Ada- Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Witam Mam pytanie czy ktoś lata na w.w. paliwie. Jak motorki się sprawują, jaki jest apetyt silnika na paliwko w porównaniu do innych? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Latam na paliwku Meccamo 10% nitro,silniczek chodzi bardzo ładnie,płynnie i bardzo szybko przechodzi cały zakres obrotów,nie grzeje się a co do spalania to mniej więcej jest identyczne jak przy pracy na paliwie Model technics sport 5%..Używam tego paliwa do silniczka Cox 0,8ccm oraz GMS .25.Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ada- Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Witam Myślę nad kupieniu tego paliwa do heli w wersji 15%. Mam jeszcze jedno pytanie, czy konserwujesz silnik po lotach? Jeśli nie, łapie go rdza czy coś innego? Latam 2 razy na tydzień więc silnik chyba będę musiał konserwować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Zero rdzy,a silnika zazwyczaj nie konserwuje,jak latam na 5% to wieszam model na ścianie jak stoi(zwykle z resztkami paliwa w zbiorniku),paliwo splywa do silnika,metanol szybko odparowuje i zostaje praktycznie sam olej... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ada- Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 i zostaje praktycznie sam olej Na forum heli mówią, że metanol odparuje, ale nitro pochłonie wilgoć z powietrza i silnik będzie rdzewieć. :? Chyba kupie 2 bańki na testy, 5% nitro do płatowca i 15% do heli :mrgreen: Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moriq Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Znalazłem ten wątek i dodam swoje odczucia co do tego paliwa. Kupiłem ostatnio paliwo Meccamo Excel 5% i okazało się totalną porażką. Silnik nie trzyma niskich obrotów i gaśnie, generalnie chodzi bardzo nierówno. Żadne próby regulacji nie pozwoliły mi wkręcić silnika na wysokie obroty. Wcześniej latałem na Model Technics 5% oraz okazyjnie kilka razy na tego samego producenta 10% i kilka razy na Byron 10% i tam nigdy takich problemów nie było a wypaliłem silnikiem dobrze ponad 10L paliwa. Silnik to OS 55AX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.