motyl Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 No właśnie pytanie so speców może ktoś to już testował itp. Czysto teoretycznie napędzając silnik BL można z niego zrobić alternator i odpowiednio potraktować wytworzoną SEM i mamy ładowanie AKU. Z drugiej strony czysto teoretycznie taki silnik BL powinien przy zastosowaniu stosownego przełożenia zadziałać jako Rozrusznik silnika. To teraz do sedna, zmieniam silnik od glajta i sprzedawca zaproponował mi ZBUJECKĄ cene za zestaw elektrostartera i ładowania. Kombinuje jak prostym sposobem zrobić w/w z silnika BL? Więc aby uniknąć stosowania sprzęgła jednokierunkowego ( tz. bendix) rozmyślam aby silnik był sprzęgnięty na stałem z wałem silnika spalinowego i w trakcie normalnej pracy (loty ) ładował akumulator. Ktoś testował jakie napięcie generuje rozpędzony do około 15k RPM silnik BL ?? I chyba raczej jakiś większy był by potrzebny co by zakręcił silnikiem 300ccm/30KM Czy sobie darować i wydać 700€ :] Albo drugie pytanie czy rozrusznik od skuterka ma na tyle mocy że zakręci tym silnikiem czy ta tania chińszczyzna nie ma więcej niż 200W ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Rozrusznik ze skuterka nie da sobie rady-niestety "odkurzacze" mają bardzo niski stopień sprężania i potężne przełożenie przy rozruszniku(zębatka atakująca na rozruszniku ma może z 8mm a odbiorcza ze 100mm).Silnik jest wielkości modelarskiej 600etki.Tak bynajmniej było w skuterach które miałem okazje naprawiać(włoskie skutery głownie Piaggio).Silniki z chińskich marketowych odkurzaczy bywają mocniejsze ale najpewniejszym rozwiązaniem będzie rozruszik motocyklowy z normalnym bendixem na elektromagnesie(np.z jakiejś 125-ki SM).W silnik Bl bym sie nie bawił bo i jak to sterować?Na rozruch musi mieć normalny trójfazowy regler a na ładowanie co?Wydaje mi się że przydałby się szybki uC do sterowania tym by w krótkim czasie po zaskoczeniu silnika przełączyć z rozruchu na ładowanie,obawiam się że napisanie programu nie będzie zbyt proste bo trzeba kilka czynnkików wziąść pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 No są rozruszniki od odkurzaczy ze bendixem ale dalej nie wiem jak z ich mocą :/ http://allegro.pl/item821590832_rozrusznik_monsun_delfin_kos_kinroad_tb_chiny_2t.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Oczywiście że są,ale jak wyżej napisałem nie będą w stanie przekręcić niczego powyżej 50ccm-jednym słowem padaka .Jak rozpracujesz projekt na BL to z miłą chęcia zrobiłbym sobie cos takiego do silnika 180ccm 4T B&S :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 BL jako alternator to nie problem, z rozrusznikiem trzeba by po testować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Wiem o tym że BL jako alternator to nie problem bo to poniekąd ma z sobą wiele wspólnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.