mammuth Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 Probuje wlasnie cos zanabyc w Polsce "na firme" tutaj. Okazuje sie, ze firma wystawiajaca fakture - w mysl prawa polskiego - musi miec fakture podpisana i przypieczatkowana Nie widzialem tu jeszcze ani jednej pieczatki w UK - oprocz pieczatki potwierdzajacej odbior dokumentow (odebrano - data). Nie wiem czy smiac sie czy plakac... ehhhh
meloow Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 teoretycznie w polsce nie jest wymagane pieczątkowanie i podpis faktur ale nasi księgowi i tak tego wymagają inna sprawa to nip europejski PLxxxxxxxxx i odpowiedni wpis w ewidencji.
kojot Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 Nie wierz nieukom. Nie ma już obowiązku podpisywania faktur, podpisywać należy wyłącznie faktury korygujące. To nie Polska, to głupcy. Być może u nas jest ich po prostu więcej, ale nie upieram się przy tej tezie. Na podstawie § 12 ust.1 Ministra Finansów z dnia 27.04.2004r. od 1 maja 2004r zniesiony został obowiązek podpisywania faktur przez dostawcę, czyli wystawcę faktury oraz nabywcę (odbiorcę faktury).
mammuth Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Opublikowano 11 Listopada 2009 kojot, Dzieki - dalbym plusika, a nawet i :* - juz przeslalem im informacje - dzieki WIELKIE
kojot Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 Nic takiego, jakbym mógł w czymś pomóc - wal śmiało. Ciągle jestem ci winien przysługę ;-)
marcin133 Opublikowano 12 Listopada 2009 Opublikowano 12 Listopada 2009 mammuth - w jaki sposób dokonujesz zakupu? Jaka forma płatności? To co napisał Kojot - to nie wszystko.
mammuth Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Opublikowano 12 Listopada 2009 Skladam zamowienie na maila, prosze o fakture proforma (aby miec podkladke zanim wysle kase) i place przelewem. Niestety czlowiek z ktorym rozmawiamy jest do tego stopnia niekumaty, ze w ktorejs rozmowie telefonicznej (zona rozmawiala) - bylo slychac jak ktos mu mowil obok - podpis nie jest potrzebny !!!, a ten dalej swoje.... Juz chyba jest zalatwione - ale nadal czekamy na ostateczna odpowiedz wiec moze sie okazac, ze po prostu zona zamowi gdzie indziej... Tak czy siak - dam znac co i jak 8)
marcin133 Opublikowano 12 Listopada 2009 Opublikowano 12 Listopada 2009 Skladam zamowienie na maila, prosze o fakture proforma (aby miec podkladke zanim wysle kase) i place przelewem. To masz strasznego pecha.... jeżeli przedpłata to faktura powinna przyjść z towarem bez żadnych podpisów a pecha masz dlatego bo naprawdę musiałeś trafić na "ciężkiego" typa Jest to pierwszy przypadek tego typu który słyszę a i rzekome "wymagania" niedoinformowanych pracowników księgowości - to jedynie na krótką metę :devil: Wyjątek stanowi faktura z płatnością terminową i tutaj mogą pojawić się wymagania podpisu takowej ale jest to w pełni uzasadnione. A skoro temat już niemal wyczerpany a tytuł "niejednoznaczny" :wink: to korzystając z okazji zapytam: Czy nie jest "idiotyzmem" wymaganie przez Pocztę Polską podpieczętowanie firmową pieczątką odbioru listu z adresowanego na firmę? Mnie osobiście nie raz doprowadziło to do skrajnych nerwów a pieczątka firmowa nie jest wymagana i co ważniejsze pieczątka firmowa nie ma żadnej mocy prawnej (nie jest rejestrowana) a z założenia ma służyć tylko wygodzie właściciela. Chyba że coś przeoczyłem dlatego wówczas proszę o sprostowanie jakim cudem ktoś wymyślił taki czasem bardzo uciążliwy przepis na naszej poczcie?
kojot Opublikowano 12 Listopada 2009 Opublikowano 12 Listopada 2009 Jako ciekawostkę podrzucę - kod pocztowy, który "zadomowił" się w "oficjalnych" danych adresowych bez umocowania. A jest pewna dowolna klasyfikacja jednego z podmiotów gospodarczych.
marcin133 Opublikowano 12 Listopada 2009 Opublikowano 12 Listopada 2009 Jako ciekawostkę podrzucę - kod pocztowy, który "zadomowił" się w "oficjalnych" danych adresowych bez umocowania. A jest pewna dowolna klasyfikacja jednego z podmiotów gospodarczych. Mógłbyś rozwinąć? Przyznaję że nie bardzo zrozumiałem co masz na myśli :?
bubi120 Opublikowano 12 Listopada 2009 Opublikowano 12 Listopada 2009 Również spotkałem się z tego typu sprawą na poczcie ale również u kilku firm kurierskich przy odbiorze była wymagana pieczątka. Prawda jednak jest taka jak to powiedział kolega marcin133 - pieczątka nie jest rejestrowana więc pieczątke może mieć praktycznie każdy - nawet nie posiadający działalności gospodarczej. Pozdrawiam
marcin133 Opublikowano 12 Listopada 2009 Opublikowano 12 Listopada 2009 Jeszcze inna z "głupot" : :devil: AliorBank Wyższa Kultura Bankowości - jednym z wymogów tego banku dla osób prowadzących własną działalność gospodarczą ubiegających się o pożyczkę w tym banku jest... posiadanie firmowego telefonu ale u jednego "słusznego" dostawcy TPSA :devil: Tak się robi jak nie chce się mieć klientów - wymyśla przepis ogólnie niedostosowany do realiów, głupota dlatego że taki przepis może nawet doprowadzić do niemiłych kłopotów dla banku.
mammuth Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Opublikowano 12 Listopada 2009 a tytuł "niejednoznaczny" :wink:Ale za to w hyde parku - wiec wolno Jako kolejna ciekawostka - tu w UK jedyna pieczatka jaka widzialem - to pieczatka - "odebrano - data" - stosowana w urzedach gdzie przyjmuja mase papierow i td. - nigdzie indziej nie widzialem :shock: Natomiast kod pocztowy jest niezbedny - wiekszosc tutaj nie potrafi przeliterowac adresu wiec gdyby nie kod pocztowy - nijak by sie z nawigacja nie dogadali
marcin133 Opublikowano 12 Listopada 2009 Opublikowano 12 Listopada 2009 a tytuł "niejednoznaczny" :wink:Ale za to w hyde parku - wiec wolno Nie miałem na myśli że źle zatytuowałeś tylko to że można pod ten tytuł "podlepić" inne dziwne przypadki "z życia wzięte" ;D
mammuth Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Opublikowano 12 Listopada 2009 a tytuł "niejednoznaczny" :wink:Ale za to w hyde parku - wiec wolno Nie miałem na myśli że źle zatytuowałeś tylko to że można pod ten tytuł "podlepić" inne dziwne przypadki "z życia wzięte" ;D UPS :oops: A ja od razu tarcze wyciagnalem i hardo w obronie swej wolnosci slowa stanalem :mrgreen: Swoja droga moze z tego sie fajny temat rozkrecic :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.