Wojtek04 Opublikowano 28 Listopada 2009 Opublikowano 28 Listopada 2009 Witam Chciałem sobie kupić jakiś prosty model RC lecz znalazłem po remoncie takie coś : W sklepie budowlanym zwało się to pianką pod panele lecz w niektórych wątkach znalazłem informację że można to wykorzystać do budowy modelu. Więc chciałbym się zapytać tutejszych ekspertów czy da się z tego kawałka (niestety tylko 105x45cm więcej tego nie mam tyle się ostało) coś zrobić. Nie chodzi tutaj o jakiś super model RC może to być najprostszy szybowiec bez elektroniki żebym tylko zakapował o co chodzi w tym modelarstwie i mógł kupić sobie prawdziwy model RC lub może w przyszłości zrobić samemu (chodzi tu także o przekonanie rodziców że to fajne ;D ) Niestety pojawia się następny problem oprócz tego że mam tego mało. Otóż z jednej strony ta "pianka" jest gładka : A z drugiej "falowana" No i jak to zwykle problemy chodzą parami "pianka" ma tylko 3mm grubości jest bardzo giętka i podatna na łamanie się przy uderzeniu. Proszę więc o pomoc czy da się z tego cokolwiek zrobić :rotfl: Pozdrawiam, Wojtek
MARIUSZ Opublikowano 28 Listopada 2009 Opublikowano 28 Listopada 2009 To jest model z materiału jakim dysponujesz -http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=210256&sid=f61823f4d86716c08189fe6b2fbcf28f#210256 .
Konrad Opublikowano 28 Listopada 2009 Opublikowano 28 Listopada 2009 Oczywiście że się da,z depronu ludzie robią cuda,jeśli się przyłożysz nie będzie można poznać z czego wykonany jest model.Problemem jest to że jest to cieniutka 3-ka tym bardziej karbowana z jednej strony.Nadaje się idealnie na pokrycie depronowych konstrukcyjnych skrzydeł.Pianka pod panele kosztuje grosze(za 3-4zł kupisz cały arkusz 6mm),tak więc dokup jeśli masz taką możliwość ze dwa arkusze 6mm i wtedy będziesz mógł postawić naprawdę fajny model-na twoim miejscu zacząłbym od modelu typu Zefirek lub w wersji bardziej ambitnej RWD 5 by Skazoo.Temat pierwszego modelu z depronu jest już na forum dośc mocno opklepany.Jeśli chciałbyś samodzielnie poszukac jakiś ciekawych planów(ze wskazaniem na górnopłata lub szybowca ze względu na prostote pilotażu) to zajrzyj na stronkę www.profili2.com a następnie wejdź do działu Plans and Drawings.Jeśli koniecznie już chcesz wykorzystać jedynie to co masz zbuduj model delty PIBROS,jest to jeden z najprostrzych modeli.Do cięcia depronu uzywamy żyletki(nie noża do tapet!),żyletka musi być idealnie ostra,krawędzie szlifuje się paipierem ściernym o gradacji od 80-220,klei sie to natomiast klejem polimerowym do klejenia kasetonów lub tez droższym odpowiednikiem UHU-Por.Jeśli nie będziesz czegoś wiedział to pisz :mrgreen: Tutaj masz link do "planów" Pibrosa: http://www.greenhobbymodel.com/slopesoaring/pibrosplan.gif PS.Jeśli zależy Ci na dużej estetyce nie spiesz się i finalnie oklej model kolorową taśmą pakową(efekty są często powalające).Mam nadzieję że pomogłem :wink:
Wojtek04 Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Opublikowano 28 Listopada 2009 Konrad możesz mi konkretnie powiedzieć co mam zrobić z tymi planami Pibrosa ? Jestem totalnym nowicjuszem w tych sprawach więc proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie. Do dyspozycji mam tylko drukarkę A4 a widzę że musiałbym mieć niezły "kombajn" żeby wydrukować plan 105x45cm. Ps. Chciałbym zrobić z tego co mam model bez wykorzystania jakiejkolwiek elektroniki (bez silnika) normalny szybowiec.
