a_skot Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Ostatnie moje problemy z pracą i głęboki deficyt finansowy sprawił, że sięgam po nadające się do czegokolwiek pozostałości modeli. Swojego czasu stałem się posiadaczem szybowca DLG "ALULA". Jego przeróbkę na ELUL-ę opisałem tutaj. Modelik przechodził kolejne modyfikacje. Ostatnia przed kolejną modyfikacją wersja poniżej W końcu, po całkowitej destrukcji nosa, nieuszkodzony płat czekał na swój czas. Ostatnio zabrałem się za niego. Postanowiłem wyprostować skrzydła i dorobić do nich kadłub. Wybór padł na P51 Mustang. Konstrukcja miała być możliwie jak najmniej skomplikowana i o ile to możliwe, jak najbardziej "pancerna" Kadłub składa się z dwóch elementów wyciętych z EPP 6 mm i kilku wręg wyciętych z EPP 8 mm. Dodatkowo, właśnie z tej "pancerności" wzdłuż obu boków kadłuba pojawiły się pręty węglowe 3 mm. Całość tak oto się prezentuje Waga pustego modelu to 230g, a z wyposażeniem, gotowego do lotu - 450g. No cóż, mistrzem wagi piórkowej to ja nie jestem Pierwsze loty wykazały błędnie ustalony (na oko :evil: ) SC ale konstrukcja chyba się sprawdziła i model, w całości wrócił do poprawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 To co jeszcze zostało w nim z tego DLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Profil szybowcowy a Aluli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 a jak sie model sprawuje z takim profilem ? pewnie dużej rożnicy nie widac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Składane śmigło w mustangu? 5+ za pomysłowość. A czy profil jest ważny to ma latać a nie być ideałem, :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.