robraf Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Dziś zawitał u mnie kurier przynosząc paczkę o ktorej juz napisalem w temacie o silniku z tego sklepu. Otwierajac paczkę oprócz silnika ujrzałem to: Są to 3 serwa JG-8A według producenta : Operating Temperature Range: -10 degree C to +60 degree C Operating Voltage Range: 4.8-6V Operating Current: less than 0.5A Speed: 0.10S /60 degree Torque: 1.5kg.cm Dead Band Width: 4 usec Size: 23.5 * 12.5 * 26mm Weight: 8g Pierwsze co zrobiłem po wyjęciu serwa to zmierzyłem długość przewodu - wynosi ona 18,5cm, więc moze być. Zrobiłem to ponieważ spotkalem się już z serwami , w ktorych przewod byl taki krotki ( okolo 8-9cm) ze nie sięgał mi do odbiornika i musialem użyć przedłużaczy. Przedłużacze= dodatkowe gramy więc jak ktoś to powiedział już na forum "w modelarstwie lotniczym liczy się każdy gram". Niestety ja nie miałem jak sprawdzić swoich , ponieważ wyszła albo wadliwa seria, albo cos z moimi sie stało, no nie wiem... Zasilanie podłączone, probowalem na 3 reglerkach z BEC i na zasilaniu zewnętrznym 4,8v od spalinki i też nic... "nic ..." nie oznacza tutaj trupa , tylko ze serwa w połowie żyją własnym zyciem tzn. Próbując zmienic połzenie orczyka czyli wychylając drązek nadajnika np w prawo serwo powoli "wtacza się na daną pozycję" , zwalniajac to samo do neutrum tylko ciutek szybciej, jednak przy wychyleniu drążka w lewo ramię serwa "idzie" już całkiem szybko, to samo z powrotem. Zapomniałem dodać , że tuż po podłączeniu zasilania ramię drgało o amplitudzie okolo 2mm , po wychyleniu drażka na maxa to samo ... Po wyjęciu moich egzemplarzy z pudełka ujrzałem małe szczeliny (okolo 0,6mm) między obudową . Myślałem , że to ma tak być więc włączyłem serwo normalnie, niestety objawy jak wyżej. Postanowiłem luzy zlikwidować przez dokręcenie śróbek. Efekt ten sam... z wyglądy serwa ok, przezroczyste obudowy, gdzie widac wszystkie szczegóły konstrukcyjne i pracę silniczka. Razem z seromechnizmem dostajemy 4 orczyki (jest także okrągły , ktorego zabrakło mi w serwach typu hxt900 , hxt500 i tg 9i tg9e. Taki orczyk potrzebny jest mi na lotki w esa gdzie chciałem ustawić różnicowe wychylenie lotek na jednym serwie. W zestawie są także śrubeczki mocujące i ważną śrubkę od orczyka ( Nie zgubić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Brak informacji o zestawie testowym: jaki nadajnik, odbiornik, ew. regulator. Wiem, że masz coś w podpisie, ale nie mam pewności, że tego używałeś. Czy pakiet był naładowany? Czy podłączałeś inne, sprawdzone serwa? Czy sprawdzałeś z innym odbiornikiem, nadajnikiem, pakietem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 sprawdzane to było na nadajniku mx-12 , odbiornik r700 , regulatory ( tower pro: 25A, 30A, 12A) zewnętrzne zasilanie pakiet 4.8 1300mah na tym zestawie wszystkie moje serwa czyli kilka hxt900 , e-sky analogowe i cyfrowe , turnigy 9e i turnigy 9 hxt500 chodzą po prostu miodzio. sprawdzalem na roznych pakietach. wszystkie naładowane bo tego dnia miałem iść polatać ale pogoda nie pozwoliła nie mam możliwosci sprawdzenia z inną aparaturą , ale moja jest w 100% sprawna widocznie mam pecha... postaram się po południu nagrać filmik z tego jak się te serwa zachowują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Pobawiłem sie tymi serwami i juz wiem ze trzeba przetrzec potencjometry czymi musimy kilkadziesiat razy ruszyc drazkiem i przy odpowiednim zasilaniu zadzialaja poprawnie. a bylo to tak ze sprawdzalem serwa w heliku na reglerze na ktorym sprawdzalem poprzednio(30A) serwa jg-8a . Na serwach od Helika dzialalo super tzn , szybkie, pelne wychyly. wiec postanowilem jeszcze raz siegnac po JG-8a i okazalo sie , zę znow to samo czyli bardzo powoli sie wychylaja i drgaja sprawdzilem jeszczeraz dla pewnosci serwa hxt900 i nie mialem problemu Wziąłem inny reglerek czyli tp 12A i o dziwo serwa zaczęły chodzić normalnie, tzn pełne wychylenia itp moje serwa po odłączeniu da się przestawić ręką (orczyk) o 360stopni, ale elektronicznie chodza normalnie jedyne zastrzeżenia mam co do szybkości... jak na moje to nie jest 0.10s/60stopni więc serwa wylądują w trenerku (miala to byc iskra wiec zrobilem trenerka gornoplata z kadlubem o tym ksztalcie, smiglem pchajacym i silniku o bardzo duzych obrotach zobaczymy jak sie spisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.