bulbonick Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Witam. Mam pytanie, jestem zmuszony przedłużyć antenę w swoim odbiorniku. Chciałbym między odbiornik a antenę wstawić ok. 500mm przewodu antenowego i tu rodzi się kilka pytań: -czy nie pogorszy to zasięgu? -co zrobić z ekranem- w odbiorniku połączę z masą a od strony anteny? -co z dopasowaniem?
Leszek_K Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Odbiorniki sa strojone z antena taka jaka fabryka dala. 50cm to duzo - zasieg ma prawo byc gorszy - jedyna metoda to porownac zasieg z antena oryginalna i przedluzona - i bedziesz wiedzial. Dawanie kabla antenowego absolutnie nie mam sensu. A najlepiej - zostaw tak jak jest - trudno mi sobie wyobrazic "musze przedluzyc?
bulbonick Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2009 cała elektronika jest z przodu helika silnik i moduł zapłonowy wywaliłem na tył a antenę myślałem położyć na izolowanych podporach między podporami belki ogonowej i dlatego myślałem o użyciu przewodu antenowego w celu przedłużenia anteny minimalizacja zakłóceń od modułu zapłonowego
Leszek_K Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Rozumiem ze silnik benzynowy - jest to jakis problem, a helik z gatunku tych wiekszych (co upraszcza sprawe) - zgada sie? W takim ukladzie nalezaloby uzyc odbiornika w stylu IPD, tak by byl w stanie zaklocenia odfiltrowac, wetknac go najdalej w nos jak sie da, antene zostawic w spokoju, a nawet skrocic, a koniecznie dac pierscionki ferrytowe na dlugie kable do serw.
motyl Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Chciałbym między odbiornik a antenę wstawić ok. 500mm przewodu antenowego i tu rodzi się kilka pytań: -czy nie pogorszy to zasięgu? -co zrobić z ekranem- w odbiorniku połączę z masą a od strony anteny? -co z dopasowaniem? teoretycznie przewód do momentu gdzie jest w ekranie pozostaje przewodem a nie anteną, Wpływa to na tłumienie a nie dopasowanie. czyli czysto teoretycznie możesz przedłużać. A samo wykonanie w odbiorniku ekran do masy przy antenie po prostu niepodłączony
Leszek_K Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Motyl - to prawda co mowisz - ale - koncentryk, by dzialac tak jak mowisz, musi byc dopasowany do impedancji wejscia odbiornika i do impedancji anteny. Jezeli ten warunek spelniony nie jest, a nie jest, bo jak pisalem, odbiornik jest strojony z fabryczna antena, i nikt tak naprawde nie wie jaka jest jej impedancja, to czyni wiecej zla niz dobrego. Lepiej tego nie tykac.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.