Janosik72 Posted November 3, 2009 Posted November 3, 2009 Witam dzis przyszly mi z Hobbycity pojedyncze cele 100mah chcialbym je polaczyc w pakiecik 2s ,czy to sie da polutowac normalnie cyna i pasta Czy to moze sa aluminiowe koncowki i raczej nielutowalne? Moze ktos z kolegow juz mial cos takiego na warsztacie http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7567
zzradek Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 Akurat tych w ręku nie miałem, ale wydaje mi się niemożliwe żeby końcówki były aluminiowe. Raczej posrebrzone. Zdrap nożem wierzchnią warstwę i pod spodem będzie miedź. To dla testu, bo do lutowania nie trzeba robić nic. Zwykła cyna z kalafonią i lutownica odpowieniej mocy, żeby czas lutowania nie przekraczał kilku sekund.
pilot Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 ...Czy to moze sa aluminiowe koncowki i raczej nielutowalne? A kto mówi, że aluminium nie da się lutować ? Mi się udało a lutowałem właśnie pakiety LiPo 2S z pojedynczych ogniw 400mAh. Sposób: odrobina oleju na styk i delikatnie czyścisz nożykiem, nie może być dostępu powietrza. Następnie lutownica i trzeba pobielić styk. A dalej to już z góry, przy odrobinie wprawy idzie bez problemu
cobra Posted November 4, 2009 Posted November 4, 2009 Lutowałem z powodzeniem aluminiowe wyprowadzenia ogniw lipol. Przy pomocy ruskiego topnika kupionego na allegro.
Janosik72 Posted November 4, 2009 Author Posted November 4, 2009 Dzieki Tak jak zzradek napisal koncowki nie sa aluminiowe i ladnie sie polutowaly Mam juz pakiet do cesny mini z HC
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.