Gość Addriano Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Cześć No i wkońcu znalazłem chwilke i wyciołem i dla siebie zestawik Rozpiętosć 900mm. Skrzydleko oszlifowoane odcięte lotki. Wznios 2st na strone. Aktualnie leży sobie zarowingowane i schnie jak bedzie juz coś widać to pokarze. Pozdrwaiam wszystkich Ankowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Witam Jako ze Anulka juz troche podeschła a ma to być mój pierwszy model pseudo DLG chciałbym wstawić w nim kołek. No właśnie, kołek jak to prawidłowo wykonać w takim materiale jak styropian? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Ano widzisz Adrian..JA to bede robil nastepujaco..Jako dzwigarow uzyje pretow weglowych 1,5mm umieszczonych w nacieciach zrobionych skalpelem i zalanych CA ( zaznaczam ze chodzi o anulke z EPP ) W miejscu gdzie bedzie kolek daje nie kolek a laminatowy babanik z plytki laminatu do plytek drukowanych. Umieszczam go w szczelinie zrobionej nozykiem do tapet. I teraz najwazniejsze..Plytka ( nasz bananik ) ma 2 otwory przez ktore przewlekamy prety weglowe ( nasze dzwigary ) i dopiero wtedy zalewamy CA szczeline. EPP doskonale zasklepia sie po wcisnieciu w szczelinie preta a CA ladnie penetruje szczeline i zakleja pret. Takie wklejenie ustrojstwa do rzucania gwarantuje ze nie sostanie nam ono w palcach po wyrzucie bo przyklejony jest tak naprawde do weglowych dzwigarow. Oczywiscie spoina dzwigary - plytka jest z zywicy a nie z CA, CA tylko do przyklejenia dzwigarow. JAk dojda rdzenie to krok po kroku bede robil fotki ale mam nadzieje ze dosc jasno to opisalem A jak sie nei ma zaufania to i tak mozna jeszcze koncowke szklem dolaminowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 1 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2007 No i nastąpiła zmiana koncepcji styropianowa Anulka lezy zarowingowana. A dzięki uprzejmości Arka wel "rapier" znalazł się w moim posiadaniu kawałek EPP. Więc kożystając z wolnej chwili dziś rano ten kawłek jakze zacnego materiału przeistoczył się oto w coś takiego: Dzwigary stanowią rurki węglowe 2/1mm z góry i z dołu skrzyzowane w centrum tak iż zachodzi jedna nad drugą (każda rurka wlejona jest w obie połówki skrzydła) Wklejona została płetwa w płytki laminatowej niestety nie miałem jej czy wytrawić więć miedz została W ogon anulka wklejone ma 3 weglowe preciki 2mm jako mocowanie statecznika. Przewiduje wykoanie balsowych lotek odpowiedni wyazurowanych. Za fotka dostrzec można pakiecik który wyląduje w Anuli są to 4 ogniwa Ni-Hm o pojemności 220mA (niestety wagi nie znam) Pozatym 2xHS-55 i dobiornik REX 7 (niestety lżejszego nie mam) I teraz pytania: 1. Czym to malować ( ewentualnie okleić) ? 2. Jakie dać zawiasy ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2007 Addrianno, jak to nie mogłeś usunąć miedzi? Ja z płytki drukowanej podważyłem nożykiem miedź i zdarłem ją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 1 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2007 Miedz mozna podwazyc i kombinerkami zedrzec jak skóre z weza Malowac mozna wszelkimi farbami w sprayu bez obawy ze wyzre to zaleta EPP. Moja bedzie bialo zielona :D NA zawiaski mam swoj patent i go tu opisze ale jak bede mogl podeprzec sie fotkami. Powiem tyle ze najlepiej zrobic zawiasy papierowe. Mozna takie kupic w sklepach wysylkowych..Niesamowicie lekkie i nie do ziszczenia. Ja zas odkrylem z czego sa zrobione i jak sa robione a tansze wiiiiielokrotnie, no ale to juz wkrotce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Mały update prac Anulka dzis została wstepnie pomalowana i dostała wyszlifowane balsowe lotki. A tak się narazie prezentuje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Adrian...NApisz prosze gdzie ma byc SC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Arek