modelmaniak Opublikowano 5 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2006 Po 23 latach "normalnego" modelarstwa pociągnęło mnie w kierunku śmigłowców... Zacząłem składanie ... Jakoś poszło... Pierwsze loty... Kiedyś myślałem czytając różne publikacje na temat śmigłowców, że ich opanowanie w powietrzu to straszne wyzwanie... Dlatego postanowiłem kupić sobie takie cacko. Po żmudnych ustawieniach modelu, radia, żyra itp. postanowiłem oderwać model od ziemi... Pomimo duzego doświadczenia z modelami akrobacyjnymi, pierwszy start odbył się w atmosferze ogólnego szoku i trzesących nóg... Po starcie przelatywały mi przez głowe wszystkie "fachowe" artykuły które opisywały niesamowitą trudność w opanowaniu modeli śmigłowców... Po ok.2 minutach lotu stwierdziłem że model jest posłuszny jak baranek... Do tej pory nie wiem czy ja jestem taki zdolny czy latanie smigłowcami takie proste? Chyba jednak to drugie bo nie uważam sie za szczególnie uzdolnionego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2006 widzisz.... helikiem nauczysz sie wisiec ogonem do siebie ale... zaczyna sie fajniej kiedy zaczynasz juz loty postępowe Opanuj zawis tyłem, bokami, przodem, potem POWOLNY lot postepowy prawo>nawrót>lewo>dosrodkowanie>lądowanie. Potem rob to ale staraj sie utrzymac te samą wysokosc, potem.... zrob pierwszą petle beczke i takie tam i skumasz czacze Ja chwilowo będę się wycofywał chyba z helikopterów... zobacze jeszcze... narazie Rapik siedzi grzecznie na półce i czeka na lepszą pogodę (tzn bez opadów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2006 Mnie tez ostatnio strasznie wzielo na heli - ja myslalem raczej o czyms malym coby w domu moc polatac - jak mi cos odwali to kupie Lame. A heli calkiem calkiem, przydaloby sie go ladnie prysnac jakims aerografem i byloby miodzio Lataj, cwicz opisuj to moze i inni zaczna sie nakrecac na heli! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2006 Czy Przemku myslales moze o jego sprzedazy. Szukam jakiegos wiekszego helika-elektryka lub spalin(bardiej elektryka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2006 Jaki to dokladnie model t-rexa? Latales nim wiecej? Jakies wrazenia nowe? Bo strasznie sie na heli ostatnimi czasy napalilem i mysle wlasnie o T-rexie. Moglbys cos doradzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 18 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2006 Model został sprzedany na Allegro chyba we wrześniu... Model to t-rex v2. Polecam ten model jako pierwszy śmigłowiec do nauki latania. Jego stabilność, a za razem sterowność jest niesamowita. Po ok. 3 lotnych dniach opanowałem zawis lot postępowy w dowolnym kierunku, lądowanie na punkt itp. Po kolejnym łikendzie nauczyłem się tic-toc'a. Oswoiłem się z modelem, przeprowadziłem kolejne regulacje m.in. zwiększyłem obroty wirnika głównego. Dzięki temu model zyskał jeszcze na stabilności. Po kolejnym lotnym niedzielnym popołudniu zacząłem się wygłupiać... Przymiarka do pętli.... bez problemu. Ale zmieniłem krzywą skoku tak aby uzyskać zerowy ciąg przy neutralnej pozycji gazu. FF9 pozwala na zapisywanie i przełączanie faz lotu np.zawis-inne ustawienia akro-inne i np. 3D jeszcze inne. Ogólnie spedziłem więcej czasu na regulacji niż w powietrzu... Ale opłacało się... Moim zdaniem czas poświęcony na właściwą regulację modelu, żyroskopu mechaniki itp. powoduje zmniejszenie ilości późniejszych niespodzieanek. Po kilku lotnych niedzielnych popołudniach okazało sie że latanie tym modelem sprawia mi tyle samo trudności co latanie zwykłym akrobatem. W tym momencie zapadła decyzja o sprzedaży śmigłowca... Przecież kupiłem go po to aby podnosić sobie adrenalinę... A teraz... Latanie śmigłowcem podnosi mi adrenalinę w takim samym stopniu co zjedzenie porannej porcji płatków kukurydzianych... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2006 Heli juz sprzedany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2006 Model został sprzedany na Allegro chyba we wrześniu... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2006 Ja zrozumialem ze zostal wystawiony na allegro i modelmaniak go kupil, bo posty pisane byly w pazdzierniku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 19 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2006 Ja zrozumialem ze zostal wystawiony na allegro i modelmaniak go kupil, bo posty pisane byly w pazdzierniku... Posty były pisane w październiku jako miłe wspomnienie... Modelmaniak sprzedał model na Allegro we wrześniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 20 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Jeszcze kilka fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Przemek - bardzo trafne rozwiązanie z tym Athlonem 64. Szkoda że to można generalnie stosować tylko w przypadku smigłowców, ot model Ci się "zawiesi", a Ty wtedy sru do literaturki, mała kawa, piwko. Emocje opanowane , potem Ctrl+Alt+Del i dalej sobie spokojnie latasz . Ja stosuję akurat Durona jako kontroler skrzynki startowej Cóz skrzynka jest trochę mniej skomplikowana od śmigłowca, to i moc obliczeniowa trochę mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.