motyl Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 No właśnie poszukuje pomocy w tym temacie. chce mieć możliwość szybkiego łączenia i rozłączania dwóch rurek ALU ?20. łącznikiem między rurkami będzie kawałek poliamidowego walca, powiedzmy o długości 30mm Coś na styl jak kiedyś w namiotach było że z jednej tej węższej wystawała kulka którą sie wciskało a po połączeniu wystawała ona przez otwór w drugiej rurce. Gdzie można zdobyć takie półfabrykaty na wykonanie tego lub inny sposób na wykonanie podobnego rozwiązania?? Mam też plan zastępczy który działa ale mi się nie podoba, tz. w rurce i łączniku dziurka na prze-wylot i jako blokada zawleczka z gumką, która to okręca się do okoła rurki i zaczepia o drugi koniec zawleczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRUUP Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 prze-wylotA po jakiemu to :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted December 6, 2009 Author Share Posted December 6, 2009 prze-wylotA po jakiemu to :shock: FireFox 3.5.5 :] Ty lepiej pomyśl jak to zrobić !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmax Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Kiedyś zrobiłem na szybko tego typu mocowanie . Potrzebne dwie kulki, sprężynka i rurka cienkościenna o średnicy wewnętrznej równej średnicy kulki i średnicy sprężynki ( z minimalnym luzem ). Zaciskamy "po obwodzie" jeden koniec rurki , aby włożona kulka nie wypadała ( zagięcie takie zrobiłem wkładając koniec rurki do otworu stożkowego i zaciskając w imadle ). Po włożeniu zestawu kulka - sprężynka -kulka - zaciskamy "po obwodzie" drugi koniec rurki. Wciskamy lub wklejamy gotowy detal w wałek. P.S. Jeżeli kulki za płytko chwytają ( grube ścianki rurek ), można zamiast kulek użyć wytoczonych wałeczków z kołnierzem ( niestety trzeba mieć dojście do tokarki ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted December 6, 2009 Author Share Posted December 6, 2009 Dojście to tokarki mam to nie kłopot i to rozwiazanie brałem pod uwagę, ale jak zwykle jest jedno ALE.... a nawet dwa. Gdzie można się zaopatrzyć w sprężynki ?? i czym kleić POLIAMID ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmax Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Ja akurat wykorzystałem sprężynki z długopisu . Gotowy element można wstawić na wcisk do wałka z poliamidu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyl Posted December 6, 2009 Author Share Posted December 6, 2009 Ja potrzebuje ok. 100szt. więc poszukuje sprężynek i robił bym to od razu w walcu z poliamidu tylko pozostaje kłopot jak zaślepić otwór od dołu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madmax Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Może poprzez nagwintowanie otworu i wkręcenie zaślepki? Przy 100 szt. - to może już warto zadać pytanie jakiemuś prodecentowi sprężyn lub poszukać w promocji najtańsze długopisy (np. http://www.allegro.pl/item838797654_10_dlugopisow_z_12_zl_na_3_50.html ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.