ECO400 Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 Witajcie. Na jutro potrzebuję zrobić proste i możliwe do wykonania w klasie doświadczenie. Próbowałem zrobić wir w butelce ale nie wychodzi
Bartosz Mesjasz Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 Trochę humorystycznie ale kiedyś dostałem 5 (tak, tak zdarzało mi się :wink: ) za pobudzenie całej klasy prądem :mrgreen: Zapalniczka elektryczna , wyciągnąłem ten "szczwany" "pstryk" z drucikiem :mrgreen: cała klasa złapała się w taki jakby łańcuszek trzymając kolegę/koleżankę palcem o palec na końcu ja z owym "psztrykiem" przekazałem ładunek nauczycielowi i tak przez wszystkie osoby z powrotem do mnie :mrgreen: wszyscy oczywiście głośno Łaaa i już :wink: Nie mniej jednak nie polecam, moja Pani profesor była bardzo lajtowo nastawiona na takie wybryki, nie wiem jak u Ciebie w szkole :wink: edit: Na wir w butelce jesteś jeszcze za młody, od 18 lat :wink:
ECO400 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Opublikowano 23 Listopada 2009 Na wir w butelce jesteś jeszcze za młody, od 18 lat :wink:z tym wirem to chodziło mi o to: co do pstryczka z zapalniczki to w mojej szkole znany temat więc raczej odpada
Paweł R Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 Przynieś model do szkoły i opowiedz o sile nośnej moja mi zaproponowała bo jakimś cudem się dowiedziała że bawię się w "te klocki" i za opowiedzenie jak to działa itp 5 chciała mi wstawić ale nie wstawiła bo się nie doczekała :rotfl:
Barlu Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 Strach brać model do szkoły, bo połowa zniknie po drodze na lekcje :mrgreen: Chyba że przynieść go i wynieść w czasie lekcji :roll: Ewentualnie zrobić małą 20cm rzutkę z depronu :wink:
ECO400 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Opublikowano 23 Listopada 2009 siłe nośną robi kolega :evil: a może rakieta z torebki po herbacie :?:
Barlu Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 Fajna sprawa Tylko co powiesz? Lata bo to lipton xD Zrób balon wodorowy, o ile na to Ci pozwolą. I podpal go I będziesz miał coś o ciśnieniu i o dźwięku (fali)
Gość Anonymous Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 a może rakieta z torebki po herbacie Jeśli tylko nie przewróci się podczas odpalania, i o ile opowiesz historię o Amerykanach i Rosjanach i wyścigu zbrojeń - to jest to genialny pomysł
Grzechu Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zrób balon wodorowy, o ile na to Ci pozwolą. I podpal go I będziesz miał coś o ciśnieniu i o dźwięku (fali) uwazaj bo naprawdę ktoś tak zrobi w klasie wodór z kreta i aluminium to świetna sprawa ale trzeba uważać
madrian Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zobrazuj pole magnetyczne. :wink: Potrzebne kilka, kilkanaście magnsów w różnych kształtach, kartka papieru i solniczka pełna opiłek żelaza. Kładziesz kartkę na magnesie i sypiesz opiłki. Układają się we wzór pola magnetycznego. Dlatego warto mieć kilka magnsów - sztabkowe, okrągłe, podkówkowe(taki zapewne jest w gablocie z pomocami naukowymi). Inna wersja - opisz zasadę działania silnika bezszczotkowego - murowana piątka Dorób do tego tablice poglądowe, do powieszenia na ścianie pracowni i masz 6+. :mrgreen:
upgrayedd Opublikowano 23 Listopada 2009 Opublikowano 23 Listopada 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=15847&highlight=fizyczne
ECO400 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Opublikowano 23 Listopada 2009 Nie aktualne. Udalo mi die zrobic wir w butelce :twisted: Poprzednio to się nie udawało bo była za mała dziurka w nakrętce i zle się lało :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.