Skocz do zawartości

Blejzyk - Mefisto

-==PEGAZ==-

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały czas zastanawiam się nad takim rozwiązaniem jakie proponujesz, ale niestety ani nie mam takiego silikonu, ani doświadczenia nad robieniem czegoś podobnego. A spód płata na pewno bedzie zasłonięty.

• Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jarku z silikonami bywa róźnie, propopnowałbym Ci zakupić parę róźnych i poczynić próby na "testowym" skrzydle ( dwa kawałki balsy etc ). Sprawa jest naprawde prosta, a efekt wizualny i czystość profilu nie do uzyskania innymi metodami, pomijając oczywiście lotki mocowane torsyjnie ( ale to już inna bajka ).

Opublikowano

A masz już jakiś przetestowany silikon ? A i jeszcze jedno ... Płaszczyzny między lotką a płatem mam lakierowanie ale nie laminowane. Da się tu zastosować silikon ?

Opublikowano

Ostatnio kleiłem na białym firmy Tytan ( kod producenta 0696 ), ale zasada jest taka czym droższy ( niestety ) tym lepszy, dlatego tak jak mówie najlepiej na początku poczynić próby z różnymi. Kiedyś dobre silikony można było jedynie wysępić od szklarzy ( Ci co robią akwaria ) i od dentystów protetyków ( oni z tego formy robią ). W tej chwili jest tego w marketach od groma.

Sam kupuje różne w małych tubkach i sprawdzam. Najważniejsza jest elastyczność.

Opublikowano

Co do aku. to te 1000mah to minumum jak 6 serw na koło 1 godzine latania styka. Im więcej tym lepiej mah. Aku warto dać markowe i sprawdzone niż potem klnąć na siebie.

Co do silkonu to kupowałem niedawno - ,,silikon do klejenia luster ''(tak sie on nazywa fachowo) za małą tubkę koło 200ml (do płata starczy aż nadto) zapłaciłem 8zł ;-)

Silikon mocny jak diabli - trzyma lustro 70x80 przyklejone do płytek ceramicznych na styk w łazience (kolor silikonu to biały). Myśle że do lakieru też złapie spokojnie. Kupiłem go w sklepie z narzędziami.

Silikon musi te swoje schnąć - mi lustro schło 2 dni przykejone na taśmę zanim się odważyłem ściagnąć taśmę. Dodam że jedno lustro wisi już tak 2 lata , a drugie wkleiłem niedawno i tez jeszcze wisi :lol2:

Opublikowano

Nosek wewnętrzny zmodyfikowany ... zmieściły się 4 szt. KAN1050.

I to ledwo ... A takie pytanie: nie ma ktoś może zbędnej jednej celi KAN1050 ?

Rozbebeszyłem pakiet 7cel i 3 mi zostały. Jakby ktoś poratował, to będę miał 2 pakiety do mefisto.

Opublikowano
Używam AAA Forever 850mAh NiMH. Do wyrwania na Allegro po 2 zł/szt jak dobrze poszukać. Działają bez zarzutu.

Policz prąd 4-6 obciążonych serw i porównaj z wydajnością takiego pakietu. Rada delikatnie mówiąc nie najlepsza.

Opublikowano

Silikonowe zawiasy lotek i klap zrobione :D . Udało mi się dorwać silikon szklarski TYTAN - przystosowany do ruchu +-25%. Całkiem nieźle działa. Niestety nie udało się zrobić tego taki idealnie jakbym chciał, ale cóż ... nie będę przecież odrywał lotek i klap (górna powierzchnia zawiasu nie jest idealnie prosta) ...

Opublikowano
(górna powierzchnia zawiasu nie jest idealnie prosta) ...

Czyli masz hamulce aerodynamiczne :(

A taśmę podklejałeś przy siliconowaniu ??

