Skocz do zawartości

A to Polska wlasnie ...

mammuth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Probuje wlasnie cos zanabyc w Polsce "na firme" tutaj.

Okazuje sie, ze firma wystawiajaca fakture - w mysl prawa polskiego - musi miec fakture podpisana i przypieczatkowana :lol:

Nie widzialem tu jeszcze ani jednej pieczatki w UK - oprocz pieczatki potwierdzajacej odbior dokumentow (odebrano - data).

Nie wiem czy smiac sie czy plakac...

ehhhh

Opublikowano

teoretycznie w polsce nie jest wymagane pieczątkowanie i podpis faktur ale nasi księgowi i tak tego wymagają ;) inna sprawa to nip europejski PLxxxxxxxxx i odpowiedni wpis w ewidencji.

Opublikowano

Nie wierz nieukom. Nie ma już obowiązku podpisywania faktur, podpisywać należy wyłącznie faktury korygujące. To nie Polska, to głupcy. Być może u nas jest ich po prostu więcej, ale nie upieram się przy tej tezie.

Na podstawie § 12 ust.1 Ministra Finansów z dnia 27.04.2004r. od 1 maja 2004r zniesiony został obowiązek podpisywania faktur przez dostawcę, czyli wystawcę faktury oraz nabywcę (odbiorcę faktury).

Opublikowano

Skladam zamowienie na maila, prosze o fakture proforma (aby miec podkladke zanim wysle kase) i place przelewem.

Niestety czlowiek z ktorym rozmawiamy jest do tego stopnia niekumaty, ze w ktorejs rozmowie telefonicznej (zona rozmawiala) - bylo slychac jak ktos mu mowil obok - podpis nie jest potrzebny !!!, a ten dalej swoje....

Juz chyba jest zalatwione - ale nadal czekamy na ostateczna odpowiedz wiec moze sie okazac, ze po prostu zona zamowi gdzie indziej...

Tak czy siak - dam znac co i jak 8)

Opublikowano

Skladam zamowienie na maila, prosze o fakture proforma (aby miec podkladke zanim wysle kase) i place przelewem.

To masz strasznego pecha.... jeżeli przedpłata to faktura powinna przyjść z towarem bez żadnych podpisów a pecha masz dlatego bo naprawdę musiałeś trafić na "ciężkiego" typa :P Jest to pierwszy przypadek tego typu który słyszę a i rzekome "wymagania" niedoinformowanych pracowników księgowości - to jedynie na krótką metę :devil:

Wyjątek stanowi faktura z płatnością terminową i tutaj mogą pojawić się wymagania podpisu takowej ale jest to w pełni uzasadnione.

A skoro temat już niemal wyczerpany a tytuł "niejednoznaczny" :wink: to korzystając z okazji zapytam:

Czy nie jest "idiotyzmem" wymaganie przez Pocztę Polską podpieczętowanie firmową pieczątką odbioru listu z adresowanego na firmę? Mnie osobiście nie raz doprowadziło to do skrajnych nerwów a pieczątka firmowa nie jest wymagana i co ważniejsze pieczątka firmowa nie ma żadnej mocy prawnej (nie jest rejestrowana) a z założenia ma służyć tylko wygodzie właściciela.

Chyba że coś przeoczyłem dlatego wówczas proszę o sprostowanie jakim cudem ktoś wymyślił taki czasem bardzo uciążliwy przepis na naszej poczcie?

Opublikowano

Jako ciekawostkę podrzucę - kod pocztowy, który "zadomowił" się w "oficjalnych" danych adresowych bez umocowania. A jest pewna dowolna klasyfikacja jednego z podmiotów gospodarczych.

Opublikowano

Jako ciekawostkę podrzucę - kod pocztowy, który "zadomowił" się w "oficjalnych" danych adresowych bez umocowania. A jest pewna dowolna klasyfikacja jednego z podmiotów gospodarczych.

Mógłbyś rozwinąć? Przyznaję że nie bardzo zrozumiałem co masz na myśli :?

Opublikowano

Również spotkałem się z tego typu sprawą na poczcie ale również u kilku firm kurierskich przy odbiorze była wymagana pieczątka.

Prawda jednak jest taka jak to powiedział kolega marcin133 - pieczątka nie jest rejestrowana więc pieczątke może mieć praktycznie każdy - nawet nie posiadający działalności gospodarczej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeszcze inna z "głupot" : :devil:

AliorBank Wyższa Kultura Bankowości - jednym z wymogów tego banku dla osób prowadzących własną działalność gospodarczą ubiegających się o pożyczkę w tym banku jest... posiadanie firmowego telefonu ale u jednego "słusznego" dostawcy TPSA :devil:

Tak się robi jak nie chce się mieć klientów - wymyśla przepis ogólnie niedostosowany do realiów, głupota dlatego że taki przepis może nawet doprowadzić do niemiłych kłopotów dla banku. :D

Opublikowano

a tytuł "niejednoznaczny" :wink:

Ale za to w hyde parku - wiec wolno :P

Jako kolejna ciekawostka - tu w UK jedyna pieczatka jaka widzialem - to pieczatka - "odebrano - data" - stosowana w urzedach gdzie przyjmuja mase papierow i td. - nigdzie indziej nie widzialem :shock:

Natomiast kod pocztowy jest niezbedny - wiekszosc tutaj nie potrafi przeliterowac adresu wiec gdyby nie kod pocztowy - nijak by sie z nawigacja nie dogadali :lol:

Opublikowano

Nie miałem na myśli że źle zatytuowałeś tylko to że można pod ten tytuł "podlepić" inne dziwne przypadki "z życia wzięte" ;D

Opublikowano

Nie miałem na myśli że źle zatytuowałeś tylko to że można pod ten tytuł "podlepić" inne dziwne przypadki "z życia wzięte" ;D

UPS :oops:

A ja od razu tarcze wyciagnalem i hardo w obronie swej wolnosci slowa stanalem :mrgreen:

Swoja droga moze z tego sie fajny temat rozkrecic :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.