ppompka Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 A ja mam pytanie, bo zamówiłem sobie odbiornik i idzie listem oczywiście tym rejestrowanym za 3,99$. Ale zazwyczaj nr listu zaczyna się na RB, a u mnie zaczyna się na RC, czy jest jakaś różnica między tymi dwoma początkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 zamówienie złożyłem 25.02. maila, że wysłali dostałem na początku marca. a paczki nie ma. "international air mail" <- ile można na to czekać??? Sprawdzałeś w trackingu gdzie jest? Ja zamówiłem 05-02-2011 i dwa dni temu przesyłka pojawiła się w Polsce na Urzędzie Celnym w Warszawie. A dzisiaj ma status wysłane do UC Zabrze, więc pewnie naliczą VAT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 [DEL] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 A dzisiaj ma status wysłane do UC Zabrze, więc pewnie naliczą VAT. Niekoniecznie 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYTUS62 Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Witam. Moje zamówienie nareszcie dotarło.Zakupu dokonałem 09.02.2011 a jutro odbieram z poczty. No niestety ten poślizg to też częściowo i moja wina bo opłaciłem list polecony ale banan na twarzy się pokazał jak tylko dostałem info że przesyłka już jest. To już mój 3 zakup w HK i w/g mnie jest OK. Szkoda tylko że większe gabaryty nie idą do nas i trzeba kręcić przez sąsiadów z za Odry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 A ja mam pytanie, bo zamówiłem sobie odbiornik i idzie listem oczywiście tym rejestrowanym za 3,99$. Ale zazwyczaj nr listu zaczyna się na RB, a u mnie zaczyna się na RC, czy jest jakaś różnica między tymi dwoma początkami?Według mojej wiedzy RB i RC to list polecony. CP paczka. Przynajmniej tak do mnie wysyłali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPiotr Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Hm ... a CC ??? mam paczkę do 3kg i jest CC ... SG. ogólnie w piątek już było shipped a jeszcze jej nie ma w trackingu. W HK jest jako AIR Parcel. List zamawiany tego samego dnia już opuścił Hong Kong, a paczka jakoś nie może ... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubi120 Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 GPiotr - zobacz tutaj: http://www.speedpost.com.sg/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefisto.boogie Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Też mam podobny problem. W sobote niby było Shipped a nadal nic nie ma w HongKong Poczcie, ani u nas ani też w SpeedPoście. Paczka waży do 3kg. A wydaje mi się że powinny być już jakieś dane. Już chyba ze mna nie dobrze, ponieważ się stresuje :ble: Pozostało chyba czekać. A jeśli paczka idzie jako prezent i podany jest tylko 10% wartości, to zostanie VAT czy CŁO naliczone [nie orientuję się - osoba prywatna] mimo dużych wymiarów paczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_w1 Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Cło nie naliczą, bo artykuły modelarskie czy zabawki nie są objęte podatkiem celnym. Będzie tylko 23% VAT do zapłacenia od wartości paczki, czyli tego co zapłacone. Oni nie biorą pod uwagę tego co jest podane na paczce. Było już o tym w tym wątku jakiś czas temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefisto.boogie Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 A mają prawo np zaglądać do środka, jeśli podam im te 10% wartości i oszacować koszty moich zakupów? Mogę legalnie im podać tą ww. wartość jeśli wyślą do VATowania czy lepiej sie nie bawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 A mają prawo np zaglądać do środka, jeśli podam im te 10% wartości i oszacować koszty moich zakupów? Mogę legalnie im podać tą ww. wartość jeśli wyślą do VATowania czy lepiej sie nie bawić?A gdybyś był celnikiem i wiedział 99 % paczek, które trzymasz w ręce, na które nakładasz VAT, ma zaniżoną deklarację uwierzyłbyś piętnastolatkowi, że za 3 kg artykułów modelarskich zapłacił 20$ czy ile tam ci wychodzi te 10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefisto.boogie Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 No to zaglądają? Bo nie mogę zbytnio odszyfrować. A wartość podaję w dolcach czy polskich złotych? Będę płacił przy odbiorze tę kwotę VAT czy musze gdzieś iść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPiotr Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 bubi - dzięki wielkie, znalazła się, jest w singapurze ;D ten speed post to jakiś inny dostawca czy jak ? Odnośnie tematu VATu to zauważyłem, że "faktura" którą można pobrać z HK ma również zaniżone wartości ... w sumie to jakiś tam dokument. W razie pisma z UC chyba można coś takiego wysłać ... czy nie warto ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Odnośnie tematu VATu to zauważyłem, że "faktura" którą można pobrać z HK ma również zaniżone wartości ... w sumie to jakiś tam dokument. W razie pisma z UC chyba można coś takiego wysłać ... czy nie warto ?Ważne potwierdzenie płatności PeyPal - tego będą chcieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPiotr Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 W sumie to dokument potwierdzający zakup ... nie ma w nim mowy o sposobie płatności czy coś tam. Jeszcze nie miałem przypadku oVATowania paczki z chin i mam nadzieję, że nie będę miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 Jak dostaniesz list z urzędu celnego, będzie tam napisane, co od ciebie chcą - i znajdzie się tam potwierdzenie zapłaty z PayPala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 29 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2011 odnośnie paczek CC....SG . Moja przesyłka od 19.03.2011 jest "Handover to airline" i cisza... Na żadnym innym trackingu (P-P, HKPost) nie ma żadnej wzmianki o niej. Ktoś miał kiedyś taki przypadek? Dodam, że paczka wysłana godzinę wcześniej z HK jest u mnie już od piątku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPiotr Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Moja jest na speed poście i jeszcze teraz leży w singapurze i pojawiła się na śledzeniu p-p jako "opuściła obcy obszar celny" paczka zamawiana 19.03, wysłana 25.03 na speedpost pojawiła się 28.03 EDIT: Gdzie urząd celny oVATowuje przesyłki ? w Warszawie czy w mieście docelowym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 ten speedpost coś chyba nie tak działa... dzisiaj zmieniła się historia trackingu na: 24/03/2011 02:33 Handover to Airline 23/03/2011 16:28 Processing at Air Transit Center 23/03/2011 16:17 Processing at Sorting Centre 23/03/2011 16:17 Processing at Sorting Centre 23/03/2011 15:34 Acknowledged at Transit Centre 19/03/2011 20:49 Shipments in transit from Origin miał ktoś podobne doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.