WZ Opublikowano 29 Listopada 2009 Opublikowano 29 Listopada 2009 Ten jeden kawałek tego podkładu to za mało . Jeżeli nigdy nie budowałeś modelu to poczytaj tu http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm
madrian Opublikowano 29 Listopada 2009 Opublikowano 29 Listopada 2009 Konrad możesz mi konkretnie powiedzieć co mam zrobić z tymi planami Pibrosa ? Jestem totalnym nowicjuszem w tych sprawach więc proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie. Do dyspozycji mam tylko drukarkę A4 a widzę że musiałbym mieć niezły "kombajn" żeby wydrukować plan 105x45cm. Ps. Chciałbym zrobić z tego co mam model bez wykorzystania jakiejkolwiek elektroniki (bez silnika) normalny szybowiec. Mało kto ma do dyspozycji drukarkę większą niż A4. A mimo to jakoś sobie radzimy. :wink: Masz dwa wyjścia. 1 - Nagrywasz plany na dyskietkę/płytkę/inny nośnik i zasuwasz grzecznie do punktu ksero, gdzie robią wydruki wielkoformatowe. 2 - Zaglądasz do :google: i ściągasz dowolny program, który potrafi podzielić ci wydruk na karty A4. Choćby program "Posteriza", który jest częśto polecany na forum. Teraz tylko ten stos kartek trzeba dokłnie dopasować i pokleić taśmą klejącą i mamy piękny, duży plan. Co do szybowca, to na w/w stronie profili2.com, w dziale z planami zaznaczasz w wyszukiwarce w dziale kontrol - free flight, a w dziale Model Type - Hand Launch. Albo po naszemu szukasz przez :google: planów modeli klasy F1A. Biorąc pod uwagę, że ten typ modeli kosztuje w sklepie mniej więcej tyle, co paczka pianki pod panele, zastanów się czy nie lepiej będzie ci kupić gotowego "Rzutka". Z Depronu robi się raczej modele bardziej zaawansowane, których odpowiedniki w sklepach są już sporo droższe. Jeśli już chcesz koniecznie, to zbuduj któryś ze wspomnianych wyżej modeli, ale go nie wyposażaj. Niestety, bez elektroniki całkiem, to nie będzie model RC. :wink: Jeśli chcesz zaczać przygodę z RC, to najlepiej zainwestuj w tzw. Zestaw RTF. Czyli kompletny model (najlepiej z pianki typu EPP) z pełnym wyposażeniem i nadajnikiem, a czesto też z ładowarką. Koszt takie zestawu to ok 400-500zł. A co do paneli podłogowych, to kleimy je klejem polimerowym. Najpopularniejszy i najwygodniejszy to UHU POR (szybko klei elementy) albo nieco tańszy "Klej Polimerowy do Styropianu" firmy Dragon. Tańszy, ale dużo dłużej schnie. PS - A najprostszym szybowcem, bez elektroniki, z tego kawałka pianki, będzie nieco powiększona wersja papierowych samolocików. Tyle, że pianki nie wygniesz jak papieru, więc musisz posklejać go z elementów. :devil:
Wojtek04 Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Opublikowano 29 Listopada 2009 Kombinowałem tak długo aż coś wyszło Z tej pianki zrobiłem taki "model" jak sprzedają w sklepach po 3zł Wszystko zrobiłem całkiem sam od podstaw ręcznie wszystko rysowałem i oto rezultat : I w "locie" : Mimo że nie jest to coś super to o takie właśnie mi chodziło Rozpiętość przedniego skrzydła to 30cm a tylniego 15cm :mrgreen: Może za niedługo zabiorę się za prawdziwy model RC Ale mimo wszystko mam z siebie satysfakcję że bez niczego zrobiłem samolot który "lata" !
karlem Opublikowano 29 Listopada 2009 Opublikowano 29 Listopada 2009 Wojtek04, ...a możesz mi, tak łopatologicznie, wytłumaczyć po jakie nieszczęście chcesz drukować plan Pibrosa? Nie wystarczy linijka i pisak? :shock:
Wojtek04 Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Opublikowano 29 Listopada 2009 Wszyscy na forum mówią żeby plany modeli drukować.
baxter12 Opublikowano 29 Listopada 2009 Opublikowano 29 Listopada 2009 Rozpiętość przedniego skrzydła to 30cm a tylniego 15cmWjtus, Wojtuś, poczytaj troche to forum, nim zaczniesz pisac, żebys podobnych bzdur nie wypisywał. Uzupełnij swój Avatar, o wiek i ew. zdjecie, cobyśmy wiedzieli z kim mamy do czynienia. napisałeś: "Kombinowałem tak długo aż coś wyszło " A co Ci wyszło jeżeli mogę zapytać? jal moje 6 letnie dziecie coś takiego by mi zrobiło, to pewnie byłbym dumny, ale Ty? Podnies sobie troche poprzeczkę. A przynajmniej nie chwal sie takiem8i wyczynami. baxter
meloow Opublikowano 29 Listopada 2009 Opublikowano 29 Listopada 2009 tu masz palny modelu grippen lub Le RAFALE plany mieszczą się na jednej płycie epp http://marcelluswallace.free.fr/rafale.html lub http://marcelluswallace.free.fr/gripen.html
Konrad Opublikowano 29 Listopada 2009 Opublikowano 29 Listopada 2009 Szczerze to powiem Ci że to "coś" co zbudowałeś to tragedia .Co masz na myśli mówiąc lata?Bo moje rzutki z depronu 3mm są w stanie przelecieć ładnym płaskim lotem jakieś 25-30m.Założę się że twój wyczyn nie przeleci 10 metrów...
tytan12 Opublikowano 29 Listopada 2009 Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam,spokojnie trzeba nowego :jupi: ,naprowadzić,a nie takie odzywki, Bo moje rzutki z depronu 3mm są w stanie przelecieć ładnym płaskim lotem jakieś 25-30m.Założę się że twój wyczyn nie przeleci 10 metrów.Ciekaw jestem,jak poleciał ten Twój pierwszy :devil:
madrian Opublikowano 30 Listopada 2009 Opublikowano 30 Listopada 2009 Nie jest źle, ale są rzeczy do poprawki. 1 - Kadłub zrób "konstrukcyjny". Dwa boki, a pomiędzy nimi, kliny w kształcie litery V - wręgi. Będzie dużo sztywniejszy. Giętki kadłub nie pozwala na równy lot. W dodatku twój kadłub jest trochę za szeroki. 2 - Skrzydła. Zdecydowanie większe. Najlepiej ze wzniosem i lekkim kątem natarcia. Obrys bardziej prostokątny. Mile widziane uszy na końcach. Pręt węglowy, lub chociaż mała listewka sosnowa jako usztywnienie płata. 3 - Czy to ciąłeś? :wink: Obgryzałeś? Dobry nóz modelarski, lub ostatecznie łamany nóż do taped. Ostrze nie może szarpać pianki. 4 - Stery. Na pewno się przydadzą i poprawią rekacje modelu. 5 - Kup sobie "sklepowego" Rzutka za 20 -30zł i zobacz jak jest zbudowany. Podobieństwo to nie wszystko. Proporcje i wyważenie są bardzo ważne.
Konrad Opublikowano 30 Listopada 2009 Opublikowano 30 Listopada 2009 Tytan12-jak polecial pierwszy w życiu model?Oczywiście z ręki na ziemie :mrgreen:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.