Opublikowano

Jak najbardziej miałem taśmę ... Po prostu chyba jeszcze za dużo silikonu zostało. To nie to, że ten silikon wystaje z zawiasu. Po prostu przy wychyleniu lotki/klapy w dół robią się w niektórych miejscach szczeliny. To wygląda nieco tak, jakby oś obrotu lotki nie była równo z górną powierzchnią lotki, a nieco poniżej (za dużo silikonu). Zrywać zawiasy i robić jeszcze raz ?

Opublikowano

A co tam ... odciąłem lotkę i klapę z jednego skrzydła. Teraz moge powiedzieć szczerze. Te zawiasy to rzeczywiście jest to !!!! Na prawdę bardzo dobrze trzymają, a odcięcie ich od skrzydeł jest bajecznie proste przy użyciu na prawdę ostrego skalpela. No i rzeczywiście rewelacyjnie trzymają. Duża zasługa jest tu silikonu. Chyba udało mi się trafić w silikon. bardzo elastyczny, bardzo szybko twardnieje po przyklejeniu (po 10 min jest już nie do obróbki) A elastyczny na tyle, że mogłem lotkę odciągnąć siłą na ok. 2 cm od skrzydła bez odrywania. MOTYLASTY ! Dzięki za to, że tyle mnie namawiałeś do tych zawiasów. Są na prawdę rewelacyjne !

Opublikowano

No to się cieszę Jarek że Ci wyszło, teraz będziesz do wszystkich szybowców i elektryków wstawiał takie :). Nie radzę jedynie próbować takich zawiasów w spaliniakach, nigdy nie wiesz kiedy lotka odpadnie, niestety paliwo reaguje z silikonem i powoduje jego odpadanie.

Opublikowano

-==PEGAZ==-, może za grubo dajesz silikonu ??

Ja robie to tak :)

Przyklejam lotke taśmą, odginam o 180st i w miejscu "zawiasu" nakładam strzykawką cieniutki wałeczek silikonu. Następnie pedzelkiem rozsmarowuje silikon na boki, tzn na krawędź skrzydła i lotki, następnie przymykam loke to około 60-70st i ponownie rozsmarowuje na boki silikon, bo po zamknięiu w miejscu "osi" zrobi się wałek który utrudniał by ruch w dół :D Lotk ato czasu zsieciowanie silikonu zostaje uchylona o te 60st "F

Opublikowano

Ja robię podobnie. Jedyna drobna różnica to: po lekkim przeschnięciu silikonu (kiedy już się nie klei do siebie) odchylam lotkę lekko w dół i tak zostawiam do całkowitego wyschnięcia. Lotka wtedy lżej pracuje do dołu.

Jarku, gdzie kupiłeś ten silikon?

Opublikowano

Jarku licząc od góry pierwszy, trzeci i piąty wzór są ok, tylko inna kolorystyka np czerwień + pomarańcz + żółć lub czerwień + żółć + biel. Reszta ze względu na fakt iż skrzydło jest w kształcie łukowate kłóci mi się z tymi ostrokątnymi wygibasami :)

Opublikowano

Też tak właśnie kombinuję, aby dopasować kształt i kolorystykę do modelu ... A co myślicie o bardzo ciemnym dole modelu? W wielu wyczynowych modelach widziałem czarny dół z białymi pasami ... co prawda nie będę takiego robił, ale kwestia czarnego/granatowego lub ich kombinacji nadal chodzi mi po głowie. Może coś takiego (góra jasna, dół ciemny) ?

wing2.jpg

Opublikowano

eeee

Ciemny na dole mi się nie podoba i może być go słabo widać np.na tle szarych chmur. Ja z dołu bym proponował cos jaksrawszego - pomarańcz lub czerewień bo widać to pieknie z daleka.

Góra juz mniej widoczna i może tam jakiegoś ciemnego diabełka by można było zarzucić :twisted: :twisted: :twisted: z piekła rodem

Podoba mi się wzór 3 góry - ten filoletowo szary ale na góre bo na dół to jak pisałem wyżej bo model prawie 2m i latać będzie wysoko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.