ryukishin Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Chwila wolnego czasu sprawiła, że dostrugałem zalążek skrzydła. Konstrukcja typowa z kesonem. Żebra z balsy 2mm, dźwigar - 2xsosna 3x5, krawędź spływu to listewka z balsy 5mm oklejana obustronnie balsą 1,5mm. To co widać na zdjęciu ma długość 1000mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Przepraszam za zdjęcia trochę marnej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Skrzydła gotowe, zostało oklejanie. Masa modelu zapowiada się w granicach 950g do lotu, obciążenie powierzchni nośnej około 31g/dm2. Planuję jeszcze zrobić narty. Przyjmując obciążenie narty jako 3g/cm2, powierzchnia jednej narty powinna wynosić około 142 cm2 - wymiary jakieś 250x55mm. URL=http://img341.imageshack.us/i/dscn2628.jpg/][/url] Narty w trakcie wykonania: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 ...i narty, pierwszy raz robiłem ten wynalazek. Oczywiście jest jeszcze tylna płoza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Koniec budowy, model prawie gotowy do lotu. Narty wypróbowane na śniegu i wydaje się być wszystko dobrze, model ładnie się ślizga. Czekam z oblotem na sprzyjającą pogodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Model wykonał pierwszy lot. Niestety pogoda nie była zbyt sprzyjająca (wiatr), zdjęć i filmu narazie nie mam. Do poprawy wyważenie. Poza tym, pięknie się na śniegu ląduje i startuje Chwilowo nie mam czym nagrać, ale myślę, że niebawem coś się wykombinuje i powstanie film lub chociaż zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Dzisiaj trochę polatałem modelikiem, mały wiatr przeszkadzał. Próbowaliśmy nagrać jakiś film, ale modelu nie widać za bardzo, a poza tym jest szybki (tak to jest jak się aparatem nagrywa), podobnie zdjęcia, dodatkowo przeszkadzało słońce, - no nic... zamieszczam to co mam, bo obiecałem. Rozpiętość jest większa niż planowana bo 1140 mm. Film ze startu---> http://img62.yfrog.com/i/minifunfly.mp4/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.