam Myślę nad kupieniu tego paliwa do heli w wersji 15%. Mam jeszcze jedno pytanie, czy konserwujesz silnik po lotach? Jeśli nie, łapie go rdza czy coś innego? Latam 2 razy na tydzień więc silnik chyba będę musiał konserwować...
Konrad Opublikowano 28 Października 2009 Opublikowano 28 Października 2009 Zero rdzy,a silnika zazwyczaj nie konserwuje,jak latam na 5% to wieszam model na ścianie jak stoi(zwykle z resztkami paliwa w zbiorniku),paliwo splywa do silnika,metanol szybko odparowuje i zostaje praktycznie sam olej... :mrgreen:
Ada- Opublikowano 28 Października 2009 Autor Opublikowano 28 Października 2009 i zostaje praktycznie sam olej Na forum heli mówią, że metanol odparuje, ale nitro pochłonie wilgoć z powietrza i silnik będzie rdzewieć. :? Chyba kupie 2 bańki na testy, 5% nitro do płatowca i 15% do heli :mrgreen: Dzięki za odpowiedź.
moriq Opublikowano 14 Lipca 2011 Opublikowano 14 Lipca 2011 Znalazłem ten wątek i dodam swoje odczucia co do tego paliwa. Kupiłem ostatnio paliwo Meccamo Excel 5% i okazało się totalną porażką. Silnik nie trzyma niskich obrotów i gaśnie, generalnie chodzi bardzo nierówno. Żadne próby regulacji nie pozwoliły mi wkręcić silnika na wysokie obroty. Wcześniej latałem na Model Technics 5% oraz okazyjnie kilka razy na tego samego producenta 10% i kilka razy na Byron 10% i tam nigdy takich problemów nie było a wypaliłem silnikiem dobrze ponad 10L paliwa. Silnik to OS 55AX.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.