-==PEGAZ==- Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 I tak po przemyśleniach chyba zrobię takie malowanie ... (co o nim myslicie ?) góra i dół a ... i jeszcze jedno ... kadłub jest dosyć kiepsko wykonany "kolorystycznie". To znaczy. Nos nakładany ma nieco przypalony biały żelkot (tak to się nazywa?) - odcień żółty, a w miejscach łączenia połówek kadłuba widać jego brak. Do tego dochodzą malutkie farfocle przy łączeniu połówek. Idzie to zeszlifować, ale wiecie ... nie wiem czy malować kadłub. Jak już, to pewno na biało jaki był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 ladne malowanie a kadlub i stateczniki jakiego koloru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 W podobnym "wystroju" Czerwone i ewentualnie białe albo żółte wykończenia. A może zrobione w granacie i błękicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Kolory jak najbardziej będą pięknie widoczne z daleka. Dobry wybór. Odnośnie malowania kadłuba to chyba po kraksie falcona mnie też to będzie czekać. Musze kadłub połatać tkanina a to ładne nie bedzie. Pytanie tylko jakiej farby użyć? Pistoletu nie mam. Pozostaje spray lub pędzel. Mamy oboje chyba podobny problem -jaka farba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Mallin Tobie nie pozostaje nic innego jak lakiernik ( samo kozystalem z jego uslug). 1. ladnie ci pokryje model szpachla w sprayu a potem ladnie polakieruje Tobie Jarku tez to proponuje - zero smrodzenia a efekt - cudenko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Elektron masz racje ale jeszcze ładnie wyczyści portfel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 ja dalem 50 zl... duzo i malo.... sama szpachla kosztuje 15, farba minimum 10 ( w zaleznosci od wielkosci modelu) plus inne dodatki + powsiecony czas... Na poczatku zalowalem ze wydalem tyle kasy, ale teraz widze ze warto bylo - zadnych odprywkow, ladnie gladnie jak na lustro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatza Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Mam pytanie Jak wykończyłeś stateczniki? Laminowałeś czy tylko kapon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Jak widać na fotkach, laminowana jest tylko część V-ki. Zalaminowane jest połączenie obu połówek i element przykręcany do kadłuba. Cała reszta jest lakierowana trzykrotnie (w moim przypadku caponem). P.S. Na tych zdjęciach nawet widać jakie niedoróbki żelkotu i farfocle sa na kadłubie. Chyba jednak będę go malował po uprzednim przeszlifowaniu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Pegaz - super model, bardzo mi sie podoba. Malowanie tez niezle wybrales, mam podobny gust widocznie. Z dolu czerwone bedzie bardzo dobrze widoczne, biala gora kojarzy mi sie z prawdziwymi szybowcami i pieknie sie prezentuje.Co do statecznikow to faktycznie troche delikatnie wygladaja. Na zboczu moga sie powyszczerbiac dlatego ja bym je wzmocnil. W swoim nowym szybowcu nakleilem listewki sosnowe na okolo statecznika i oprofilowalem. Tu stateczniki sa zrobione, dlatego najlepiej by bylo je zalaminowac i do worka wrzucic. Popatrz jak robia modele DLG - tam pieknie stateczniki laminuja. Jesli nie tak to zastanowil bym sie nad 2 opcja, czyli wzmocnic samo natarcie rowingiem weglowym, poszukaj na forum bo kiedys czytalem jak sie to robi (bez formy). I jeszcze w kwestii kadluba - nie wiem czy jest sens sie tak z nim bawic. Musial bym zobaczyc jak wyglada, ale jesli nie sa to jakies razace skazy (dziury, ubytki itp.) to bym zostawil. I tak na zboczu podrapiesz kadlub i po kilku lotach bedzie wygladal podobnie. Ja latam na lotnisku F3 Mini szybowcem i tez sie tak bawilem z kadlubem. Wyszpachlowalem, pomalowlem, na to lakier poszedl i po kilku wypadach na lotnisko juz znac na nim ze jest uzywany. Zmontuj model do kupy, polataj sezon, a najwyzej pozniej to poprawisz (moje zdanie). Chyba ze dajesz skrzydla do lakiernika, to dla niego 1 element wiecej to pewnie niewiele pln w Twojej kieszeni mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Samemu będę się bawił w lakiernika. Aerograf mam, ale i tak chyba będę malował sprayem motipa. I tak na razie kasę potrzebuję na serwa, dlatego nie myślę o lakierniku. Co do wzmocnień krawędzi, to też na razie chyba daruję. Na początek będę musiał się obyć z modelem i polatam nim z holu na lotnisku. A tam aż takich badyli nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatza Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Jeszcze do tych stateczników - mam ten sam problem: A gdyby tylko zalaminowac całość od spodu (25gr/m2) - bez "wrzucania do worka" - wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 a z jakiej balsy zrobiony jest statecznik? o grubość mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatza Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 3mm - miękka... taki był gotowy statecznik w modelu ELF (analogiczny jak u kolegi PEGAZ tylko mniejszy) nie wygląda przesadnie sztywno! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 i to ma wytrzymać start z holu gumowego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Wytrzymac start z holu wytrzyma na 100%. Przeciez lączenie jest zalaminowane, a tam sa najwieksze siły. Później sily maleja z kwadratem odległosci, wiec o wytzymałosc na holu bym sie nie martwil. Wzmocnic trzeba po to, zeby zabezpieczyc statecznik przed wyszczrbieniem i polamaniem przy ladowaniu (głownie chodzi o zbocze). Do latania rekraacyjnego na lotnisku to bym krawedz natarcia wzmocnil zadkim CA i statecznik folia okleil i bedzie dobrze. Sam tak mam zrobione (tez V) i latam juz 2 sezon i wyglada jak nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 3mm - miękka...taki był gotowy statecznik w modelu ELF (analogiczny jak u kolegi PEGAZ tylko mniejszy) nie wygląda przesadnie sztywno! Pokryj japonką i będzie gitesowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jatza Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Pokryj japonką i będzie gitesowo ... a okleić folią Oracover nie będzie lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 papier bardziej usztywnia,ale trzeba po oklejeniu czyms przylozyc by sie nie zwichrowalo :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Taki spray ile kosztuje? do kałduba. Lakiernikowi nie dam zarobić jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.