Marek_Spy Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Pewnie i tak . Mozna zastosowac np. 2x U-bec przy druku dwustronnym to bedzie male i tanie - to ma sens . Tez bliskosc układów spowoduje byc moze jakies zaklocenia ale raczej watpie . Jedynie filtracja czestotliwosci pracy jest istotna , w moim U-Bec jest to ekranowane blachą . Proponuje zebyś zrobil wersje z 2 zrodlami zasilania , wyłącznikiem. najpierw w wersji 1x a druga wersje 2x ,zasilanie osobnym napięciem odbiornika jest bez sensu. Napiecie wyjsciowe 5/6 V tylko czy 2s lipo na to wystarczy. Plytke mozna zrobic uniwersalna i nie montowac drugiedo zasilacza. Tylko watpie zebys mial zbyt bo .... mentalność - w hobbycity kupie u chiniola taniej a juz sie nie zastanawia nad jakością no i chinskie to na pewno jest idealne . Mialem te pytania jak projektowałem żarke . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 24 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 W przypadku napięcia wyjściowego 6V Li-Pol składający się z dwóch ogniw to za mało - 7,4V-6V=1,4V kiedy większość przetwornic potrzebuje ok. 1,2V napięcia odniesienia. W grę wchodzą tylko pakiety składające się z trzech ogniw i więcej. Myślę nad konstrukcją modularną - moduł składałby się z niezależnego U-BEC, który można by połączyć z drugim czy nawet piątym i szóstym na zasadzie kanapki czyli piętrowo - umożliwiało by to uzyskanie wymaganej wydajności prądowej dla dużych modeli gdzie wielkość takiego urządzenia nie jest aż tak ważna jak i zasilenie małych modeli zachowując niewielkie gabaryty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 I ja wlasnie miałem ten problem ze z 2 li- po nie znalazlem przetwornika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 24 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Niestety w grę wchodzą tylko pakiety z trzema ogniwami czyli 11.1V. Nadal są ewentualni chętni czy porzucić ideę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.