Skocz do zawartości

Powyginane skrzydła i stateczniki od wilgoci

angos93

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam Wicherka 10. Model leżał na strychu i niestety skrzydła i stateczniki się powykrzywiały. Na skrzydłach również popękał papier japoński. Jak radzicie mi to naprawić?

Opublikowano

zależy jaki jest stopien tego 'wygięcia' ..

proponuje wyczyscic konstrukcje ze starego poszycia, a nastepnie przypiąć to do deski montazowej i wtedy pokrywać skrzydła japońskim na nitrocellon, jesli już pokryejsz, polakierować całość tez na nitrocellon i znowu przypiąć do deski(prostej!). na nastepny dzien, powinno byc juz dobrze, wtedy mozesz jeszcze delikatnie lakierem typu Capon przeciągnąć i powinno byc juz wyśmienicie

Opublikowano

A co myślicie jakbym pokrywając skrzydła pomalował nowy papier zwykłym lakierem takim np. do drewna? BYło by dobrze? Bo nie mam w pobliżu sklepu modelarskiego a nie chce już samego lakieru zamawiać w sklepie internetowym

Opublikowano

Można by spróbować ale warunkiem jest to żeby lakier był do wyrobów nitrocelulozowych albo coś w tym rodzaju, przynajmniej mi się tak wydaje. Jak pisze bzdury to przepraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.