Locke Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 No ładnie Ci to idzie. Oby tak dalej. :wink: Ale coś mi się wydaje że słaba ta konstrukcja.
sak122 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2009 staram sie zrobić jak najlżejszy, a konstrukcja jest stabilna:), proszę o podpowieź jakie wyposażonka tam wmontować? najlepiej z hobbycity
Locke Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 serwa, mogą być lżejsze ale te są stosunkowo tanie http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3715&Product_Name=Arrow__3.6g_/_.5kg_/_.12sec_Micro_Servo silnik coś w tym stylu http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5358&Product_Name=18-11_2000kv_Micro_Brushless_Outrunner_%2810g%29 pakiet taki lub podobny o takiej pojemności (może być mniejszy) http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7301 regulator np taki http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6455 odbiornik chyba masz od apki, ale jak nie masz to jakiś leciutki :wink:
Eryk Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 no na razie widzę całkiem elastyczną i niewytrzymała konstrukcję
sak122 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2009 ERYK zapewniam ze wstawię jeszcze kilka wzmocnień żeby się nie rozpadł przy starcie:), a jeśli chodzi o silnik to planowałem o ciągu do 200g a baterię 1000mah???
sak122 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2009 kabinką zamierzam wykonać następująco: 1. zrobić formę ze styropianu 2.rozgrzać pleksę grubości 0.1mm 3.naciągnąć rozgrzaną pleksę na styropian 4.za mocno nie rozgrzewać pleksy bo ze styropiany bedzię g***o
Eryk Opublikowano 27 Grudnia 2009 Opublikowano 27 Grudnia 2009 no, start to może i tak, ale akrobacja ... :roll: IMO troche nieprzemyślana konstrukcja, właśnie w taki sposób będziesz sobie dokładał masy... polecam ten wątek: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=20298 tutaj konstrukcja jest oparta na przekrojach, które stosuje się powszechnie w budownictwie i nie tylko, a wszystko to było poparte testami Twoja kratownica jest w tym momencie wręcz plastyczna, , jeżeli masz zamiar zrobić cos podobnego do tego, co robi kolega fredzio, to jestem zdania, że sensowną wytrzymałosć uzyskasz dopiero po zastosowaniu poszycia z balsy(waga!), ew. lekko ażurowanego i kilku(nastu) wzmocnien sklejkowych(waga!). ale to na szczescie tylko moja opinia mała dysproporcja między silnikiem a aku. osobiście zastosowałbym lipolka 2s 600mAh powodzenia Edit:// slawekmod robił próby z naciąganiem materiału zwanego Vivak i hips na drewniane kopyto, pod wpływem temperatury i zasysając odkurzaczem i nie było łatwo... Edit2:// http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=21213&start=0 troche lektury.
Osa Opublikowano 28 Grudnia 2009 Opublikowano 28 Grudnia 2009 sak122, Proszę używaj opcji Edytuj, a nie pisz posta pod postem w odstępie kilku minutowym.
Damian-str Opublikowano 28 Grudnia 2009 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam. A nie prościej iść do jakiegoś sklepu z materiałami budowlanymi i kupić depron 3mm. Twoja konstrukcja może wytrzyma, ale po pierwszym spotkaniu z ziemią nic z niej nie zostanie, poza kupą balsy która się do niczego nie nada. Tu na przykład znajdziesz dużo planów: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=550372 Depronowy model w każdej chwili możesz skleić, naprawić, jest to dużo prostsze niż naprawa modelu balsowego. Jeśli chcesz mogę przesłać ci plany modelu którego sam zaprojektowałem. Ma rozpiętość 86cm i waży 135g Na razie wykonałem nim kilka lotów, ale już teraz mogę stwierdzić, że lata bardzo ładnie. Po południu postaram się zrobić jego zdjęcia. Jeśli chcesz mogę również napisać jakie wyposażenie najlepiej do niego kupić.
