Skocz do zawartości

Uczeń-trener (Mc-16 i Mx-12)

mazmac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jaki sposób połączyć ze sobą Mc-16 i Mx-12. W sumie nie ma znaczenie, która aparatura będzie uczniem, a która trenerem.

Wyprowadzenie sygnału PPM z Mc-16 nie jest problemem, opisane jest to dla MC-14 i MC-15 na stronie http://www.rc-network.de/magazin/artikel_03/art_03-0069/art_03-0069-04.html z i w MC-16 na pewno negatywny sygnał PPM wyprowadza się tak samo.

Natomiast w Mx-12 standardowo znajduje się złącze trener/uczeń, ale na stronie http://www.pitlab.pl/interfejs_fms_pl.html Piotr napisał iż "...ten typ aparatury ma ujemny sygnał PPM (nie mylić z negatywnym!)".

Bez uwagi Piotra podłączył bym obie aparatury (sygnał PPM negatywny z MC-16 do złącza trener/uczeń w MX12) i sprawdził jak to działa, ale przez to zdanie nie wiem czy coś się nie spali.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii i może mi pomóc?

Opublikowano

Na MC 16 się nie znam, ale MX 12 badałem oscyloskopem.

"Ujemny nie mylić z negatywnym" oznacza tyle że, na masie MX 12 (zresztą wszystkich MX'ów) jest plus zasilania. To trochę komlikuje, jeśli w MC16 jest inaczej.

Innymi słowy, jeśli połączysz masę MC 16 z masą MX 12, to sygnał PPM będzie miał ujemne napięcie względem masy.

Można to ominąć w ten sposób, że masę MX traktować jako dodatni sygnał PPM względem sygnałowego pinu w złączu. Wtedy problem jest w ekranowaniu takiego kabla, ale u mnie tak zadziałało.

I jeszcze jedno: poziom sygnału PPM w MX 12 jest poniżej 1V, więc raczej nie uniknie się wzmacniacza.

Opublikowano

Rozumiem, iż wzmacniacz jest potrzebny kiedy to MX12 będzie uczniem. Jak wygląda taki wzmacniacz?

Jeżeli zaś MC-16 będzie uczniem to czy poziom sygnału nie będzie za duży i nie uszkodzi MX-12?

W elektronice jestem zielony - czy da się bez oscyloskopu zmierzyć poziom sygnału?

Opublikowano

Jak wygląda taki wzmacniacz?

na przykład tak:

http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=1490

Używałem tego do połączenia jakiegoś MX'a do Mutiplexa

Ale to jeszcze zależy, czy trzeba będzie odwracać polaryzację impulsów (czy impulsy są w górę czy w dół) - tego jeszcze nie wiemy, bo nie przebadałeś MC16

czy da się bez oscyloskopu zmierzyć poziom sygnału?

Można porównać na słuch - podłączając np słuchawki.

Można też bez pomiaru wstawić diodę zenera, która ogranicza napięcie jeśli jest za duże.

W elektronice jestem zielony

To zastanów się 2x czy opłaca Ci się w tym grzebać. Narobisz się, a efekty mogą być mizerne. Poza tym ja nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia sprzętu. To, co piszę o jedynie wskazówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.