Skocz do zawartości

Nigdy nie należy tracić nadziei!

bzik4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawie 2 miesiące temu postanowiłem polatać swoim RWD po kilku minutach lotu i kilkudziesięciu wygibasach w powietrzu na bardzo dużej wysokości wyłączył się silnik a stery przestały reagować, pomimo majtania drągami na wszystkie strony model spokojnie szybując zniknął za ścianą lasu i wszelki słuch po nim zaginął - aż do dnia dzisiejszego bo dziś się odnalazł na cienkim bardzo wysokim drzewie. Po zdjęciu go z drzewa i wstępnych oględzinach nadal nie znałem przyczyny utraty sterowności, wszystko wyglądało że jest OK ale coś nie działało. Dopiero po wybebeszeniu całej elektroniki z kadłuba otrzymałem odpowiedź która był a dla mnie wieeelkim zaskoczeniem. Na dnie kadłuba leżał kwarc :?

a tak wygląda po dwóch miesiącach wiszenia na drzewie

Dołączona grafika

zapleśniała półka pod serwami

Dołączona grafika

i zniszczony kadłub

Dołączona grafika

Elektronikę jutro sprawdzę, ale już wiem że pakiet do kosza, reszta (odbiornik jeti rex4 regulator Jeti18 silnik e-max 2822) wygląda bardzo dobrze a silnik nawet nie zardzewiał. Bardzo się cieszę że przynajmniej to odzyskałem a z samolotu koła i skrzydło też się dadzą :rotfl:

ps. przepraszam za jakość zdjęć

Opublikowano

niestety poszukiwania zostały zakończone ze względu na ciemności a następnego dnia nie mogły być wznowione bo już mnie tam nie było :P ale ogłoszenie przy miejscowym sklepie przyniosło w końcu rezultat :wink:

Opublikowano

Ja pod koniec sierpnia zgubiłem spalinowego Fun Fly'a.Odleciałem bardzo daleko od siebie,nagle silnik zaczął zamulać,straciłem trochę wysokości,aż na jakiś 50m silni zdechł(potem okazało się że przedłużka wydechu zrobiona z termokurczki zacisnęła się całkowicie).Model spadł w sumie nie wiadomo gdzie,miałem obrany punkt na pewne drzewo lecz nie było możliwości przejscia przez rzepak o wysokości 1,3m-od razu plątał nogi i sprowadzał w kierunku gleby.W końcu zaczęto kosić rzepak,wszyscy operatorzy zostali zawiadomieni o co chodzi,powiedziałem im że model jest dla mnie bardzo wiele warty ale dla zwykłego człowieka nie koniecznie.Wcisnąłem kit typu"Panie,jak Pan najedziesz ostrzami na silnik to wszystko zostanie pogięte,to jest lotnicze aluminium i bez problemu zablokuje Panu kombajn,a jw dodatku w modelu jest bardzo wybuchowe paliwo lotnicze,wiec jesli nie daj boze bylaby jakas iskra to pan w powietrze wylecisz..."sie wystraszył i stwierdził ze bedzie bardzo uwazal i w razie czego na znać.Potem okazało się że modelu nie było w rzepaku(po jego skoszeniu).Okazało się że model znajdował się w pszenicy dużo dalej niż miejsce poszukiwać(dopiero teraz można było go znaleźć bo rzepak nie zasłaniał wszystkiego.Przedtem łaziliśmy dobre kilka dni w 30 stopniowym upale po polu z drabinami i lornetką(by wycylic sie ponad rzepak).Okazało się że przechodziliśmy 10m od modelu nie widząc go.W końcu po ponad 3 tygodniach gdy straciłem już nadzieje na odzyskanie sprzętu okazało się że znalazł go mój dziadek....model przegnity,rozbity,ale za to serwa,odbiornik i silnik pozostały sprawne(silnik do porządnego czyszczenia,2 tygodnie w błocie i deszczu).

Opublikowano

Elektronikę jutro sprawdzę, ale już wiem że pakiet do kosza,

Spróbuj wpierw naładować i sprawdz z silnikiem wydajność - może przeżył ?? - miałem przypadek że LiPolek Totalnie wyładowany do 0,00V a po powolnym - 100 mA ładowaniu - ożył i służy do dziś ...

Opublikowano

Na dnie kadłuba leżał kwarc

Ktos kiedys pisal, ze w tych odbiornikach dobrze jest przykleic kwarc kawalkiem tasmy.

Mialem identyczny przypadel w "parkflaju", ktory, spadl niespodziewanie z ok. 10m.

Kwarc sie znalazl ugrzezly gdzies w przyogonowej czesci kadluba.

Opublikowano

Ktos kiedys pisal, ze w tych odbiornikach dobrze jest przykleic kwarc kawalkiem tasmy.

szkoda tylko że ja tego nie wiedziałem :( mam jeszcze jeden odbiornik Jeti 5ch i tam kwarc siedzi dużo lepiej niż w tym nieszczęsnym 4ch

A co do pakietu to oczywiście próbowałem ale jedna cela umarła i koniec, a pozostałe dwie owszem dały się naładować ale zrobiły się pięknymi poduszeczkami i wyładowałem z nich tylko 1000mAh. Ale może tak jak radzisz spróbuję mniejszym prądem niż 0,7C :roll:

Opublikowano

A co do pakietu to oczywiście próbowałem ale jedna cela umarła i koniec, a pozostałe dwie owszem dały się naładować ale zrobiły się pięknymi poduszeczkami i wyładowałem z nich tylko 1000mAh. Ale może tak jak radzisz spróbuję mniejszym prądem niż 0,7C :roll:

Jak poduszki to :ass:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.