sak122 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam, ja jednak zostane przy swoim i dokończe co zacząłęm:), model jest tylko na pozór ,,plastyczny'' a w żeczywistości napawde jest sztywny i wytrzymały ( nawet jak wczoraj po nocnym klejeniu upadł na ziemie z wys,ok,1,5m nic mu sie nie stało )
Kwasiu Opublikowano 28 Grudnia 2009 Opublikowano 28 Grudnia 2009 źle wklejasz zastrzały, powinny iść na przemian, wklej jeszcze zastrzały na tylnych bokach kadłuba.
jary14 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Dobra... wy się wysilacie a autor tematu i tak spróbuje (mam rację ??). Podobno najlepiej się uczy na błędach... ja wolę na cudzych, ale najwyraźniej kolega woli na swoich... Dajcie mu rozbić ten model, to wróci do depronu :wink: Ja w każdym razie życzę powodzenia
sak122 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2009 dzięki:), a co do modelu to w skrócie tym razem bez fotek: kadłub okleiłem papierem do oklejania modeli 80g/m, zostało tylko zrobić stateczniki i skrzydła...
sak122 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2009 witam, w nocy gdy nie miałem co robić ,,przerobiłem '' Yaczka w malowankę i powstał ,,bazgrołek'':
Eryk Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 widze ze wreszcie skończyłeś z taką formą budowy modeli (bo takie jego pokrycie stanowczo kończy jego karierę) i wezmiesz się za PORZĄDNE modelarstwo, jak radzą koledzy
Cimek Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Nie wiem czy śmiać się czy płakać? zwykła "srajtaśmą" model oblepiony :roll:
Eryk Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Nie wiem czy śmiać się czy płakać? zwykła "srajtaśmą" model oblepiony :roll:Bez oszczerstw papier drukarkowy ma o niebo lepszą jakość (i wagę :twisted: :twisted: ) sak122 (szkoda ze nie masz imienia w podpisie), jak na 18sto latka powinieneś mieć trochę więcej wyczucia i smaku w tym co robisz zdaje się, jednak, że trochę się zatraciłeś. Proponuję przemyśleć konstrukcję tego modelu, na którego planach się wzorowałeś. zapewniam Cie ze używając stosownych materiałów model ma prawo latac. Użycie białego papieru nie ma żadnych zalet, konstrukcja w tym moemencie trzyma sie na tych kropkach kleju i "poszyciu". Odstaw to na półkę, poczytaj troche, pooglądaj zdjęcia, przeanalizuj relacje z lotów innymi sprawdzonymi modelami... EDIT:// do postu Rafała(mucha93),ja tylko trzymam za słowo...
Cimek Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Bez oszczerstw papier drukarkowy ma o niebo lepszą jakość (i wagę :twisted: :twisted: ) Wagę? co ty gadasz, model by trzeba pomalować czymś ,żeby cały papier był sztywny (jak bębenek) sak122 Model możesz skończyć aczkolwiek , zamiast wyposażenia dasz go na półkę. Zrób sobie jakiegoś toto , lub RWD-5 by skazoo to będzie najlepszym rozwiązaniem
Pawel_W Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 a jeśli chodzi o silnik to planowałem o ciągu do 200g a baterię 1000mah??? Ciekawostka. Powiem tak: pakiet 1000mAh (3s) to pakiet w moim Extrimie. Do silnika o ciągu 900g. Do silnika 250g ciągu (do depronów) pakiet jaki stosuję to 300 - 360mAh... Cimek napisał/a: Nie wiem czy śmiać się czy płakać? zwykła "srajtaśmą" model oblepiony :roll: Bez oszczerstw papier drukarkowy ma o niebo lepszą jakość (i wagę :twisted: :twisted: ) Zdecydowanie. Waga większa niż Oracover. Sztywność żadna. Zapowiada się cudo.
KaliN Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 A te super malowanie kredkami bądź mazakami ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.