Treker Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam, chciałbym zaprosić wszystkich, którzy zajmują się prócz modelarstwem również robotyką amatorską (czyli pokrewną dziedziną), do czytanie artykułów oraz opisów robotów amatorskich znajdujących się na mojej stronie: http://www.dioda.com.pl/forum/forum7.htm http://www.dioda.com.pl/forum/forum20.htm Może są tu osoby chętnie do rozpoczęcia przygody z robotyką, zapraszam do dyskusji? Jeśli moderatorzy potraktują to jako SPAM to proszę o usunięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 cześć. pewnie będę 1 tutaj, oby nie jedyny kilka postów na diodzie udało mi się naskrobać pod tym samym nickiem. teraz zająłem się innymi projektami ale wnet wrócę z robotem na wifi. czekamy na następnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Ja bardziej ciekawski jestem niżbym się tym jakoś interesował. Nie no, co ja pisze, kiedyś mnie do tego nieźle ciągneło, teraz poczytać to i owszem - kupować żeby budować? nieee... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Treker Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 slawko_k, wrócisz na diodę, z chęcią budowy robota na wi-fi, czy z już gotową konstrukcję? kupować żeby budować? nieee... Z jakiego powodu Znudziło się, czy za drogie hobby? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Z jakiego powodu Znudziło się, czy za drogie hobby? Nasze nie należy do najtańszych ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Treker Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Robotyka z pewnością też nie. W sumie wydaje mi się, że w tej kategorii będą porównywalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 A mi się marzy zbudowanie http://www.dioda.com.pl/forum/topics7/robocik-wall-i-vt1478.htm?highlight=wall-i lub jakiegoś follow-linera jednak bez użycia uC, chyba też gdzieś na diodzie był schemacik. Zawsze mnie ciągnęło w stronę modelarstwa jak i robotyki Z modelarstwem zacząłem działać rak temu. A póki co to się uczę podstaw elektroniki etc. bo bez tego ani rusz. Według mnie najtrudniejszą rzeczą w robotyce, a podstawową, są mikrokontrolery, a szczególnie ich programowanie :roll: i tu jest spory problem, bo jestem z tego kompletnie zielony. Obecnie "studiuję" książki Piotra Góreckiego o wyprawach w świat elektroniki, jednak w najbliższym czasie chcę się zabrać za budową wyżej wymienionego "robota". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 @Treker chęć to ja już mam od dawna. jak wrócę to oczywiście z gotową konstrukcją. Ślamazarne tempo nie zależy tylko ode mnie. robię to wspólnie ze znajomym ale to ja jestem słabszym ogniwem i swoją częścią wstrzymuje resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Treker Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Linux, to jest akurat prosty robot, dobrze że nie mierzysz za wysoko na początek. Tak jak większość początkujących, która rzuca się od razu na nie wiadomo co. Tutaj, masz jeszcze trochę wiadomości: http://www.dioda.com.pl/forum/topics20/jak-zrobic-robota-jestem-kompletnie-zielony-vt165.htm Wcale mikrokontrolery nie są tak ważne Po wyprawach w świat elektroniki polecam "Mikrokontrolery dla początkujących" tego samego autora, a jak nie to na diodzie są dwa kursy C i BASCOM, które wystarczą do zaprogramowania prostego bota. slawko_k, no to już czekam, na Twoją konstrukcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 sławko_k - UAV, i masz, i robota i model :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 Treker-nie spodziewałem sie zastac Ciebie na tym forum :mrgreen: .Myślę że jeszcze kojarzysz mnie z diody,dawno się tam nie odzywałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 To ja się zdeklaruję jako miłośnik robotów. Jako dziecko zbudowałem pralkę do prania skarpet i od tamtego czasu kocham roboty Jakoś ostatnio nic nie zmajsterkowałem ale pomysłów kilka mam. Jak już ochłoną moje projekty modelarskie, to może zabiorę się za robotykę którą to widzę raczej praktycznie: odkurzacz rommba, automatyczne zasłony itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.