motyl Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 No właśnie poszukuje pomocy w tym temacie. chce mieć możliwość szybkiego łączenia i rozłączania dwóch rurek ALU ?20. łącznikiem między rurkami będzie kawałek poliamidowego walca, powiedzmy o długości 30mm Coś na styl jak kiedyś w namiotach było że z jednej tej węższej wystawała kulka którą sie wciskało a po połączeniu wystawała ona przez otwór w drugiej rurce. Gdzie można zdobyć takie półfabrykaty na wykonanie tego lub inny sposób na wykonanie podobnego rozwiązania?? Mam też plan zastępczy który działa ale mi się nie podoba, tz. w rurce i łączniku dziurka na prze-wylot i jako blokada zawleczka z gumką, która to okręca się do okoła rurki i zaczepia o drugi koniec zawleczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 prze-wylotA po jakiemu to :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 prze-wylotA po jakiemu to :shock: FireFox 3.5.5 :] Ty lepiej pomyśl jak to zrobić !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Kiedyś zrobiłem na szybko tego typu mocowanie . Potrzebne dwie kulki, sprężynka i rurka cienkościenna o średnicy wewnętrznej równej średnicy kulki i średnicy sprężynki ( z minimalnym luzem ). Zaciskamy "po obwodzie" jeden koniec rurki , aby włożona kulka nie wypadała ( zagięcie takie zrobiłem wkładając koniec rurki do otworu stożkowego i zaciskając w imadle ). Po włożeniu zestawu kulka - sprężynka -kulka - zaciskamy "po obwodzie" drugi koniec rurki. Wciskamy lub wklejamy gotowy detal w wałek. P.S. Jeżeli kulki za płytko chwytają ( grube ścianki rurek ), można zamiast kulek użyć wytoczonych wałeczków z kołnierzem ( niestety trzeba mieć dojście do tokarki ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Dojście to tokarki mam to nie kłopot i to rozwiazanie brałem pod uwagę, ale jak zwykle jest jedno ALE.... a nawet dwa. Gdzie można się zaopatrzyć w sprężynki ?? i czym kleić POLIAMID ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Ja akurat wykorzystałem sprężynki z długopisu . Gotowy element można wstawić na wcisk do wałka z poliamidu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Ja potrzebuje ok. 100szt. więc poszukuje sprężynek i robił bym to od razu w walcu z poliamidu tylko pozostaje kłopot jak zaślepić otwór od dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Może poprzez nagwintowanie otworu i wkręcenie zaślepki? Przy 100 szt. - to może już warto zadać pytanie jakiemuś prodecentowi sprężyn lub poszukać w promocji najtańsze długopisy (np. http://www.allegro.pl/item838797654_10_dlugopisow_z_12_zl_na_3_50.html ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.