Jump to content

Paliwa Meccamo

Ada-

Recommended Posts

Latam na paliwku Meccamo 10% nitro,silniczek chodzi bardzo ładnie,płynnie i bardzo szybko przechodzi cały zakres obrotów,nie grzeje się a co do spalania to mniej więcej jest identyczne jak przy pracy na paliwie Model technics sport 5%..Używam tego paliwa do silniczka Cox 0,8ccm oraz GMS .25.Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Witam

Myślę nad kupieniu tego paliwa do heli w wersji 15%.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy konserwujesz silnik po lotach? Jeśli nie, łapie go rdza czy coś innego? Latam 2 razy na tydzień więc silnik chyba będę musiał konserwować...

Zero rdzy,a silnika zazwyczaj nie konserwuje,jak latam na 5% to wieszam model na ścianie jak stoi(zwykle z resztkami paliwa w zbiorniku),paliwo splywa do silnika,metanol szybko odparowuje i zostaje praktycznie sam olej... :mrgreen:

i zostaje praktycznie sam olej

Na forum heli mówią, że metanol odparuje, ale nitro pochłonie wilgoć z powietrza i silnik będzie rdzewieć. :?

Chyba kupie 2 bańki na testy, 5% nitro do płatowca i 15% do heli :mrgreen:

Dzięki za odpowiedź.

• 1 year later...

Znalazłem ten wątek i dodam swoje odczucia co do tego paliwa. Kupiłem ostatnio paliwo Meccamo Excel 5% i okazało się totalną porażką. Silnik nie trzyma niskich obrotów i gaśnie, generalnie chodzi bardzo nierówno. Żadne próby regulacji nie pozwoliły mi wkręcić silnika na wysokie obroty.

Wcześniej latałem na Model Technics 5% oraz okazyjnie kilka razy na tego samego producenta 10% i kilka razy na Byron 10% i tam nigdy takich problemów nie było a wypaliłem silnikiem dobrze ponad 10L paliwa. Silnik to OS 55AX.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.