ryukishin Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Witam wszystkich Czytelników, Przedstawiam relację z budowy małego akrobata pod silnik 2,5 ccm. Model nie jest robiony z planów, w sumie jest to kopia modelu z drobnymi poprawkami, który nabyłem jakiś czas temu. Budowa trwa, ale niestety wolnego czasu jest bardzo mało, więc wszystko to "idzie" bardzo powoli... Trochę o modelu: Jednostka napędowa to MVVS o wcześniej wspomnianej pojemności z czarnym tłumikiem, zbiornik 110ml. Planowane gabaryty modelu: Długość - 750mm (bez uwzględnienia silnika) Rozpiętość - 1050mm (jeszcze do przemyślenia) Profil płata - NACA 0016 Masa - ? KADŁUB: Przednia część kadłuba to balsa lekka 2mm i sklejka 0,8mm, tył zrobiony jako kratownica z listew balsowych 5x5mm z naklejonymi nakładkami (boki, spód). wręgi to sklejka 2mm. Pokrycie górnej części to balsa 1,5mm, w tylnej części wklejone jeszcze wręgi-trójkąty. Wklejone podłużnice w części mocowania płata, półka pod serwa, półka pod gniazda śrub (mocowanie płata), bowdeny (prowadnice plastikowe, rdzenie to pręt węglowy 2mm), wzmocniłem jeszcze część zaskrzydłową (to ta ukośna listewka). Wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 USTERZENIE Kratownice z listew grubości 5mm, dźwigar statecznika poziomego z listwy sosnowej 3x5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 ładnie sie zapowiada, robota widze bardzo staranna, powodzenia w dalszym budowaniu. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Dzięki. Część dalsza:statecznik pionowy Teraz tak "to " się prezentuje" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 W sumie to kadłub gotowy, oszlifowany. Zdjęcie z początków oklejania: Jak widać słabo to idzie, niestety w ostatnim czasie plany pokrzyżował mi inny model (combat) z racji tego, że w końcu udało mi się okiełznać 109 - kę. Mało coś krytyki widzę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekRC Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Witaj . Naprawdę bardzo fajny model , i bardzo staranne wykonanie czekam na kolejne zdjęcia z budowy . i oczywiście film z oblotu . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeron1 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Te końcówki powierzchni sterowy w twoim przypadku nia spełnią swojej roli ( odciążenia serwa w czasie wychyłów) a w wyszej trawie będą przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 A ja obawiam sie o zaistnienie zjawiska działania karbu w miejscu gdzie kończy sie kadłub balsowo- sklejkowy a zaczyna kratownica . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Te końcówki powierzchni sterowy w twoim przypadku nia spełnią swojej roli ( odciążenia serwa w czasie wychyłów) a w wyszej trawie będą przeszkadzać.Faktycznie, przy większych wychyleniach będą wadzić trochę. Odciążenia o małej powierzchni, za małej. Błąd, że zbyt bardzo sugerowałem się "wzorem". A ja obawiam sie o zaistnienie zjawiska działania karbu w miejscu gdzie kończy sie kadłub balsowo- sklejkowy a zaczyna kratownica . Działanie karbu zostało zniwelowane w jakiś sposób przez tą właśnie ukośną listewkę, przez co rozkład naprężeń wzdłużnych odbywa się na większej "powierzchni". Podobnie część ogonowa, tam też dałem wzmocnienie. Można było prościej heh, ale teraz to już za późno. Ponadto poszycie boków, góry i dołu kadłuba zaczyna się w różnych punktach choć to ma akurat mniejsze znaczenie... Prościej chyba by było zrobić boki z twardzszej balsy 2 mm, a przód przelaminować :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Kadłub oklejony. Na ogonie trzeba będzie jeszcze przykleić kawałek sklejki do przymocowania jakiejś płozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 No ładnie CI to idzie hehe Pokoloruj swoje ogłoszenie powinno być Pokoloruj swojego Akrobata pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Faktycznie może za bardzo upodobałem sobie tą gazetkę w roli podkładki :wink: Część dalsza, oklejanie (folia oracover, ta biała to easycoat): Dla odmiany zdjęcie zrobione z lampą, żeby było kolorowiej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Świetnie wykonany model, starannie, podziwiam.Aż miło obejrzeć. Pousuwaj linki durnych reklam z linków zdjęć bo ekran się rozjeżdża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 dziwnie znajomo mi to wygląda ......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 dziwnie znajomo mi to wygląda ......... Nie dziwię się, trudno zapomnieć o swoim modelu. Jednakże nie jest/będzie to już ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 hmmm czy Ty go kupiles ? Fajnie latal ale jak na mnie troche drewniano zmienil bym : - wiekosc steru kerunku - ciezar A tak fajnie mi latał ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 hmmm czy Ty go kupiles ? Fajnie latal ale jak na mnie troche drewniano zmienil bym : - wiekosc steru kerunku - ciezar A tak fajnie mi latał ;D Tak, to ja:) Oczywiście jest cały w chwili obecnej. Co do steru kierunku, to jeśli się przyjrzeć, trochę powiększyłem bo rzeczywiście mały-niewiele, ale narazie tak zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 no nasz swiatek jest maly . :lol2: Ja go lubilem tylko juz nie te wymagania . teraz katana 50 silvestriniego i saito 91 . A przymierzam sie do 2 metrowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Ano mały, szczególnie teraz, kiedy to kupa ludzi się w Chinach zaopatruje heh. No cóż, skrzydła trzeba rozwijać Odnośnie modelu - przerwa, czeka mnie teraz poważny projekt - niestety trzeba się z oświatą rozliczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.