sam jeszcze do tego tematu sie nie przymierzałem cytuje wiec Pegaza: natomiast co do środka ciężkości, to jest 25mm od krawędzi natarcia przy samym miejscu łączenia skrzydeł z kadłubem. Edit: Tutaj podają 22mm Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Moja tez juz pomalowana i dokladnie na tym samym etapie jest Tyle ze chce zrobic ilustrowana zdjeciami instrukcje budowy w pdf-ie aby bylo wszystko w 1 miwjscu wiec z publikacja czekam do konca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Muszę powiedzieć, że moja anulka nie zasypiała gruszek w popiele. Ma wylatane około 12 godzin i nadal sprawuje się rewelacyjnie. Co prawda skrzydełko styropianowe jest już nadwyrężone (poobgniatane od rzucania) ale lata się tym pięknie! Metrowa anulka musi mieć s.c między 25 a 30 mm od krawędzi natarcia, ale to dużo zależy od wiatru. Nie przycinałem jej do 900mm, dlatego nie powiem jak jest w tym przypadku. Przy takim ustawieniu ostatnio udało mi się załapać nawet na niezłe noszenie na lotnisku (pierwszy raz ) a model ciągnęło w górę aż miło. Nie mogę się doczekać modelu z epp. Mam nadzieję że wyjdzie mi nieco lżejszy niż ten (aczkolwiek i tą lata się pięknie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Na lzejszy to nie licz..EPP jest ciezsze choc..z drugiej strony - brak folii na pokrycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Taśma ... a i dziobek ze styro jest zalaminowany, a to też nieco waży. Mam nadzieję, że tego w epp nie trzeba będzie robić. Ale na prawdę wdzięcznie się alulką lata ... No i wszędzie można ją ze sobą zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 gdzieś - tam na YouTube są moje filmy z latania, jak będę miał chwilę to wrzucę linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Witam Rapier do EPP używasz zwykłego CA czy może specjalnego do styro ? Kiedy będzie instrukcja do Twojej Anuli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Witka I znów z mojej strony mału upgrade z budowy tym razem Anulka juz z lotkami i pomalowana docelowo wygląda tak: Góra: Dół: Jak wam sie podoba Zostało jeszcze pomalować statecznik i włożyć RC to czego najbardziej sie bałem (maskowanie i malowanie) juz za mną chyba niezle wyszło co ?? Narazie to tyle śmigam ciąć anulki epp dla chłopaków wkońcu mam troche czasu:D Pozdrawiam Edit: Ps zapomniałem powiedzieć ze fotki z telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Malowanie bardzo ładne Ci wyszło. I szczerze powiem że nie domyśliłbym się że z telefonu. Jak z wagą ? PS Włącz czasem gg wysłałem Ci wiadomość właśnie w sprawie anulki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addriano Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Cześć Wagi jeszcze nieznam ale mam nadzieje ze w 180-190 sie zmieszcze Patryk gg mam właczone nawet teraz ale nic nie doszło. Pisz jeszcze raz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Niźle ci to wyszło. Powiedz tylko czym malowałeś? To Anulka z styro czy epp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Do klejenia elementow uzywam zywicy 5 minutowej zas do wklejenia dzwigarow najzwyklejszego cyjanopanu. Adrian....MAlowanie bajera Ja juz swoja ulotnilem i jestem zachwycony. Waga do lotu 149g obecnie ale pracuje nad innym statecznikiem wiec moze jeszcze cus uszczkne JA skoncze to calosc fotek laduje z opisem... Panowe..Gdzies wyczytalem ze rowki pod prety robicie lutownica...ak dla mnie to bestialstwo!! Wystarcza naciecie skalpelem i wciskamy w nie pret a epp czy styro ladnie sie zamyka nad pretem. Potem wystarczy zalac szczeline cyjanopanem ( w przypadku EPP !!!! ) a przy styro zadka zywica. Podobnie z antena - naciecie w skrzydle i kabelek znika ledwo g widac ale bez obaw..jest ok. 0,5-1m pod powierzchnia tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.