Jump to content

Kilka pytań odnośnie nadajników esky

mario111

Recommended Posts

Witam mam kilka pytań odnośnie nadajników e-sky do Belt CP i lama V4 :

1. Jaki zasięg mają z max wyciągniętą antenką i pełnymi bateryjkami? (nie ma tego w instrukcji :( )

2. Dlaczego ładowarka sieciowa ,pasuje tylko do ładowarki BALANCE , w transmitterze odwrócona jest polaryzacja we wtyczce (specjalnie tak zrobili???) i tak ładuję akumulatorki w ładowarce ,ale pytam bo to trochę utrudnia życie (ładują się po 4szt. max)

3. Czy można śrubokręcikiem podważyć i wyjąć bez uszkadzania kwarc w lewym dolnym rogu ,na jakiś inny ???

4. Czy to normalne ,że w okolicy kwarcu transmitter bardzo się grzeje???

5. Czy są bardzo podatne na zakłócenia ,np. z CB radio ? (w końcu to tylko modulacja FM ,bez kodowania) ,zdarzyło się kiedyś komuś przez coś takiego rozwalić heli???

6. Do czego służą Gyro sw i IDLE w belt CP ? (wyczytałem ,że to ma coś wspólnego z akrobacjami 3D) ,w jakiej pozycji je wyłączyć ,bo na początek chcę pierw poćwiczyć ;)

P.S. Post jest może troszkę obszerny ,ale po prostu nie chciałem zakładać wielu tematów ,ująć wszystko w jednym miejscu, pozdrawiam.

Witaj mario111.

Niestety nadajniki E-Sky jak i cała elektronika z tym związana nie jest najlepszej jakości.. Zasięg w przybliżeniu to około 200 do 300 metrów. Nie radzę ładować przez nadajnik. Jeśli zaś chodzi o kwarc, to lepiej nie robić nic na siłę.. Uważaj z tym śrubokręcikiem.. Kwarc oczywiście można wymienić na inny, ale pamiętaj, że muszą to być kwarce dobrane parami (nadajnik - odbiornik) w tej samej częstotliwości. Oczywiście nie eksperymentuj z kwarcami "obcymi", tzn, jeśli sprzęt E-Sky to takie same same kwarce.. Oczywiście nadajnik ma prawo sie troszkę grzać (zwłaszcza, jak jest antenka schowana). Radio jest dość prymitywne tak pod względem technicznym jak i użytkowym. Jest dość podatne na zakłócenia, ale nie ma co siać paniki.. W Belcie masz przełącznik Gyro SW który służy (w parze z potencjometrem) do ustawiania czułości żyroskopu. Niestety ten fabryczny (żyroskop) nie posiada możliwości regulacji czulości (czyba, że jest to wersja A lub B). Przełącznika "Idle" nie radzę załączać, gdyż jest to tryb (Idle Up) do akrobacji.. trzeba najpierw helika ustawić do tego trybu i nauczyć sie latać :wink: IDLE UP działa tak, że po załączeniu mamy stałe obroty silnikia (bliskie maksymalnym), a kąt natarcia łopat osiąga 0 stopni przy położeniu drążka gazu w neutrum ( na środku). Daje nam to możliwość sterowania skomiem w zakresie +10, -10 stopni, czyli jest teoretycznie możliwość zawisu i lotów na plecach :wink: Ale gorąco nie polecam na początku..

Gdyby coś, to pisz..

Pozdrawiam,

Bartek.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.